Huis & tuin

7 handige tips om je eigen moestuin te beginnen

Hoe begin je een eigen moestuin?

Een moestuin beginnen kan een leuke en gezonde hobby zijn. Sla en andere favoriete groenten kweken uit zaden kan je zelfs ook nog eens geld besparen. Je zult ook merken dat de smaak en textuur van groenten die je zelf kweekt nog beter is dan wat je gewend bent in de supermarkt. Er wordt zelfs gezegd dat het kweken van je eigen groenten gelukshormonen genereert, leuk toch!

 

Tips om je eigen moestuin te beginnen

Heb je zin gekregen om te beginnen met moestuinieren? Hier zijn 7 tips:

 

Tip 1 – Zoek de juiste plek voor je moestuin

Het is belangrijk om de juiste plek voor je moestuin te kiezen. Zorg ervoor dat de plek genoeg zonlicht krijgt en dat de grond goed waterdoorlatend is. Bescherm je moestuin tegen de wind, gebruik dus waar mogelijk schuttingen, heggen of warme muren. Let op, gedurende droge perioden heeft je moestuin voldoende water nodig, dus een kraantje in de buurt is best wel handig.

 

Tip 2 – Begin klein

Start met een paar planten en breid uit naarmate je meer ervaring krijgt. Het is verstandig om als beginner klein te beginnen. Bijvoorbeeld, start met een aantal potten, moestuinbakken of wat eetbare planten in je plantenbakken. Het is beter om klein te beginnen en dan uit te breiden, dan te overmoedig te worden en je moestuin te laten volgroeien met onkruid.

 

Tip 3 – Kies de juiste planten

Als je een moestuin begint, is het belangrijk om de juiste planten te kiezen. Begin met makkelijke groenten zoals bijvoorbeeld pluksla, wortelen, courgette, radijs, spinazie en snijbiet. Dit zijn groente die weinig verzorging nodig hebben, waardoor ze ideaal zijn voor beginners.

 

Tip 4 – Gebruik een goede ondergrond

Een goede bodem is belangrijk voor je moestuin, zorg ervoor dat de grond rijk is aan voedingsstoffen. Werken in de volle grond is iets moeilijker, maar dat is uiteraard het “echte” werk. Maak de grond vlak zodat regen- of sproeiwater goed kan worden opgenomen door de planten. Als je je groenten in een moestuinbak wilt kweken, leg dan een vochtdoorlatend worteldoek op de bodem om de grond een beetje te scheiden van het substraat.

 

Tip 5 – Geef regelmatig water

Bewater niet dagelijks een klein beetje, maar veel om de 2 dagen. Geef je planten altijd water bij de wortels en nooit op de bladeren, dit om verbranding van de bladeren te voorkomen. Doe dit bij voorkeur ’s avonds, omdat een groot deel van het water verloren gaat door verdamping als de grond erg warm is. Het water kan dan goed wegzakken, waardoor de planten goed kunnen herstellen na een warme zomerdag.

 

Tip 6 – Houd ongedierte op afstand

Gebruik natuurlijke middelen om ongedierte op afstand te houden. Er zijn veel bloemen en planten die je kunt gebruiken om ongedierte en insecten te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan goudsbloemen. Goudsbloemen bevatten stoffen die bladluizen en witte vliegen op afstand houden. Plant ze gewoon tussen de groenten om ze te beschermen.

 

Tip 7 – Geniet van je oogst

Er is niets lekkerder dan groenten en kruiden uit je eigen tuin! Het grootste voordeel van je eigen groenten kweken is dat je altijd verse, gezonde groenten bij de hand hebt. Denk eens aan het bereiden van al die heerlijke gerechten met verse ingrediënten uit je eigen tuin, heerlijk toch!

 

Start vandaag ook met jouw moestuin

Je eigen groenten kweken biedt vele voordelen. Bovendien is het een hobby die je in contact brengt met de natuur en de wereld om je heen. Je weet precies wat er in je groenten zit en op welke manier ze geteeld zijn. Daarnaast is het goedkoper dan biologische groenten kopen in de winkel. Dus, aarzel niet langer en begin vandaag nog met je eigen moestuin!

 

Dit gastblogartikel is geschreven door Sarah van Cropsie.com. Cropsie is een online markt voor de moestuin waar iedereen hun zelf geteelde groenten, fruit, bloemen en zaden kan kopen of verkopen. Het team achter Cropsie gelooft er namelijk in dat er veel en veel meer voedsel lokaal kan worden geteeld in de directe omgeving. En ik sta daar als Veertigplus mus helemaal achter! Dank je wel voor het schrijven van dit gastblogartikel, Sarah!