Lifestyle

8 slimme tips om geld te besparen!

Met deze slimme tips kun je geld besparen én verdienen

Aan het begin van het nieuwe jaar hebben we allemaal weer veel goede voornemens. Maar dit jaar hebben veel mensen, net als ik, een nieuw goed voornemen: geld besparen. Met deze hoge energieprijzen en flink duurdere boodschappen is het belangrijk om de inkomsten en uitgaven in balans te houden. Gelukkig zijn er genoeg slimme manieren om geld te besparen en te verdienen. Naast de bespaartips die ik zelf al een tijdje in gebruik heb genomen, heb ik nog meer slimme bespaar- en verdienmogelijkheden gevonden. Ik deel ze graag met je!

 

#1. Meld je aan als mysteryshopper

Gratis winkelen en ook nog betaald worden voor je mening? Dat is mogelijk als je je aanmeldt als mysteryguest. Er is een aantal bureaus in Nederland die doorlopend nieuwe deelnemers zoeken voor opdrachten. Bij Secretview en Excap kun je je gemakkelijk en snel online aanmelden. Vervolgens kun je jezelf inschrijven voor opdrachten bij jou in de buurt. Wanneer je geselecteerd wordt voor de opdracht bezoek je voornamelijk winkels en supermarkten en geef je achteraf je mening over je bezoek.

Zelf ben ik ook al jaren mysteryshopper en dat bevalt mij erg goed. Het afgelopen jaar heb ik o.a. een bouwmarkt en een supermarkt bezocht. Zo mocht ik bij de bouwmarkt een hele afdeling beoordelen op netheid en de inrichting van de schappen. En bij de supermarkt heb ik gratis boodschappen gedaan op de bakkerijafdeling. De vergoeding die ik voor de bouwmarkt opdracht kreeg was €65 en daarnaast ontving ook nog een reiskostenvergoeding.

Naast dat het ontzettend leuk is, krijg je er dus ook goed voor betaald. Een afgeronde opdracht levert je, afhankelijk van de duur van de opdracht, zo’n 25 tot 100 euro op.

 

#2. Wees slim met je huishoudelijke apparaten

Eerlijk is eerlijk. Voordat de energiecrisis was toegeslagen lette ik ook niet zo erg op het energieverbruik van onze huishoudelijke apparaten. Maar nu de prijs van elektriciteit zowat vertienvoudigd is, ga ik er veel bewuster mee om. Er zijn kleine slimme trucs om op elektriciteit te besparen. Pannen was ik altijd met hand af om zo meer ruimte voor borden en bekers te hebben in de afwasmachine (en ‘m dus minder vaak aan heb staan). De oven en airfryer laat ik altijd open nadat deze klaar is, zodat de warmte nog de keuken kan verwarmen.

Ook veeg ik met een bezem eerst de hele vloer, zodat ik met de stofzuiger alleen het laatste beetje hoef op te zuigen. Er zijn heel veel bespaartips te vinden op internet. Als je ze allemaal volgt, levert dat op de lange termijn stiekem veel geld op.

 

#3. Ga in de avond naar de supermarkt

Een vaak gehoorde bespaartip is dat je maar één keer per week boodschappen moet doen. Daar zit wat in, want je koopt dan waarschijnlijk alleen de producten die je op je boodschappenlijstje hebt staan en doe je goedkoper boodschappen. Maar er is wel één belangrijke reden om vaker naar de supermarkt te gaan, namelijk vanwege de t.g.t. kortingen (te gebruiken tot). Supermarkten als Dirk, AH en Jumbo geven hoge korting op producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verloopt. Dit gebeurt meestal in de avond, als het bijna sluitingstijd is.

Albert Heijn geeft de hoogste korting, want deze supermarkt heeft tegenwoordig een ‘dynamisch’ afprijssysteem. Dit betekent dat je in de avond kortingen op versproducten tot wel 70% krijgt! Zo kun je met een kleine portemonnee ook genieten van luxe producten als biefstuk of zalm. Vergeet vooral niet dat je vlees, brood en vis altijd nog kunt invriezen!

 

#4. Verdien geld door je mening te geven

Ook vanuit je luie bank is het mogelijk om geld te verdienen. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone, tablet of laptop. Je krijgt namelijk een goede beloning in geld of cadeaubonnen als je je aanmeldt als testpersoon of respondent bij marktonderzoekbureaus als Respondenten en GFK Panel. Je verdient punten met het beantwoorden van vragen over producten en diensten.

Ook zijn er mogelijkheden om betaald te worden om producten te testen en deze te beoordelen op bijvoorbeeld kwaliteit en smaak. Vragen beantwoord je in je eigen tijd en waar je maar wilt. Omdat niet alle panels je even vaak uitnodigen voor onderzoeken is het aan te raden om je bij meerdere bureaus aan te melden. Een goed en volledig overzicht van betrouwbare panels vind je op Jijverdienthet.nl.

