Wat is histamine en wat doe je bij een histamine intolerantie?
Histamine intolerantie komt best vaak voor!
Histamine, ik had er weleens over gehoord, maar nooit echt in verdiept. Wat ik bijvoorbeeld niet wist is dat veel vrouwen een histamine intolerantie kunnen hebben en dat triggerde mij. Alleen al in Nederland hebben waarschijnlijk ruim 150.000 mensen (ongeveer 1% van de bevolking) een histamine intolerantie. Dus, genoeg redenen om het eens meer onder de loep te nemen. Hieronder lees je dan ook wat een histamine intolerantie is, wat de klachten zijn, hoe je het bij jezelf ontdekt, welke voedingsmiddelen je dan moet vermijden en wat je het beste kunt doen als je een histamine intolerantie hebt.
Wat is histamine?
Histamine kun je zien als een stof (ook wel biogene amine genoemd) die in je lichaam bepaalde belangrijke zaken regelt. Het speelt bijvoorbeeld een rol in je bloedcirculatie, je slaapsysteem, je ademhaling, het sturen van prikkels naar je hersenen en de aanmaak van maagzuur. Ook is histamine belangrijk als het gaat om je afweersysteem en het zorgt er mede voor dat je lichaam in actie komt als er ziekteverwekkers binnendringen.
Waar gaat het dan mis?
Tot dusver denk je misschien: “Histamine is blijkbaar prima voor mijn lichaam. Waar gaat het dan mis?” Om dit te kunnen beantwoorden is het goed om te weten hoe de histamine in je lichaam komt en/of hoe het wordt aangemaakt. Dit gebeurt op 3 manieren:
#1. Je lichaam maakt zelf histamine aan
Dit is een natuurlijk proces waarbij je lichaam zelf histamine aanmaakt, zodat het de belangrijke functies kan uitoefenen zoals in de vorige alinea beschreven.
#2. Je krijgt histamine via voeding die je eet en drinkt
Hier ontstaat vaak het probleem! Het kan namelijk zijn dat je voeding met teveel histamine binnenkrijgt, zonder dat je je daarvan bewust bent. Hierdoor wordt het histamine-gehalte in je lichaam te hoog en krijg je vervelende klachten. Dat klinkt als een eenvoudige oorzaak en gevolg. Maar dat is nog niet alles…
#3. Je lichaam maakt ineens veel histamine aan door een allergie of intolerantie
Je lichaam kan ook ineens meer histamine aanmaken als je zogenaamde ‘histaminevrijmakers’ binnenkrijgt. Histamine wordt voor een groot deel opgeslagen in mestcellen in je lichaam en dit is een natuurlijk proces. Maar, er zijn bepaalde voedingsmiddelen, zoals aardbeien en tomaten, die bestanddelen bevatten die in staat zijn om de in de mestcellen aanwezige histamine vrij te maken. Dit zijn bijvoorbeeld stoffen of voedingsmiddelen waar jij allergisch of intolerant voor bent. Doordat de histaminevrijmakers de histamine in de mestcellen vrij maken, kunnen bij jou vervelende klachten ontstaan.
Wanneer spreek je dan van een histamine intolerantie?
Histamine moet in je lichaam ook weer afgebroken kunnen worden. Daar zijn twee enzymen voor nodig, afgekort DAO en HNMT. Het enzym DAO wordt aangemaakt in je darmslijmvlies en het enzym HNMT in je cellen. Er wordt gesproken over een histamine intolerantie als de enzymen DAO of HNMT niet of nauwelijks meer in staat zijn om hun werk te doen om histamine goed af te breken.
Er wordt ook vaak gesproken over een ‘tolerantiedrempel’. Dit is de hoeveelheid histamine die jouw lichaam aankan en weer afbreekt, zonder dat je klachten krijgt. Komt het histamine-gehalte boven deze drempel en is je lichaam niet meer in staat om het voldoende af te breken, dan ontstaan er fysieke en mentale klachten. De tolerantiedrempel verschilt per persoon, dus wat voor jou geldt hoeft voor een ander niet te gelden.
Waardoor ontstaat een histamine intolerantie?
Een histamine intolerantie kan ontstaan door: erfelijkheid, darmproblemen, enzymdeficiëntie (zoals een tekort aan de enzymen DAO en HNMT), darmziektes, allergieën, medicijngebruik, tekorten aan vitamine B6, B12 en/of vitamine C, tekorten aan koper en zink, long- en hartziektes, migraine en een ongezonde leefstijl zoals teveel stress, teveel alcohol en ongezonde voeding.
Lees ook: Wat is een fructose intolerantie? 7 interessante weetjes!
