Kwaaltjes

5 tips wat je kunt doen bij vaginale droogheid!

Vaginale droogheid is een vervelend kwaaltje!

Het komt bij veel vrouwen voor tussen de 20 en 55 jaar: vaginale droogheid. Er zijn diverse oorzaken waardoor vaginale droogte ontstaat. Bijvoorbeeld de overgang kan één van die veroorzakers zijn. Merk je dat je vagina geïrriteerd is en je een droge vagina hebt? Hieronder lees je meer wat vaginale droogheid is, hoe het ontstaat en wat je eraan kunt doen!

 

Er wordt niet graag over gepraat…

Je loopt er niet mee te koop dat je vaginale droogte hebt. En daar ontstaat dan vaak ook het probleem: doordat je er niet over praat (of niet naar een huisarts durft te gaan) lopen veel vrouwen er onnodig lang mee rond. Je hoeft je er echt niet voor te schamen, want vele vrouwen hebben er vroeg of laat een keer last van. Dus, merk je dat je er last van hebt, doe er dan wat aan!

 

Wat zijn de symptomen van vaginale droogheid?

De meest gehoorde symptomen zijn:

  • Jeukerig, stekerig en/of branderig gevoel in de vagina (zomaar of bij zitten of bewegen of bijvoorbeeld bij het plassen)
  • Pijn bij het vrijen
  • Je vagina voelt geïrriteerd aan
  • Bloedverlies, bijvoorbeeld nadat je hebt gevreeën
  • Blaasontsteking of andere infecties aan je vagina, blaas of urinewegen.

 

Waardoor ontstaat vaginale droogheid?

Bij vaginale droogheid is de flora in je vagina niet meer in balans. Daardoor heb je bijvoorbeeld te weinig vocht in de vagina. Hormoonschommelingen is één van de redenen waardoor het kan ontstaan.

 

5 oorzaken van vaginale droogte:

 

  1. De overgang: de overgang (menopauze) is een periode waarin er enorme hormoonschommelingen plaatsvinden. Eén van de dingen die tijdens de overgang plaatsvindt is dat je minder oestrogeen aanmaakt. Daardoor kan vaginale droogte ontstaan.
  2. Zwangerschap: ook tijdens je zwangerschap of na je bevalling kan vaginale droogte ontstaan. Ook dit heeft weer te maken met o.a. je hormonen.
  3. Ongesteld zijn: ook lees je berichten dat sommige vrouwen in de 3 dagen vóór en 3 dagen na hun menstruatie last hebben van een droge vagina. Je raadt het misschien al: je hormonen veroorzaken dit meestal.
  4. Bepaalde ziektes: ook met bepaalde ziektes en/of door bepaalde medicijnen kan vaginale droogheid ontstaan. Wil je weten welke dit zijn, informeer dat bij de huisarts of lees de bijsluiter van de medicijnen die je gebruikt.
  5. Ongezonde leefstijl: het zal je misschien niet verbazen dat een ongezonde leefstijl bepaalde kwaaltjes als vaginale droogte kan aanwakkeren. Enkele voorbeelden van een ongezonde leefstijl zijn: veel stress, veel roken, veel alcohol, slechte voeding (waardoor je lichaam te weinig goede voedingsstoffen binnenkrijgt) en slechte hygiëne.

 

5 tips die je kunt doen bij vaginale droogheid:

 

#1. Praat erover met je partner, een vriend(in) en/of je huisarts

Eigenlijk is dit misschien wel één van de belangrijkste dingen die je eraan kunt doen. Praat erover met iemand. Dit kan je partner zijn, maar ook je beste vriend(in) en/of je huisarts. Zij kunnen je vaak voorzien van goede adviezen en je schaamte wegnemen.

 

#2. Gebruik een glijmiddel als je pijn hebt bij het vrijen

Het is helemaal niet raar om een glijmiddel te gebruiken als je vaginale droogte hebt. Praat erover met je partner. Vaak heeft je partner ook wel door dat er iets aan de hand is. Bijvoorbeeld omdat je minder vaak zin hebt om te vrijen of omdat je snel de badkamer in schiet na de vrijpartij. Overleg dat je een glijmiddel wilt gebruiken. Degene die je bijvoorbeeld goed kunt gebruiken is Care for Women Women’s Personal Gel 100 ml.

care-for-women-womens-personal-gel-100ml

BEKIJK HET HIER >>

 

#3. Houd je vagina vochtig

Om ervoor te zorgen dat je vagina de juiste vochtigheid krijgt, kun je beginnen met elke dag minimaal anderhalve liter water te drinken. Ook kun je een middeltje gebruiken om je vagina vochtig te houden. Degene die ik gebruik is Multi-Gyn LiquiGel 30 ml, maar ook Premeno Duo Vaginaal Ovules wordt vaak gebruikt:

 

Multi-Gyn LiquiGel 30 ml:

multi-gyn-liquigel-30ml

BEKIJK HET HIER >>

 

Je zou ook dit product kunnen uitproberen: Premeno Duo Vaginaal Ovules 10 stuks:

 

Premeno Duo Vaginaal Ovules 10 stuks

 

premeno-duo-vaginaal-ovules-10st

BEKIJK HET HIER >>

 

#4. Omega 3 vetzuren eten

Omega 3 vetzuren hebben de capaciteit dat zij zorgen voor een goede vochthuishouding, waaronder ook die van je vagina. Eet dus vaker vette vis (haring, zalm, makreel), noten (walnoten), zaden (chiazaad, pompoenpitten, lijnzaad, zonnebloempitten) en lijnzaadolie. Je kunt je omega 3 gehalte extra aanvullen met supplementen. Hieronder geef ik je een tip voor de populaire Omega 3 capsule van Royal Green en de populaire vegan Mattisson HealthStyle Omega 3 Algenolie Capsules:

 

Royal Green Visolie Capsules 30 softgels:

 

royal-green-visolie-capsules-30sg

BEKIJK HET HIER >>

 

 

Mattisson HealthStyle Omega 3 Algenolie Capsules 60 capsules (vegan!)

mattisson-healthstyle-omega-3-algenolie-capsules-60cp

BEKIJK HET HIER >>

 

#5. Je vagina wassen, maar wel op de juiste manier!

Veel vrouwen wassen hun vagina met water en zeep. Vooral als je onder de douche staat is die neiging groot, want je zeept je in en je neemt dan ook snel je vagina mee. Maar, dit is niet aan te raden! Het beste is om je vagina alleen met lauwwarm water schoon te maken, tenzij je huisarts of andere specialist iets heeft voorgeschreven om je vagina mee te wassen.

 

Kortom…,

Zorg goed voor je vagina en schaam je vooral niet als je last hebt van vaginale droogheid of andere vaginale klachten. Ga ermee naar je huisarts en praat er gewoon over. Het is een kwaaltje dat nou eenmaal bij vrouwen hoort, net als dat mannen weer hun eigen kwaaltjes hebben. Voel je goed en voel je pijnvrij!

 

Kleine waarschuwing:

Veertigplus mus en de genoemde specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik van het product of de dienst!

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Meer informatie vind je in mijn disclaimer.