Afvallen

10 tips die je helpen om makkelijk, lekker en gezond te eten!

Gezond, makkelijk en lekker eten kan écht lukken

Gezond eten, hoe doe je dat? Bij veel vrouwen is dat een hot item. Want, gezond eten lijkt makkelijk, maar vaak worden we enorm verleid tijdens het winkelen. Bijvoorbeeld, bij de kassa toch nog even gauw die twee zakken chips en twee repen chocola in ons winkelwagentje leggen. Gewoon, omdat het in de aanbieding is en het handig is ‘voor als er bezoek komt’. Om vervolgens met enige schaamte, maar met een énorme drang ’s avonds zelf je tanden in de gekochte chips en chocola te zetten. Herkenbaar? Ik geef je 10 handige tips die mij helpen om makkelijk, lekker en gezond te eten en deze tips deel ik graag met jou. Want echt waar, het kan écht, als je maar consequent bent en volhoudt!

 

#1. Ontdoe je kasten van ongezonde producten

Bij mij werkt het vaak zo: als ik thuis ongezonde producten in huis heb, dan móet het gewoon op. Vooral met chocola, snoep en koekjes heb ik dat heel erg. Toen ik besloten had om gezonder te gaan eten, heb ik eerst alle ongezonde producten uit mijn koelkast en kastjes weggedaan. Dat voelde als een opluchting, want in mijn hoofd was ik er ineens veel minder mee bezig.

Hoe doe ik dat nu? Ik koop alleen een pak koekjes als ik weet dat ik bezoek krijg en vaak zorg ik dan voor gezondere koekjes. Of ik bak ze zelf! Ook koop ik kleinere verpakkingen. Wat chocola betreft, ben ik overgestapt op pure chocola met meer dan 80% cacao, omdat dat gezonder is en je er sneller een vol gevoel van krijgt.

 

#2. Ga op zoek naar gezonde recepten

Op Pinterest, Instagram en vele websites vind je super veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten. Het valt mij steeds vaker op dat gezonde gerechten meestal heel simpel en snel te bereiden zijn. Ga elke week of elke maand op zoek naar nieuwe ideeën voor gerechten. Durf nieuwe ingrediënten uit te proberen. Ik kijk bijvoorbeeld graag voor recepten voor gezond eten bij Boodschappen.nl. Selecteer een aantal van deze recepten en bewaar ze om ze regelmatig te gebruiken. Varieer zoveel mogelijk met wat je eet en laat je bijvoorbeeld inspireren door de seizoenen.

 

#3. Plan bewust meer tijd in om te koken en rustig te eten

Misschien is koken niet je hobby of misschien heb je door je drukke leven onvoldoende tijd om langer te koken en rustiger te eten? Ik raad je aan om het wel te gaan doen. Gezonder eten en gezonder leven betekent vaker zelf koken met verse (biologische) producten en je lichaam de tijd geven om je eten goed te verteren.

Kant-en-klare maaltijden of de inhoud van pakjes, zakjes en blikjes binnen 5 minuten opeten is echt geen aanrader. Veel van deze producten bevatten namelijk ongezonde ingrediënten, waaronder suiker, teveel zout, foute vetten en foute koolhydraten. En door snel te eten, kauw je onvoldoende op het eten, waardoor je darmen het eten moeilijker kunnen verteren.

Zet vanaf nu de stap om elke dag bij elke maaltijd minimaal 15 minuten langer de tijd te nemen om het te bereiden en minimaal 15 minuten langer de tijd om je gerecht te nuttigen. Er zijn bijvoorbeeld zoveel lekkere en gezonde ontbijtjes, lunches en avondmaaltijden die gezond zijn en binnen 15 tot 20 minuten te bereiden zijn! Hoe langer je de tijd neemt om te koken en te eten hoe beter, maar dit is alvast een goed begin.

 

#4. Beloon jezelf af en toe met gezonde cadeaus

Ben je aan het afvallen en is je doel om bijvoorbeeld 5 kilo af te vallen? Verwen jezelf af en toe met een gezond cadeau als je dat hebt bereikt. Zo ben ik zelf dol op een dagje wellness en als het mij is gelukt om weer wat kilo’s af te vallen door gezonder te eten en meer te bewegen, dan trakteer ik mijzelf daarop. Of ik zie regelmatig een leuk kookboek voorbij komen en als het mij is gelukt om een lange periode gezond te eten, dan koop ik dat boek op een gegeven moment. Jezelf verwennen met een gezond cadeau geeft een positieve drive aan het behalen van je gezonde doelstellingen.

 

#5. Spaar extra om biologische producten vaker te kunnen kopen

Koop vaker biologische producten! Biologische producten zijn beter voor jou, voor de dieren en voor het milieu en bevatten geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Het is wel zo dat biologische producten vaak duurder zijn, maar het is je geld dubbel en dwars waard. Spaar er bijvoorbeeld elke maand voor dat je meer kunt uitgeven aan biologische producten. Of kijk bij de verschillende winkels en supermarkten waar er aanbiedingen zijn voor biologische koopjes.

 

#6. Eet gezonde koolhydraten, vetten en eiwitten

Drie belangrijke onderdelen van gezonde voeding zijn: gezonde koolhydraten, gezonde vetten en gezonde eiwitten. Deze termen zie je waarschijnlijk regelmatig voorbij komen, maar wat zou je dan meer moeten gaan eten? Hier wat ideeën:

  • Gezonde koolhydraten: volkoren graanproducten, volkoren pasta, volkoren brood, peulvruchten, groente en fruit
  • Gezonde vetten: olijfolie, avocado, noten (zoals, amandelen en walnoten), lijnzaad
  • Gezonde eiwitten: vlees (zoals biefstuk en kip) en vis (zoals zalm en makreel), eieren, maar ook plantaardige eiwitten (zoals groente, quinoa, bonen, peulvruchten, zaden en pitten)

Zoek je meer ideeën voor gezonde koolhydraten, vetten en eiwitten? Vul bijvoorbeeld in Google de woorden ‘voorbeelden gezonde koolhydraten’ in en er verschijnen talloze websites die jou tips geven.

 

#7. Maak er een feestje van op je bord (eet gevarieerd!)

Hoe gevarieerder je eet, hoe beter. Op die manier vergroot je de kans dat je dagelijks alle belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, binnenkrijgt. Maak je een maaltijdsalade? Maak er dan een feestje van op je bord door te kiezen voor niet één soort sla, maar meerdere soorten sla, diverse soorten groentes, zoals komkommer, wortel, avocado, koolsoorten, peulvruchten en tomaten. Maak een topping van noten, pitten en zaden en werk het af met een dressing van olijfolie en een beetje azijn. De verschillende kleuren, smaken en voedingsstoffen maken er een feestje van.

 

#8. Gebruik een kleiner bord met eten

Misschien helpt jou dit ook: pak een kleiner bord als je gaat eten, zodat je kleinere porties eet.  Gezonder eten, en zeker als je aan het afvallen bent, betekent vaak ook minder gaan eten. Dat geldt niet voor groente, want daar kun je dagelijks echt lekker veel van eten, maar wel voor andere voeding. Het is maar een idee!

 

#9. Leer echt om water te drinken

Twee liter water per dag drinken is wat je vaak leest als het om gezonder eten en drinken gaat. Dat is veel en toch is het iets wat je eens zou moeten gaan proberen. Lukt 2 liter water per dag niet, dan is anderhalve liter water ook al prima. Puur water drinken lukt mij ook niet altijd. Daarom vul ik het graag aan met een takje pepermunt of wat fruit, zoals aardbeien.

Ook neem ik ’s ochtends vaak 1 of 2 glazen water met wat citroensap en een vleugje pure cranberry sap. Dit is heel zuur, maar super gezond. De cranberry sap neem ik, omdat ik regelmatig last heb van een blaasontsteking. Cranberry sap kan helpen om dit te verminderen of te voorkomen.

 

#10. Denk aan het vervelende gevoel nadat je iets ‘fouts’ hebt gegeten

Tenslotte, mijn laatste tip om proberen om gezonder te eten: krijg je de neiging om van een pak koekjes te snaaien, terwijl je dat eigenlijk niet wilt? Denk dan aan het gevoel nadát je de koekjes zou hebben gegeten. Vaak voel je je na het eten van de koekjes schuldig, dikker, ongezonder en baal je ervan dat je je niet kon bedwingen.

Alleen al aan het denken aan dat gevoel weerhoudt mij er steeds meer van om weer te gaan snaaien. Ik voel me veel trotser als ik verkeerde verleidingen heb weerstaan, dan wanneer ik een pak koekjes naar binnen heb gewerkt. Wie weet helpt dit ‘trucje’ jou ook!

 

Dit is een gesponsorde blogpost. Meer informatie lees je in mijn disclaimer.