Veelgehoorde klachten bij een histamine intolerantie
Ik schrok best wel van de lange lijst met klachten die een histamine intolerantie kan veroorzaken. Dit verklaart misschien ook wel dat bij bepaalde klachten niet meteen aan een histamine intolerantie wordt gedacht. Mensen blijven er dan te lang mee rondlopen en hebben al van alles geprobeerd en ontdekken het dan pas op latere leeftijd. Vaak wordt ook eerder gedacht aan een (voedsel)allergie en dan blijkt het achteraf een histamine intolerantie te zijn.
Houd je vast, dit kunnen de klachten zijn (hier hoef je niet allemaal last van te hebben, maar wel enkele van de onderstaande klachten):
- Vermoeidheid
- Maag- en darmklachten: buikpijn, diarree, winderigheid, verstopping, maagzuur
- Jeuk
- Huiduitslag
- Pijnlijke gewrichten
- Mentale problemen: concentratieproblemen, slechter geheugen, mistig in het hoofd, stemmingswisselingen, angsten, depressies, futloos gevoel
- Koude handen en voeten
- Versnelde hartslag
- Hoofdpijn en/of migraine
- Slapeloosheid
- Loopneus en/of verstopte neus en/of kriebel in de neus
- Duizeligheid
- Benauwdheid
- Jeukende ogen, opgezette ogen en/of slecht zicht
- Opgezette slijmvliezen in de keel en/of keelpijn
- Gewichtstoename of gewichtsverlies
- Gevoelig voor licht en geluid
- Ribbels op de nagels
- Vaker een hongergevoel of dorst
- Eczeem
- Flushes (warm en rood gevoel van de huid)
- Galbulten en/of netelroos
- Oedeem
- Haaruitval
- Vaker niezen
- Astma aanvallen.
Diagnose
Voor het vaststellen van een histamine intolerantie volg je onder begeleiding van een diëtist een eliminatie/provocatie dieet. Eest laat je gedurende een bepaalde periode de voedingsmiddelen met een hoog histamine gehalte én voedingsmiddelen die je lichaam triggeren om meer histamine aan te maken weg. Via een dagboek en begeleiding van de diëtist houd je bij of je klachten afnemen en hoe je je voelt.
Daarna volgt er een periode waarin je één voor één de voedingsmiddelen met een hoog histamine gehalte én voedingsmiddelen die je lichaam triggeren om meer histamine aan te maken weer toevoegt aan je dieet. Ook hierbij houd je samen met de diëtist bij of, en zo ja, welke klachten ontstaan. Aan de hand van deze resultaten vastgesteld of je wel of geen histamine intolerantie hebt. Mocht dit het geval zijn, dan wordt een histamine-arm dieet voor je samengesteld die je vaak (helaas) de rest van je leven zult moeten blijven volgen.
Welke voeding kun je het beste laten staan met een histamine intolerantie?
Hieronder vind je een overzicht van voeding die vaak vermeden moet worden als je een histamine intolerantie hebt. Maar, zoals hierboven al is beschreven, wordt aan de hand van het eliminatie/provocatie-dieet door de diëtist voor ieder afzonderlijk een speciaal dieet samengesteld. Want, wat voor een ander geldt, hoeft voor jou niet te gelden.
Echter, om je een beeld te geven van welke voeding vaak vermeden moet worden, vind je hieronder een overzicht (wellicht niet helemaal compleet, maar het geeft wel het grootste gedeelte weer). De lijst bestaat zowel uit voedingsmiddelen die van zichzelf een hoog histamine-gehalte hebben als voedingsmiddelen die zogenoemde ‘histaminevrijmakers’ zijn:
- Groente: tomaat, avocado, spinazie, zuurkool, rode bieten, champignons, rabarber
- Fruit: frambozen, druiven, banaan, citrusvruchten, ananas, kiwi, mango, vijgen, papaja en veel gedroogd fruit
- Zuivel: schimmelkazen, blauwader kazen, belegen kaas, oude kaas, zure room, yoghurt en eventueel overige zuivel
- Vlees: varkensvlees, lamsvlees, wild, lever, rauwe en droge worsten, verwerkt vlees
- Vis: tonijn, haring, kabeljauw, makreel, sardientjes, ingeblikte vis, schaal- en schelpdieren
- Noten en zaden
- Veel peulvruchten (zoals pinda’s)
- Suiker
- Eieren (met name het eiwit)
- Cacao en chocola
- Gefermenteerde voeding, zoals: zuurkool, kefir, augurken, tempeh
- Kruiden en specerijen: vanille, kaneel, kruidnagel, komijn, koriander, kervel, gember, nootmuskaat, kerrie, peper, chilipoeder, paprikapoeder
- Dranken: alcohol, met name bier en rode wijn
- Veel voedingsmiddelen of supplementen die gist bevatten (vaak ook zuurdesembrood)
- Overig: marmite, miso, sojasaus, veel soorten bouillon, veel soorten ingeblikt voedsel, diverse soorten drop.
