DuurzaamLifestyle

3 redenen waarom je vaker tweedehands kleding zou moeten kopen!

Tweedehands kleding is hip!

Tegenwoordig wordt tweedehands kleding allang niet meer alleen maar gekocht door mensen die te weinig geld hebben. Integendeel, het staat steeds meer als symbool voor duurzaamheid. En dat is een super goede trend, vind ik. Dus, overweeg je om tweedehandse kleding te kopen? Lees dan zeker even de onderstaande 3 redenen waarom je dat zou moeten doen. Zeker weten dat je om bent!

 

#1. Je helpt het milieu enorm

Er zijn meerdere benamingen voor tweedehandse kleding, zoals vintage kleding, retro fashion en pre-owned damesmode. Steeds meer mensen, jong en oud, arm en rijk, kopen tweedehands kleding, omdat zij de verkwisting van kleding te groot vinden en het onnodig weggooien van kleding willen verminderen.

Je staat er misschien niet direct bij stil, maar om kleding te produceren is er bijvoorbeeld veel water en energie nodig, om nog maar niet te spreken over de winning van de grondstoffen. Daarnaast zorgt het transport van de grondstoffen, materialen en kleding voor veel luchtvervuiling, omdat het vaak wordt vervoerd via vrachtwagens, vrachtschepen en vliegtuigen.

Ook worden er steeds meer fabrieken gebouwd om aan de vraag naar kleding te kunnen voldoen. En het merendeel van deze fabrieken stoot veel broeikasgassen uit. Ook zijn in sommige fabrieken de arbeidsvoorzieningen voor medewerkers nou niet echt ideaal. Allemaal redenen om vaker te kiezen voor tweedehands kleding.

 

#2. Tweedehands kleding koop je vaak voor een prikkie

Die ene leuke vintage bloes of dat andere stoere pre-owned jasje, je koopt het vaak voor een prikkie. En dat geldt niet alleen voor goedkope merken, want ook tweedehands merkkleding kun je vaak voor weinig geld kopen. Dat scheelt enorm in je portemonnee, zeker als je een shopaholic bent. Je bent meteen ook duurzaam bezig, want door het kopen van deze gebruikte kleding, verleng je de levensduur van het kledingstuk.

 

#3. Je kunt vaak van garderobe wisselen zonder een schuldgevoel

Veel mensen vinden het ook leuk dat zij regelmatig hun garderobe kunnen vernieuwen, zonder zich schuldig te voelen. Zij verkopen gewoon hun ‘oude’ kleding en kopen daarvoor weer andere tweedehands kleding.

Bijvoorbeeld voor kinderkleding is dit heel handig, want kinderen groeien snel uit hun kleding en op een bepaalde leeftijd willen zij een bepaalde kledingstijl. Dit kost ouders handenvol geld en om hierop te besparen is tweedehands kleding een uitkomst.

Maar ook als jijzelf af en toe je kledingkast wilt omtoveren tot een nieuwe garderobe, dan kun je je helemaal uitleven met tweedehands kleding. Een ander kan genieten van jouw kleding en jij van de kleding van een ander. En zo is de cirkel weer rond!