Beauty & Body

7 redenen waarom aardbeien gezond zijn en 3 redenen waarom niet!

Aardbeien zijn gezond, maar niet voor iedereen!

Aardbeien, wie is er niet dol op? Deze vrolijke, roodgekleurde stukjes fruit zijn razend populair. Kinderen en volwassenen eten ze graag en ze worden veel gebruikt in gerechten en producten. Maar, zijn aardbeien eigenlijk wel gezond of kun je er beter minder van eten? Hieronder vind je 7 redenen waarom aardbeien gezond zijn en 3 redenen waarom je ze beter niet kunt eten.

 

7 redenen waarom aardbeien gezond zijn:

 

#1. Je immuniteit krijgt een gezonde boost

Aardbeien bevatten veel Vitamine C. Met 150 gram aardbeien per dag kom jij al aan je dagelijkse Vitamine C behoefte!

 

#2. Aardbeien houden je ogen gezond

De antioxidanten die in aardbeien zitten zorgen ervoor dat je ogen gezonder blijven en zij verkleinen zelfs de kans dat je op latere leeftijd staar krijgt.

 

#3. Ze werken ontstekingsremmend en preventief tegen bepaalde ziektes

De antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen in aardbeien werken preventief tegen hart- en vaatziektes, diabetes type 2 en kanker. Ook kan het ontstekingsremmend werken bij gewrichtsontstekingen, zoals artritis.

 

#4. Ze zijn goed voor je bloeddruk

Deze kleine vruchtjes kunnen nog meer: ze zijn in staat om je bloeddruk te reguleren en om je hoge bloeddruk te verlagen.

 

#5. Wauw! Ze kunnen ook rimpelvorming verminderen!

De vitamine C en de antioxidanten die in aardbeien zitten kunnen ook helpen om de hoeveelheid rimpels in bijvoorbeeld je gezicht te verminderen.

 

#6. Ze bevatten heel veel vitamines en mineralen die goed zijn voor je hele lichaam

Aardbeien bevatten naast Vitamine C ook bijvoorbeeld Vitamine A, B1, B2, B5, B6, E en Vitamine K. Daarnaast zitten zij ook boordevol mineralen, zoals jodium, mangaan, foliumzuur, kalium, magnesium en koper. Ook bevatten zijn omega 3 vetzuren en vezels. Dus een bommetje aan gezonde vitamines en mineralen voor je hele lijf!

 

#7. En last but not least: ze bevatten weinig calorieën!

Het aantal calorieën per 100 gram aardbeien is maar 30 calorieën. Daarnaast bevatten ze weinig suiker en vrijwel geen vet. Dus, het is een aangename aanvulling op je dieet als je aan het afvallen bent of weinig suiker wilt eten!

 

3 redenen waarom je géén aardbeien moet eten:

Zoals je ziet zijn er genoeg redenen om wél aardbeien te eten. Maar let ook even op bij de onderstaande 3 redenen om ze niet te eten:

 

#1. Als je een allergische reactie krijgt

Af en toe hoor je dat er mensen zijn die allergisch zijn voor aardbeien. Dat wordt ook wel een aardbeien allergie genoemd. Daarnaast zijn er ook mensen die een aardbeien intolerantie hebben. Het verschil is als volgt: bij een aardbeien allergie reageert je lichaam op de eiwitten die in de aardbeien zitten en bij een aardbeien intolerantie reageert je lichaam op met name de koolhydraten in de aardbei.

Bij allebei de vormen kun je vervelende klachten krijgen, zoals bultjes op je huid die jeuken, blaren in en rondom je mond, geïrriteerde keel en darmklachten. Mocht jij dit ook hebben, eet dan geen aardbeien meer of laat bij een arts testen of je een allergie of intolerantie hebt. Het kan zijn dat je er je hele leven last van houdt of dat je er na verloop van tijd eroverheen groeit. Dat is bij iedereen anders.

 

Lees ook: Wat is histamine en wat doe je bij een histamine intolerantie?

 

#2. Veel aardbeien stikken van de pesticiden

Helaas bevatten veel aardbeien die je in de winkel koopt pesticiden (net als veel andere soorten groente en fruit). Dus, als je gezond en duurzaam wilt eten, dan zou je die aardbeien moeten laten staan.

Gelukkig zijn er ook andere manieren om gezondere aardbeien te eten. Denk bijvoorbeeld aan biologische geteelde aardbeien of wat dacht je ervan om zelf biologische aardbeien te telen? Dat is hartstikke leuk om te doen! Zorg er dan wel voor dat je biologische zaadjes gebruikt en biologische aarde. Kweek ze op in leuke potten op je terras of laat ze groeien in borders in je tuin of in je moestuin. Wedden dat deze zelf geteelde aardbeien veel lekkerder smaken dan de gewone?

 

#3. Als je écht helemaal geen suiker mag of wilt eten

Ook al is de hoeveelheid suiker in aardbeien niet groot, ze bevatten wel wat natuurlijke suikers. Als je een dieet volgt waarbij je écht helemaal geen suiker mag of wilt eten (dus ook geen natuurlijke suikers), dan is het beter om aardbeien te laten staan. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde suikervrije diëten, het Candida-dieet of als je jezelf een volledige suikervrije lifestyle hebt aangeleerd.