Lifestyle

Handig lijstje met 15 budget tips voor een goedkoop kerstdiner!

Met deze budget tips heb jij dit jaar lekker een goedkoop kerstdiner

Met Kerst kun je je helemaal uitleven en het zo duur maken als je zelf wilt. Prachtige kerstdecoraties, rijk versierde kerstbomen en uitgebreide kerstdiners met de meest exclusieve ingrediënten. Maar, dat is niet voor iedereen weggelegd. Moet je het dit jaar wat rustiger aan doen en kun je minder geld uitgeven aan je kerstdiner? Of vind je het gewoonweg niet nodig om er zoveel geld aan uit te geven? In dit lijstje met 15 budgettips doe je vast en zeker inspiratie op voor een lekker en goedkoop kerstdiner!

 

#1. Kerstspullen bij budgetwinkels

Ik kijk mijn ogen uit bij winkels zoals Action, Zeeman, Xenos en Ikea. Maar ook bij vele online shops kun je met enig speurwerk hele goedkope kerstspullen kopen. Daar verkopen ze echt leuke kerstspullen voor weinig geld. Hiermee kun je je kersttafel voor een prikkie versieren.

 

#2. Koop dit jaar in de uitverkoop alvast kerstspullen voor de volgende kerst

Zo tegen de Kerst, maar vooral de dagen ná Kerst dan kun je onwijs goedkope leuke kerstartikelen inslaan. Vrijwel alle winkels die kerstspullen verkopen gooien dan alles in de uitverkoop. Je kunt dan alvast kerstartikelen kopen voor volgend jaar, bijvoorbeeld om je kersttafel mee te versieren. Scheelt je echt een hoop geld!

 

#3. Kringloopwinkels zijn ook de moeite waard

Vergeet natuurlijk ook niet de kringloopwinkels. Daar kun je vaak voor weinig geld serviezen, glazen, bestek kerstdecoratie en kerstaccessoires kopen om je kersttafel mee te versieren.

 

Lees ook: Geen zin in een traditionele Kerst? 6 ideeën om het totaal anders te vieren!

 

#4. De natuur is gratis

Zoek je een kersttak of dennenappels om je kersttafel mee te versieren? Bijvoorbeeld om er een mooi kerststukje mee te maken? Haal het uit de natuur! Dennenappels liggen voor het oprapen en takken ook. Zie je een mooie kersttak? Bedenk dan eerst of je de natuur er niet mee schaadt, maar als het een kersttak is die afgebroken is of beschadigd is, dan kun je het prima meenemen. Of misschien heb je groendecoratie die je uit je eigen tuin kunt halen?

 

#5. Kant-en-klaar eten is vaak duurder

De supermarkten liggen vol met handige kant-en-klare kerstproducten die je binnen een paar minuten op tafel zet. Makkelijk, maar een stuk duurder. Meestal is het ‘t goedkoopste om alles zelf te schillen, hakken, snijden en te bereiden.

 

#6. Koop je ingrediënten op de markt

Op de weekmarkt kun je vaak – en vooral tegen het einde van de marktdag – heel goedkoop verse groente, vers fruit, vlees, vis, bloemen en andere producten kopen.

 

#7. Gebruik je ingrediënten allemaal

Vaak hoef je voor een kerstrecept minder te gebruiken dan wat er in een verpakking zit. Dus blijf je meestal met restjes en halve verpakkingen zitten. Op voorhand kun je dat al een beetje inschatten. Bedenk een recept met alle restjes en nuttig dit bijvoorbeeld de dag na kerst. Of zoek recepten op waarin je alle ingrediënten tot de laatste druppel nodig hebt.

 

#8. Houd de aanbiedingen in de gaten

Veel supermarkten en winkels hebben in de dagen voor kerst hele interessante aanbiedingen. Houd de (digitale) folders in de gaten en koop slim in. Producten die afgeprijsd zijn, zijn vaak prima om te gebruiken.

 

#9. Minder is meer

Keep it simple! Bereid je kerstdiner zonder dure ingrediënten. Typ in Google ‘budget kerst’ in en je krijgt vele recepten te zien die goedkoop en lekker zijn. Vaak zijn de recepten bereid met maar een paar ingrediënten. Lekker simpel en lekker voor je portemonnee.

 

Volg je mij al op Facebook en Pinterest?

 

#10. Verdeel de kosten

Vier je de kerst met familie of vrienden bij jou thuis? Laat iedereen een gerecht maken. Dat scheelt jou een hoop kosten en het is vaak nog leuk ook.

 

#11. Uit eten gaan is met de kerst vaak duur

Veel restaurants bieden heerlijke kerstdiners aan, met of zonder wijnarrangement. Dit is natuurlijk makkelijk, want dan hoef je niet te koken. Maar je bent vaak veel duurder uit dan wanneer je zelf een kerstdiner bereidt.

 

#12. Koop huismerken in plaats van A-merken bij goedkope supermarkten

Huismerken zijn vaak veel goedkoper dan A-merken. En supermarkten zoals de Aldi, Lidl en Boni vallen sowieso al onder de categorie goedkope supermarkten. Het is misschien wat meer werk om alle goedkope supermarkten en alle goedkope huismerken af te gaan, maar het bespaart je veel geld.

 

#13. Vegetarisch koken is vaak goedkoper

Vegetarische gerechten zijn meestal veel goedkoper dan gerechten met wild, vlees of vis. Op internet kun je genoeg recepten vinden door bijvoorbeeld ‘vegetarische kerst recepten’ in te typen.

 

#14. Toch iets duurs op tafel zetten?

Wil je tijdens het kerstdiner toch wel iets exclusiefs op tafel zetten? Maak dan bijvoorbeeld één gerecht – zoals het hoofdgerecht – met één duur ingrediënt en bereid de rest van de gerechten met goedkope ingrediënten.

 

#15. Kijk wat je nog in huis hebt en leef je creatief uit

Vaak heb je meer in huis dan je denkt. Blikjes en potjes die je in je voorraadkast hebt staan en die je in kerstgerechten kunt gebruiken. Oude kerstversiering op zolder of spullen die prima als kerstdecoratie kunnen dienen. Die ene jurk die je jaren geleden voor het laatst gedragen hebt en met het kerstdiner weer kunt dragen, eventueel met andere accessoires. Spullen op de kinderkamer die je kinderen niet meer gebruiken en je als decoratie kunt gebruiken door ze te pimpen etc.

 

Extra tip van de Veertigplus mus

Wees creatief, wissel eventueel spullen uit met je buren, familie en vrienden, en versier er je kersttafel mee voor gezellige kerstontbijten, kerstbrunches en kerstdiners. Merry Christmas!

 

Bewaar deze pin voor later:

Handig lijstje met 15 budget tips voor een goedkoop kerstdiner

 

Heb jij nog andere tips?

Welke tips en ideeën heb jij om een goedkoop kerstdiner te bereiden? Zet het gerust in een reactie hieronder en inspireer er anderen mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *