Lifestyle

10 tips om goedkoop boodschappen te doen!

Onthoud deze slimme tips om goedkoop boodschappen te doen

Ik hoef je vast niet te vertellen dat boodschappen flink duurder zijn geworden. Iedereen voelt het in zijn of haar portemonnee. En voordat je het weet is je portemonnee leger dan leeg en wordt het een krappe maand. Gelukkig zijn er slimme tips om in een supermarkt of andere winkels goedkoop boodschappen te doen. Met de onderstaande 10 tips kun je zeker besparen op je boodschappen!

 

10 tips om lekker goedkoop boodschappen te doen en geld te besparen:

 

#1. Ga naar de markt op slimme tijden

Op de markt kun je vaak goedkoop je groente, fruit, brood, vis en vlees en andere verse producten kopen. Vooral aan het einde van de marktdag kun je zelfs nóg goedkoper boodschappen doen, omdat de marktlui dan van hun verse producten af moeten. Dus houd dat zeker in het achterhoofd.

 

#2. Koop producten die afgeprijsd zijn vanwege de houdbaarheid

In alle supermarkten vind je regelmatig producten die bijvoorbeeld nog maar 1 dag houdbaar zijn en daarom afgeprijsd zijn. Dit wordt vaak op het product met een extra sticker aangegeven. Hier kun je best leuk op besparen, want de kortingen lopen op tot wel 70% van de originele prijs!

 

Bekijk ook: 7 goedkope producten uit de supermarkt die je weerstand een boost geven!

 

#3. Onderste schap vaak goedkoper

Producten die helemaal onderaan het schap liggen zijn vaak het goedkoopst. Misschien geldt dat niet voor elke supermarkt en voor elk product, maar meestal wel. Vooral A-merken willen graag op ooghoogte liggen, zodat je sneller geneigd bent om deze (vaak duurdere) producten te kopen. Maar als je dus iets lager kijkt, dan zie je vaak dezelfde soort producten, maar dan goedkoper.

 

#4. Koop diepvriesproducten en eet het in porties op

Wat ook opvalt is dat veel diepvriesproducten vaak goedkoper zijn dan verse producten. En als dat niet zo is, dan bespaar je er uiteindelijk op, omdat je het langer kunt bewaren (en je niets onnodig hoeft weg te gooien). Ook kun je thuis in porties de gewenste hoeveelheid uit je vriezer halen, zodat je ook op die manier geen voedsel verspilt.

 

#5. Maak een lijstje en houd je daaraan en ga niet te vaak

Vóór corona was ik nogal eens geneigd om 3x, 4x of 5x per week boodschappen te doen. En wat neem je dan ineens elke keer extra veel mee! Sinds corona doe ik in principe nog maar 1x per week boodschappen. Daardoor beperk ik mij tot de boodschappen die ik op dat moment meeneem en word ik niet vaker meer verleid om extra producten in mijn karretje te gooien.

 

#6. Kook een gerecht voor meerdere dagen

Thuis kun je je ook al voorbereiden op goedkoper boodschappen doen. Namelijk, kies voor gerechten waar je 2 of meerdere dagen van kunt eten. Vaak kun je dan de ingrediënten in grotere verpakkingen kopen die op hun beurt vaak weer goedkoper zijn dan een kleinere verpakking. Eet gezond én eet dus slim die gerechten die je meerdere dagen kunt eten. En wil je het niet achter elkaar eten? Vries het dan in en eet het op wanneer jij er zin in hebt.

 

#7. Seizoensproducten zijn vaak in de aanbieding

Misschien is het je nooit echt opgevallen, maar vaak zijn seizoensproducten in de aanbieding. Bijvoorbeeld aardbeien in de zomer, boerenkool in de winter, enzovoort. Wat er dan in de aanbieding is, dat kun je in de winkel zien. Maar beter nog is om vóór het winkelen thuis de reclamefolders te bekijken en aan de hand van de seizoensaanbiedingen je gerechten voor die week te bepalen.

 

#8. Spit de reclamefolders door

Ik had het bij punt 7 al even benoemd, maar weet waar je de aanbiedingen kunt vinden! Zowel supermarkten als vele andere winkels hebben regelmatig aanbiedingen. Check hun reclamefolders of loop binnen in de winkel. Weet wanneer zij uitverkoop hebben. Ga vergelijken waar je iets het goedkoopst vindt. Je zult versteld staan hoeveel je daarmee kunt besparen. En wordt een winkel opgeheven? Dat is natuurlijk heel vervelend voor de winkel zelf, maar jij kunt daar vaak je slag slaan.

 

#9. Turkse supermarkten zijn vaak ook goedkoper

Ik kom graag in bijvoorbeeld Turkse supermarkten. Vaak zijn het hele aardige en bevlogen mensen die er werken en hun producten zijn vaak mooi geprijsd. Daar kun je echt je voordeel mee doen. Zit er eentje bij je in de buurt? Loop daar dan wat vaker naar binnen!

 

#10. Zorg dat je een vast budget voor je boodschappen hebt

Leg elke maand een vast bedrag voor je boodschappen opzij en houd je aan dat bedrag. Als je bijvoorbeeld elke week voor 50 euro of 100 euro boodschappen mag doen van jezelf, houd je dan aan dat bedrag vast. Neem het bijvoorbeeld contant mee, zodat je stiekem niet meer kunt kopen. Of stort het bedrag op een aparte rekening, zodat dat écht het bedrag is dat je kunt uitgeven en niet meer.

 

Extra tip!

Best wel veel winkels geven ook korting op producten waar ‘iets mis mee is’. Bijvoorbeeld, het heeft een krasje of een deukje of er is iets anders mee aan de hand. Als je hier een neus voor hebt, dan kun je daar ook best leuk op besparen.

 

Er zitten vast wel interessante tips voor je tussen om goedkoop boodschappen te doen en daarmee te besparen op je boodschappen. Probeer er een aantal uit en kijk wat voor jou werkt. Je hoeft je er echt niet om te schamen dat je moet besparen op je boodschappen. Heel veel mensen hebben ermee te maken. Houd daarom deze slimme bespaartips voor je boodschappen in je achterhoofd en kook vooral lekker én gezond!