Mind

Hoe jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar wel slagen!

Goede voornemens hoeven niet te mislukken

Laat ik eerst beginnen met jou een ontzettend goed, gezond en gelukkig nieuwjaar te wensen. Ik hoop oprecht dat het nieuwe jaar jou zal brengen wat je ervan verwacht en misschien net een beetje meer 😊.

Nu het nieuwe jaar is gestart is het ook weer tijd voor het maken van goede voornemens. Uit onderzoek blijkt dat 81% van de Nederlanders zich aan hun goede voornemen denkt te kunnen houden waarmee ze gestart zijn op 1 januari. Maar al gauw mislukken de goede voornemens. Herken jij dat ook en wil je dat jouw goede voornemens wel slagen? Bekijk de onderstaande tips.

 

Na 30 dagen zwakt het af

In de praktijk blijkt slechts 1 op de 4 personen zich na 30 dagen nog te houden aan hun goede voornemen….. Aan het einde van het jaar weten nog maar enkele mensen wat hun goede voornemen was. Dit is ook gelijk de reden waarom ik niet geloof in goede voornemens die starten op 1 januari.

Waarom zou je wachten tot een bepaalde datum om iets te veranderen, om nu eindelijk eens los te komen van die vervelende gevoelens of nare gewoonte / verslaving? Waarom zal je morgen pas starten en niet al vandaag? Wat maakt morgen beter of bijzonderder dan vandaag? Waarom zou je nog een dag langer zo willen leven zoals je nu doet?

Het uitstellen van een dergelijke beslissing en bijpassende acties brengt namelijk zelden iets, daartegenover verlies je hier alleen maar iets mee.

 

Beslis vandaag

Ik nodig je daarom ook uit om op het moment dat je dit leest de beslissing te nemen om NU je doelen te bepalen en hier ook passende actie op uit te zetten. 3 maal per maand verloot ik een gratis gesprek waarin ik met je mee kijk en je voorzie van passend advies. Wil je hiervoor in aanmerking komen laat mij dit dan weten.

 

4 adviezen waardoor goede voornemens gaan lukken

Graag wil ik je nog voorzien van een aantal adviezen waarvan ik hoop dat je ermee aan de slag gaat. Zoals eerder geschreven houdt drie kwart van alle mensen zich na 30 dagen al niet meer aan hun goede voornemen. Ik adviseer je dan ook:

 

#1. Stel voor jezelf een duidelijk doel

Maak je doel visueel met bijvoorbeeld foto’s of een moodboard en hang dit op een plaats waar je het kan zien. Denk hierbij aan de binnenkant van je kleding- of keukenkast, toilet of badkamer, maak een screensaver met je doel op je telefoon, computer, laptop of tablet. En waarom zou je het maar op 1 plek hangen…. Hang het overal op waar jij het kan zien. Een irritante plaats is zelf nog beter 😊.

 

#2. Zorg dat je dit écht wilt

Bepaal voor jezelf of je doel een musthave of een nice to have is. Vraag jezelf af of het echt noodzakelijk is dat je dit doel behaalt of dat het wel leuk zal zijn als je het behaalt. Je kan je voorstellen dat als je echt uit een depressie moet komen, omdat anders je kinderen bij je weggehaald worden, je hier alles aan zal doen, je zal hoe dan ook slagen (musthave). Daar tegenover staat bijvoorbeeld als je partner zegt dat hij het vervelend vindt dat je vaak chagrijnig bent en je nu maar eens weer gezellig moet doen (nice to have).

 

#3. Deel je doel(en)

Zoek een buddy met (ongeveer) hetzelfde doel. Op deze manier kan je elkaar scherp houden en ben je de stok achter de deur voor de ander. Ja klopt, dit is confronterend, maar het werkt heel goed. Zorg dan wel voor een buddy die fanatiek is en die zich niet door jou laat afpoeieren als je een excuus hebt of ergens geen zin in hebt. Zorg dat je buddy hetzelfde van jou kan verwachten.

 

#4. Stap in een programma dat jou helpt jouw doelen te behalen

Er zijn tal van programma’s die je kan volgen bij verschillende bedrijven en organisaties. Afhankelijk van jouw doel kan je hier een keuze in maken. Wil je mee doen aan een groepsprogramma waarbij je alsnog de mogelijkheid hebt om te duiken wanneer het jou uitkomt? Of kies je voor de directe en soms wat confronterende aanpak van een individueel programma?

Dit laatste advies is niet voor iedereen weggelegd. Deels is dit een financiële overweging maar tijd speelt ook een rol. Maar ook hier geldt de regel: is jouw doel een musthave of een nice to have. Mijn ervaring is als je echt iets wilt, dan is er altijd geld en tijd te vinden, je moet het alleen wel zelf willen. Ik wens je heel veel succes en vooral veel plezier met het behalen van je doelen.

 

Dit blogartikel is geschreven door gastblogger Sonja Bos en haar bedrijf heet groeienmeer.nl. Zij heeft een praktijk voor coaching en hypnotherapie waarbij zij zich gespecialiseerd heeft in trauma en depressie /burn-out en alle hieruit voortkomende klachten en beperkingen. Zij vindt het fijn en waardevol om haar kennis en praktijkvoorbeelden te delen op Veertigplus mus, zodat zij vrouwen met diverse fysieke en mentale problemen kan helpen. Dank je wel voor je inspirerende gastblogartikel, Sonja!