Duurzaam

5 praktische tips voor een duurzame vakantie!

Plan jij dit jaar een duurzame vakantie?

We zijn de afgelopen jaren met z’n allen zeker milieubewuster gaan leven en dat is ook merkbaar in de reisbranche. Staycations en eco bestemmingen zijn mateloos populair. Met deze praktische tips maak je jouw volgende reis ook een stukje groener, zonder ook maar iets in te leveren op de vakantiepret!

 

5 tips hoe je een duurzame vakantie kunt plannen:

Vind jij duurzaam reizen ook belangrijk? Weet dan dat het echt niet veel geld, tijd en moeite hoeft te kosten om een duurzame vakantie te plannen. Het klinkt heel cliché, maar alle kleine beetjes helpen. Dus ook met jouw bewuste keuzes tijdens je trip maak je al een positieve impact.

Omdat een eco lifestyle voor ons heel belangrijk is, vinden wij enkele maatregelen al heel normaal. Deze 5 simpele tips kun jij ook opvolgen en evengoed een fantastische tijd beleven!

 

Tip 1 – Blijf dichterbij huis

Je hoeft echt niet naar een ver exotisch oord om een bijzondere reis te maken. Ook binnen Europa beleef je de mooiste vakanties. Frankrijk, Oostenrijk en Italië blijven populaire bestemmingen en dat is niet zonder reden.

Maar wist je dat ook Nederland zelf heel veel te bieden heeft? Denk maar eens hoe de cultuur en de omgeving van Friesland verschilt met bijvoorbeeld die in het Zuiden. Maak de tofste stedentrips in onder andere Middelburg, Rotterdam en Deventer en je zult zien dat geen stad hetzelfde is.

Kies er bijvoorbeeld voor om tijdens een zomervakantie iedere provincie van Nederland één keer bezocht te hebben. Of plan een stedentrip naar minimaal twee hoofdsteden in Europa.

Aan mooie vakantieparken in Nederland ook geen gebrek. Zo kun je langere tijd op één plek verblijven, met genoeg vermaak op het park zelf.

 

Tip 2 – Kies voor milieuvriendelijker vervoer

Op vakantie maakt het vervoer doorgaans de meeste impact. Daarom is een vakantie dichtbij huis een logische tip om duurzamer te reizen. Maar kies daarbij ook voor groener vervoer. Laat het vliegtuig staan en kies voor een (internationale) treinreis. Dat is veel relaxter reizen en het scheelt heel veel CO2 uitstoot.

Je zou ook eens kunnen kijken naar een busreis. Zo vertrekken er regelmatig geplande busreizen naar onder andere Barcelona, Praag en Parijs. Het kost misschien iets meer tijd, maar daarentegen minder geld. En als je van de reis zelf ook iets leuks maakt, dan ben je er gevoelsmatig zo.

Tot slot kun je ook altijd tijdens de reis je eigen diesel slurpende auto laten staan en tijdelijk een elektrische en/of zuinige auto huren.

 

Tip 3 – Boek een groen verblijf

Waar je verblijft kan ook gunstig zijn voor je zogenaamde ecologische voetafdruk. Op de website van een accommodatie kun je bijvoorbeeld nalezen wat het bedrijf doet voor het milieu. Accommodaties met een Green Key certificaat hebben op verschillende manieren al milieubesparende maatregelen genomen.

Er zijn ook heel wat verhuurders en hotels die een boom planten bij iedere boeking. Denk bijvoorbeeld aan de vakantiehuisjes van Natuurhuisje. Via het Hotels for Trees concept worden er bomen gepland voor iedere overgeslagen schoonmaakbeurt in hotels, zoals onder andere het geval is bij Via Via in Leeuwarden. Geef dit aan bij je boeking of tijdens je verblijf.

 

Tip 4 – Koop lokaal

Als je lokaal koopt, ben je goed bezig voor het milieu, steun je de lokale economie en ervaar je jouw vakantiebestemming pas écht.

Sla grote winkelketens over en ga liever winkelen bij de locals. Bezoek eens een markt of stap eens binnen bij een boutique van een zelfstandige ondernemer. Ga ook op zoek naar handgemaakte items als souvenir.

Hoe leuk sommige souvenirs ook zijn, de meeste prullaria hebben ‘made in China’ op de onderkant staan en zijn dus helemaal niet zo authentiek.

Ik maak er altijd een sport van om lokale rommelmarkten en kringloopwinkels te bezoeken. Ik ben dol op tweedehands spullen en in iedere regio is het aanbod weer totaal anders.

De tip ‘kies voor lokaal’ geldt trouwens ook voor het eten. Kies restaurants uit op streekgerechten en die gebruik maken van lokaal geproduceerde ingrediënten. Een leuke manier om de plaatselijke keuken te leren kennen!

 

Tip 5 – Duurzame activiteiten

Wat maakt een duurzame vakantie nog groener? Met milieuvriendelijke activiteiten natuurlijk! Denk bijvoorbeeld aan:

  • Stadswandeling
  • Fietstocht
  • Kanotocht
  • Elektrische rondvaart
  • Museumbezoek

Een bezoek aan een dierentuin valt bij ons af. Ook al zeggen dierenparken vaak veel te doen aan milieueducatie en fokprogramma’s, is onze ervaring dat dit vooral meer uit eigen belang is. Het onderhouden van dierenverblijven en dieren in een omgeving die voor hen niet natuurlijk is, is ontzettend slecht voor het milieu. Ze verbruiken bijvoorbeeld veel water voor aquaria en het schoonmaken van de hokken. En ook stroomverbruik is gigantisch hoog, door bijvoorbeeld de terraria en de verlichting in het park. Misschien iets om over na te denken?

 

Wil je meer tips voor groene reizen? Op mijn reisplatform eengoedereis.nu ben je van harte welkom! Liefs, Mirjam Hart.

 

Dit gastblogartikel is speciaal voor Veertigplus mus geschreven door Mirjam Hart van eengoedereis.nu. Dank je wel voor dit blogartikel met handige, duurzame tips, Mirjam!