Wat kun je het beste doen als je een histamine intolerantie hebt?
Is er een histamine intolerantie bij je geconstateerd? Dan kun je daar in principe goed mee leven. Het vergt natuurlijk wel discipline om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden én ook om bepaalde voedingsmiddelen juist wél te gaan nemen die gezond voor je zijn. Hieronder een aantal goede tips:
#1. Histamine voedingssupplementen slikken
Het merk Intoleran (voorheen Disolut) heeft 3 hele fijne voedingssupplementen in het assortiment die mensen nemen als zij een histamine intolerantie hebben. Je kunt ze nemen vlak voordat je een maaltijd neemt waar (per ongeluk) histamine in is verwerkt. Handig als je bijvoorbeeld uit eten gaat of als je in het buitenland bent en niet zeker weet of een gerecht histamine-vrij is. Deze 3 voedingssupplementen die je dan kun nemen, zijn:
#1. DAO plus
DAO plus is een Diamine Oxidase (DAO) enzym bevattend voedingssupplement en verkrijgbaar in een verpakking met 50 capsules. Het bevat ook vitamine C en Quercetine. Neem één capsule DAO plus in met wat water vlak voor de histamine bevattende maaltijd. Maximaal 3 capsules per dag gebruiken.
BEKIJK HET HIER >>
Je kunt ook eerst kiezen voor een proefverpakking van DAO plus als je dat liever wilt. Bestel dan een proefmonster met 5 capsules van DAO plus:
BEKIJK HET HIER >>
#2. Cozidase
De Cozidase capsules bevatten per verpakking 60 capsules. Cozidase stimuleert de aanmaak van DAO in het lichaam. Cozidase vult koper- en zinktekorten aan waardoor het lichaam voldoende bouwstoffen krijgt om zelf Diamine Oxidase aan te maken. Tweemaal daags één capsule met wat voeding innemen. Niet in combinatie met andere koper en/of zink bevattende supplementen gebruiken.
BEKIJK HET HIER >>
#3. DAO mini dispenser
De DAO mini dispenser bevat 60 kleine tabletjes in een handige dispenser. Het verschil met de DAO plus is dat het tabletje geen vitamine C en Quercetine bevat, dus het is het pure DAO-enzym in 1 tablet. Per tabletje bevat het 20.000 – 30.000 HDU Diamine Oxidase enzym. Vlak voor de histamine bevattende maaltijd 1 tablet innemen, maximaal 3 tabletten per dag.
BEKIJK HET HIER >>
Je kunt ook eerst kiezen voor een proefverpakking van DAO mini als je dat liever wilt. Bestel dan een proefmonster met 5 tabletjes van DAO mini:
BEKIJK HET HIER >>
#2. Bepaalde voeding vermijden én gezonder gaan eten
Tenslotte, als tweede tip wat je het beste kunt doen als je een histamine intolerantie hebt, is: bepaalde voeding vermijden én gezonder gaan eten. Welke voeding je het beste kunt vermijden hangt af wat uit de eliminatie/provocatietest komt (zie een aantal alinea’s terug in de dit artikel). Probeer je hier zo goed mogelijk aan te houden, dat maakt je leven aangenamer.
Daarnaast is het dus belangrijk dat je gezond(er) gaat eten. Dit betekent dat je verse en gezonde producten moet gaan eten. Vers eten is noodzakelijk, want hoe minder verse de ingrediënten zijn, hoe groter de kans dat het histamine-gehalte in voeding hoger wordt.
Ook wordt vaak aangeraden om vitamines en mineralen te slikken, omdat de kans op tekorten op de loer ligt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ijzer en vitamine A. Informeer bij je diëtist welke extra vitamines en mineralen jij zou moeten slikken als je histamine intolerantie hebt.
Kortom…
Een histamine intolerantie wordt helaas vaak (te) laat ontdekt in iemands leven. En het komt meer bij volwassen vrouwen voor dan bij volwassen mannen. Om het te diagnosticeren is vrijwel altijd een eliminatie/provocatie dieet in samenwerking met een diëtist noodzakelijk.
Is eenmaal een histamine intolerantie bij jou vastgesteld, dan zul je moeten gaan leven met een aangepast dieet. Hier valt goed mee te leven, ook al vergt het soms doorzettingsvermogen en aanpassingsvermogen. En gelukkig zijn er fijne en goede voedingssupplementen, zoals die van Intoleran (voorheen Disolut) die jouw histaminevrije leven extra aangenaam kunnen maken.
Bewaar deze pin voor later:
Kleine waarschuwing
Veertigplus mus en de genoemde producenten, shops en specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik van het product of de dienst!
Dit is een gesponsorde blogpost en bevat ook affiliate links. Meer informatie lees je in mijn disclaimer.