 

#5. Vraag gratis parfum samples aan

Baal je ook altijd zo dat jouw lievelingsparfum schreeuwend duur is in de parfumerie? Een flesje van 50 ml kost soms al meer dan 100 euro. Als je daar niet het geld voor (over) hebt, is er een andere manier om aan lekkere luxe geurtjes te komen. Op internet worden vaak gratis parfum samples uitgedeeld. Grote parfummerken als Lancôme en Dior sturen je graag gratis mini parfum flesjes toe als er een nieuwe geur uit is gekomen. Als je vaak deze samples aanvraagt, heb je na een tijdje een mooie collectie parfum verzameld en dat helemaal gratis! Je moet er alleen wel snel bij zijn, want de acties zijn erg populair en de voorraad samples is snel weer op.

Omdat het enorm veel tijd kost om telkens alle websites en Facebookpagina’s van parfummerken te checken, vind ik het handiger om websites als Testnugratis.nl in de gaten te houden. Je vindt daar een up-to-date overzicht van alle lopende samples en proefmonsters die je kunt aanvragen.

 

#6. Word babysitter

Op kinderen passen is een leuke manier om wat geld bij te verdienen. Je hoeft echt geen tiener te zijn om een keer een avondje op te passen. Er is juist een enorme behoefte aan volwassenen die af en toe een paar uurtjes of een avond op de kinderen willen letten. Er is zelfs een online marktplaats voor babysitters in heel Nederland waar je óf een oppas kunt zoeken óf jezelf als oppas kunt aanbieden. Bijvoorbeeld bij Sitly.nl. Hier maak je een gratis profiel aan waarin je jezelf voorstelt. Je bepaalt zelf welk uurtarief je vraagt en voor welke klusjes je inzetbaar bent. Oppassen is een gezellige en leuke bezigheid wat ook nog zorgt voor extra inkomsten.

 

#7. Installeer de app van je energieleverancier

De meeste energieleveranciers hebben een app die je op je telefoon of tablet kunt installeren. Als je dit nog niet gedaan hebt, meteen doen! Ik verbaas mij er nog steeds over dat veel mensen dit in deze tijd nog niet gedaan hebben. De app geeft je een dagelijkse update over hoe hoog jouw gas-en elektriciteitsverbruik is geweest. Daarnaast toont de app je de kosten die voor dit verbruik in rekening zijn gebracht bij je.

Dit kan best wel schrikken zijn, maar het maakt je ook enorm bewust van je energieverbruik. Nadat je een uitgebreid bad hebt genomen of de verwarming een dagje wat hoger hebt gezet, krijg je een dag later te zien wat het je gekost heeft. Niet altijd even leuk, maar het zorgt er wel voor dat je veel bewuster met energie omgaat.

Tip: zet ook je pushmeldingen aan als je dit gevraagd wordt bij installatie. Je krijgt dan automatisch iedere dag een update over je verbruik en kosten. Zo vergeet je het niet!

 

#8. Zeg altijd ‘ja’ tegen spaarprogramma’s

De ouderwetse zegelboekjes zijn er nog wel, maar er zijn veel slimmere manieren om met spaaracties mee te doen tegenwoordig. Jumbo en Albert Heijn hebben allebei een digitaal spaarprogramma. Het enige wat je nodig hebt is een klantenpas en de app van de winkel. Je kunt instellen dat je automatisch meedoet met alle spaaracties. Bij Albert Heijn kun je digitaal koopzegels sparen. Dat levert je meer geld op dan het op een spaarrekening te zetten. Voor iedere 49 euro die je spaart krijg je 52 euro uitbetaald. Dat is een rente van 6,1%! Dat krijg je bij geen één bank meer.

Jumbo heeft het ‘Mijn Jumbo’ spaarprogramma. Dit kost je niets, maar levert je wel kortingen op je boodschappen op of gratis producten. Je spaart automatisch punten door je klantenpas te scannen als je je boodschappen afrekent.

Tip: Word jij trouwens ook zo gek van al die klantenpasjes in je portemonnee? Gebruik dan de app Stocard op je mobiele telefoon. De app vervangt al deze passen en bij de kassa hoef je dus alleen de app te laten scannen. Super handig!

 

Dit blogartikel is geschreven door gastblogger Amy, fulltime werkende moeder van twee jonge dochters. Ze schrijft graag blogs over lifestyle, gezondheid en het leven als werkende moeder. Dank je wel voor deze slimme bespaartips die je als gastblogger speciaal voor Veertigplus mus hebt geschreven, Amy!