Budgettip: zo geef je minder geld uit met de feestdagen!

Met deze budgettips kun je fijn besparen op de feestdagen

Met de dure decembermaand voor de deur is het best wel fijn als je wat geld kunt besparen. Voor je het weet heb je tientallen of honderden euro’s uitgegeven aan cadeautjes, feestkleding, dure etentjes en uitjes. Het geld vliegt je portemonnee uit en daar word je niet echt blij van. Het kan anders, namelijk door slimmer de feestdagen te vieren. Hoe? Maak gebruik van de onderstaande ideeën.

 

Budgettips om goedkopere feestdagen te hebben:   

 

Maak een boodschappenlijstje

Zet al je te verwachten aankopen in een boodschappenlijstje. Cadeautjes, eten, kleding, alles wat je aanschaft voor de feestdagen. Door het op te schrijven overzie je beter waar je op kunt besparen. En vaak schrik je van de lange lijst! Misschien zet het je aan om wat dingen weg te strepen en waar je op kunt besparen. Houd je aan het lijstje als je boodschappen gaat doen of gaat shoppen. Laat je niet verleiden om andere dingen in je karretje of mandje te stoppen.

 

Doe een jaar geen cadeautjes, maar geef iets aan een goed doel

Is cadeautjes aan elkaar geven elk jaar wel nodig? Doe het dit jaar eens anders. Geef jij bijvoorbeeld totaal € 100 uit aan cadeautjes of geven jullie als gezin er bijvoorbeeld € 200 aan uit, spreek dan met elkaar af dat jullie dit jaar geen cadeautjes doen en bijvoorbeeld de helft van dat bedrag aan een goed doel geven. Zo doe je iets goed voor de maatschappij en bespaar je de helft van je uitgaven aan cadeautjes.

 

Maak allemaal iets voor het kerstdiner

Vier je kerst met familie of vrienden bij iemand thuis? Spreek dan af dat iedereen een gerecht of hapjes maakt. Of maak een gezamenlijke pot en betaal daar het eten en drinken van. Zo wordt alles gelijkmatiger verdeeld en grote kans dat je erop bespaart.

 

Houd de aanbiedingen in de gaten

Koop al heel vroeg in het jaar cadeautjes voor Sinterklaas of Kerst. Elke interessante aanbieding is mooi meegenomen. Vaak vind je ook koopjes tijdens bijvoorbeeld Black Friday of tijdens de decembermaand. Koop je je cadeaus pas een paar dagen voor Sinterklaas of Kerst, dan is de kans groot dat er veel is uitverkocht en dat je als alternatief iets duurders moet kopen. Zonde!

 

Eet gerechten die niet duur zijn

Hertenbiefstuk, kaviaar, Moët & Chandon champagne, moet dat echt? Bereid dit jaar gerechten die lekker goedkoop zijn. Speur websites af op zoek naar lekkere en goedkope gerechten. Kijk naar aanbiedingen in de supermarkten. Wil je toch iets exclusievers op tafel zetten? Maak dan één gerecht met wat duurdere ingrediënten en gebruik voor de andere gerechten goedkopere ingrediënten.

 

Vervang kerstkaarten door iemand te bellen of te bezoeken

Je hebt waarschijnlijk een telefoonabonnement waarmee je maandelijks genoeg belminuten hebt. Misschien kun je zelfs onbeperkt bellen. Maak daar gebruik van en bel je dierbaren die je een kerstkaartje had willen sturen. Vaak is bellen nog veel leuker dan een kerstkaart sturen en heb je mooie gesprekken. Zeker mensen die eenzaam zijn of in een zware periode zitten kunnen steun hebben aan jouw telefoontje. En door te bellen bespaar je veel geld op kerstkaarten en kerstzegels. Woont er iemand bij je in de buurt, ga er dan gezellig even langs. Een kleine moeite die weinig geld kost en veel liefde en vreugde geeft.

 

Koop tweedehands cadeautjes

Vragen bijvoorbeeld je kids dure cadeaus? Kijk eens of je het op Marktplaats voor een aantrekkelijke prijs kunt vinden. Als het in goede staat is en weinig gebruikt, waarom zou je het niet tweedehands kopen? Of vraag aan je vrienden op Facebook of zij het artikel hebben wat je tegen een leuk prijsje kunt overnemen.

 

Blijf gezellig thuis

Uit eten gaan met Kerst is natuurlijk hartstikke gezellig. Of op Tweede Kerstdag naar een pretpark gaan ook. Komt het je financieel even niet uit? Of vind je het niet nodig om daar geld aan uit te geven, maar wil je wel iets gezelligs doen? Bedenk alternatieven, zoals een spelletjesmiddag, een lange wandeling, gezellig met z’n allen het kerstdiner voorbereiden, met je kids oliebollen bakken, vrienden/familie uitnodigen die allemaal iets aan eten en drinken meenemen, oude fotoboeken bekijken of thuis een film kijken.

 

Volg Veertigplus mus ook op Facebook!

 

Dure kleding kopen? Welnee, (vaak) niet nodig

In de winkels word je verleid om feestkleding te kopen. Ik moet zeggen dat daar vaak wel hele leuke dingen tussen zitten. Prachtige feestjurkjes, mooie rokjes en broeken, chique schoenen, jasjes, bloesjes, accessoires etc. Maar misschien heb je thuis nog wat in de kast hangen wat je best nog wel een jaartje met Kerst of Oud & Nieuw kunt dragen. Door te variëren met accessoires en kledingstukken kun je combinaties creëren die lijken alsof je alles nieuw hebt gekocht. Kijk dus eerst goed in je kledingkast of je dit jaar écht nieuwe feestelijke kleding nodig hebt. Vaak niet en dat bespaart je weer een hoop geld.

 

Extra tip van de Veertigplus mus

Misschien een niet voor de hand liggende tip, maar wel een interessante: ga afvallen met de feestdagen. Wil je wat kilo’s kwijtraken? Begin dan bijvoorbeeld in oktober of november met afvallen en blijf dit gewoon doen met de feestdagen. Zit je lekker in de flow met afvallen? Dan is de behoefte om kerstkransjes, oliebollen, uitgebreide kerstbrunches, grote kerstdiners, vele glazen wijn en champagne en allerlei andere ongezonde dingen te nuttigen veel kleiner. Natuurlijk, als je een gezin hebt en zij zijn niet aan het afvallen, dan zul je het voor hen nog wel moeten inslaan, maar jouw portie is in ieder geval veel minder en daar bespaar je weer op!

 

Lees ook: 10 slimme trucs om af te vallen of op gewicht te blijven met de feestdagen!

 

Heb jij budgettips?

Heb jij nog handige bespaartips voor de feestdagen? Zet het gerust in een reactie hieronder. Alle tips zijn welkom!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *