5 redenen waarom goede voornemens mislukken! En hoe ze wél slagen!
Heb jij ook goede voornemens die telkens weer mislukken?
Goede voornemens heb je vast wel eens gemaakt. En die vervolgens mislukten misschien ook. In bepaalde periodes in het jaar spreken veel vrouwen goede voornemens met zichzelf af en willen ze hun kwaliteit van leven verbeteren. Begin januari starten met boordevol goede voornemens is daar natuurlijk een goed voorbeeld van. Maar waarom mislukken ze zo vaak? En hoe kun je ervoor zorgen dat goede voornemens eindelijk wél lukken?
Goede voornemens komen regelmatig terug
Aan het einde van het jaar dan voel je vaak de behoefte om terug te kijken op het afgelopen jaar. Wat ging goed en wat kan nét een tikkeltje beter, of zelfs heel veel stappen beter. Als de jaarcyclus rond is en de glazen met Oud & Nieuw klinken, dan is dat voor veel vrouwen het startsein van de meest uiteenlopende goede voornemens. Afvallen, stoppen met roken, gezonder leven en op zoek naar een andere baan zijn het meest populairst. En ook besluiten veel mensen een studie op te pakken, zoals een Post HBO opleiding
En dan, februari gaat over in maart en april over in mei (oeps de goede voornemens worden steeds moeilijker om vol te houden), de maand mei gaat nog nèt en in juni of juli is het gedaan. Je valt weer in je oude gewoonte(s) en weg zijn je goede voornemen. Na de zomervakantie hebben veel vrouwen vaak ook weer goede voornemens. En meestal ook weer gedoemd te mislukken…
5 redenen waarom jouw goede voornemens kunnen gaan mislukken
#1. Het is te groots van aanpak
Veel vrouwen dromen over voornemens die gewoonweg niet of moeilijk haalbaar zijn. Is niet erg, alleen de teleurstellingen zijn groter en onvermijdelijker.
Hoe slaagt het wel?
Wees realistisch en bedenk goed voor jezelf of het haalbaar is. Neem alle factoren in je dagelijkse leven mee. Als je je bijvoorbeeld hebt voorgenomen om 4 keer per week te sporten, maar je drukke agenda laat het nu al nauwelijks 1 keer per week toe, dan gaat er ergens iets mis. Je zult dan andere zaken uit je agenda moeten schrappen om 4 keer per week sporten vol te houden.
#2. Je bent te ongeduldig
Goede voornemens gaan vaak mis, omdat je het te snel wil. Maar 20 kilo afvallen in één maand is vrijwel onmogelijk en binnen een maand een nieuwe baan vinden vaak ook.
Wat kun je beter doen?
Rek je goede voornemens uit over een langere periode dan je eigenlijk wilt. Wil je binnen een maand een nieuwe baan vinden, maak daar dan twee of drie maanden van. Wil je per maand meer sparen, bouw daar dan een langere opstartfase in, want vaak kun je niet direct met bepaalde kosten stoppen. Is je doel om 20 kilo af te vallen, leg jezelf dan niet een te strak schema op.
Volg je mij al op Facebook?
#3. Je praat het voor jezelf goed waarom je je niet aan je goede voornemens houdt
We zijn snel geneigd om voor onszelf excuses te verzinnen waarom het geoorloofd is om je niet meer aan je goede voornemens te houden. Bijvoorbeeld, je bent ineens onverwacht druk, dus het vaker sporten kan niet doorgaan. Of, je ziet ineens veel beren op de weg en gaat toch maar niet voor een nieuwe baan. Of deze, je maakt een vervelende situatie mee en je mag jezelf daarom weer even belonen met een sigaret of een reep chocola. Yeah right 😉!
Wat kun je hiertegen doen?
Bereid jezelf erop voor! Je brein brengt je af en toe lekker in de war en dan komt het vervelende stemmetje dat roet in het eten gooit. Ken jezelf goed en weet welke verzinsels je gaat verzinnen als de goede voornemens zwaarder zijn dan je dacht. Deel het eventueel ook met je partner of je beste vriendin, zodat zij je erop kunnen wijzen als je je laat leiden door dat stemmetje.
#4. Je vergeet het door de dingen van alledag
Naarmate de maanden verstrijken en je verder af komt van de dag waarop je met je goede voornemens begon, dan vervaagt het idee en vervaagt het aanmoedigende gevoel. Er zijn zelfs momenten dat je je goede voornemens gewoon helemaal vergeet. Dat is zonde en het kan ook anders.
Hoe kan het dan wel?
Houd je goede voornemens levendig. Zorg ervoor dat je minimaal 1 of 2 keer per dag een reminder voor jezelf hebt. Dat kan een reminder op je telefoon zijn, een briefje op je nachtkastje, een kattebelletje in je auto, een papiertje met een krabbel op je bureau, of iets anders. En maak voor jezelf in je hoofd ezelsbruggetjes. Bijvoorbeeld, als het afvallen moeilijker is dan je dacht, vraag jezelf dan bij elke hap af of het écht nodig is dat je die hap neemt. Op die manier blijf je alert en word je eraan herinnerd dat je aan het afvallen bent.
#5. Je bent te streng
Jezelf straffen als het je een dag of een periode niet is gelukt om je je aan je goede voornemens te houden is nergens voor nodig. Het zorgt alleen maar voor meer frustratie en weerstand om ermee verder te gaan.
Wat is dan beter om te doen?
Wees niet te streng voor jezelf. Als het je niet is gelukt, analyseer dan voor jezelf waar het mis ging en wat je nodig hebt om je goede voornemens met meer plezier en volharding vol te houden. En vergeet ook niet om jezelf te belonen zonder schuldgevoel! Als jij na wekenlang succesvol afvallen zin hebt in dat ene gebakje, neem het dan. Geniet er extra van en houd er in de dagen ervoor en erna rekening mee dat je iets meer let op je calorieën om het gebakje compenseren. Juist de genietmomenten geven je mind een positieve boost en wordt het aangenamer om de doelen die je in je goede voornemens hebt gesteld, te bereiken!
Bewaar deze pin voor later:
Heb jij tips?
Hoe zorg jij ervoor dat je goede voornemens niet mislukken, maar juist gaan slagen? Zet je tips gerust in een reactie hieronder!