Heerlijke extra gezonde pompoensoep (glutenvrij, lactosevrij, vegan!)
De kurkuma en verse gember maken de pompoensoep extra gezond!
Pompoen en herfst gaan hand en hand samen. Gaan de eerste blaadjes vallen, dan zijn pompoenen volop verkrijgbaar in alle soorten, kleuren en maten. En het mooie is, deze soep is koolhydraatarm en past perfect binnen een koolhydraatarm dieet! Bijvoorbeeld als lunch, hartig tussendoortje of bij het avondeten!
Pompoen
Wist je dat pompoen veel vitamine A bevat? Dat zorgt voor een mooiere huid en een beter gezichtsvermogen. Het schijnt zelfs te helpen bij nachtblindheid! Veel 40+, 50+ en oudere vrouwen hebben daar last van.
Pompoenpitten
De tientallen pompoenpitten die in de pompoen zitten, zijn ook gezond! Ze versterken namelijk je blaas, maar er zijn nog véél meer voordelen van pompoenpitten.
Kurkuma en gember
En dan kurkuma en gember. Twee fantastische ingrediënten! Gember werkt verwarmend, ontstekingsremmend, is een natuurlijk antibioticum en antioxidant en zorgt voor een goede spijsvertering en doet nog veel meer.
Kurkuma remt bacteriën, virussen en schimmels (zoals Candida!), ondersteunt je lever en je gal en is inzetbaar als je last hebt van reuma, diabetes, Alzheimer, astma, spijsverteringsklachten en er wordt zelfs beweerd dat kurkuma preventief kan werken tegen kanker.
Kun je kurkuma en gember onbeperkt en altijd eten? Nee, zeker niet en ‘te’ zoals teveel is nooit goed. Ze zijn krachtig, ook in smaak, dus gebruik een hoeveelheid die jij lekker vindt. Je kunt beter tijdens het bereiden van de soep beetje bij beetje kurkuma en gember in de soep doen om het op smaak te brengen. Ik heb een keer teveel gember in de soep gedaan en dat vond ik too much! Dus doe het beetje bij beetje.
Leestip: zin in een andere winterse soep? Bekijk hier het recept van grootmoeders knolselderijsoep!
Heerlijke extra gezonde pompoensoep (koolhydraatarm, glutenvrij, lactosevrij, vegan!)
Equipment
- Grote pan
- Scherp mes
- Staafmixer
- Snijplank
Ingrediënten
- 1 kilo geschilde biologische pompoen
- 1 gesnipperde ui (optioneel)
- 2 teentjes knoflook
- 50 ml kokosmelk (of meer of minder naar keuze)
- 1 stukje geraspte verse gember (1 of 2 cm of meer naar keuze)
- 3 theelepels kurkumapoeder
- 3 theelepels kerriepoeder
- 1 snufje peper
- 1 snufje zout
- 1 handje pompoenpitten (als garnering)
- 1 scheut kokosroom als garnering per kop soep
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 kan water
Instructies
- Was en schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes (dit is best wel even een klusje, want de schil van de pompoen is best hard!)
- Doe 1 eetlepel kokosolie in een grote pan. Voeg de ui en knoflook toe en laat het even bakken tot het glazig wordt (niet te bruin!)
- Voeg de kurkuma, geraspte gember, kerrie, peper en zout toe en bak het 1 minuut kort aan
- Voeg de pompoen toe en voeg daarna het water toe tot de pompoen net onder water staat
- Breng het aan de kook en kook het 20 - 30 minuten op een laag vuur. Als de pompoen na die tijd nog niet zacht is, laat het dan nog 10 - 15 minuten zachtjes doorkoken
- Zodra de pompoenstukjes zacht zijn, haal je de pan van het vuur en zet je het op een houten plank
- Pureer de pompoensoep goed met een staafmixer en voeg 50 ml kokosmelk toe. Is het te dik? Voeg dan wat extra water of kokosmelk toe
- Lepel de pompoensoep in een soepkom en garneer het met wat stukjes pompoenpitten en een scheutje kokosroom. Eet smakelijk!