Kwaaltjes

5 natuurlijke manieren om insecten uit je buurt te houden!

Natuurlijke middeltjes tegen insecten zijn er genoeg

Insecten zijn nuttig, maar ze moeten niet altijd op je gaan zitten of dichtbij je blijven zoemen. Toch? Ook wil je het liefst niet dat zij je planten in huis en/of je fruit en groente in je (moes)tuin aantasten. Maar om ze nu meteen te bestrijden met chemische middelen, dat gaat in mijn ogen veel te ver. Tenzij het een plaag is geworden en je echt alles hebt geprobeerd, dan zijn chemische middelen een ‘laatste redmiddel’. Maar in alle andere gevallen zijn er goede natuurvriendelijke manieren om insecten op afstand te houden. Zo kunnen de insecten blijven leven en heb jij geen last van insecten in je buurt. Hieronder vind je 5 tips hoe je diverse soorten insecten op een natuurvriendelijke manier op afstand houdt!

 

#1. Muntplant en/of essentiële pepermuntolie

Munt ruikt heerlijk, maar veel insecten lopen, kruipen of vliegen er het liefst snel aan voorbij.
Wie worden niet blij van munt? Onder andere: mieren, vlooien, zilvervisjes, spinnen, fruitvliegjes.
Hoe te gebruiken? Zet een muntplant tussen je groente en fruit in je moestuin. Of maak een pepermuntspray door een plantenspuit te vullen met water en 10 druppels essentiële pepermuntolie. Spray de pepermuntspray op plekken waar de bovenstaande insecten zich bevinden. Je kunt er ook een plant mee insprayen.

 

#2. Lemongrass olie

Essentiele lemongrass-olie ruikt heerlijk, maar ook hier worden bepaalde insecten niet blij van en gaan er als een speer vandoor.
Wie worden er niet blij van lemongrass? Onder andere muggen, vliegen en wespen.
Hoe te gebruiken? Maak een lemongrass-spray door een plantenspuit te vullen met water en 7-10 druppels essentiële lemongrass olie toe te voegen. Spray de lemongrasspray op plekken waar de bovenstaande insecten zich bevinden. Je kunt er bijvoorbeeld ook je slaapkamer mee sprayen (let wel op voor eventuele vlekken die de spray kan geven op meubels, beddengoed en vloerbedekking). Je zou in plaats daarvan een diffuser kunnen gebruiken en op die manier wat druppels lemongrass-olie kunnen verdampen. Dat kun je ook doen in de tuin of op je balkon waar je rondom schemertijd of als het donker is wilt genieten van zwoele zomeravonden.

 

#3. Lavendel of lavendelolie

Een lavendelplant houdt veel insecten op afstand. Het trekt ook insecten aan, zoals bijen. Maar ik zou bijen zeker niet teveel wegjagen, omdat bijen het tegenwoordig helaas zwaar hebben om te overleven.
Wie worden er niet blij van lavendel? Vliegen, muggen, wespen, mieren, motten en slakken blijven veelal weg bij de geur van lavendel.
Hoe te gebruiken? Ook hierbij kun je weer een plantenspray vullen met water en 10 druppels essentiële lavendelolie toevoegen. Spray het op plekken waar je de insecten niet wilt hebben. Of verdamp wat druppels essentiële olie in een ruimte, zoals je slaapkamer.

 

#4. Tea tree olie

Onder andere muggen hebben een bloedhekel aan de geur van tea tree olie! Dat is handig om te weten en je kunt tea tree olie ook hierbij weer slim inzetten.
Wie worden er niet blij van tea tree olie? Onder andere muggen en wespen
Hoe te gebruiken? Je kunt muggen en wespren op afstand houden door een spray gevuld met water en 7-10 druppels essentiële tea tree olie te sprayen in ruimtes of op plekken waar je ze niet om je heen wilt hebben. Ook verdampen in een diffuser helpt.

 

#5. Citronella olie

Een hele bekende olie om muggen op afstand te houden is de sterk ruikende citronella essentiële olie. Zorg dat je niet de chemische variant gebruikt, maar de 100% natuurlijke variant.
Wie worden er niet blij van citronella olie? Vooral muggen worden gek van deze geur en vliegen snel weg.
Hoe te gebruiken? Je kunt het in een diffuser verdampen, maar ook een paar druppels essentiële citronella olie op een watje leggen in de buurt van waar je verblijft. Daarnaast kun je een spray maken door een plantenspray te vullen met water en 8-10 druppels essentiële citronella olie.

 

Zo zie je maar dat er genoeg natuurlijke middeltjes zijn om minder last te hebben van insecten. Er zijn nog veel meer natuurlijke middeltjes te bedenken, maar met de bovenstaande 5 tips houd je heel veel insecten al op gepaste afstand!

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer info zie mijn disclaimer.

Een gedachte over “5 natuurlijke manieren om insecten uit je buurt te houden!

Reacties zijn gesloten.