DrankjesDuurzaamKoolhydraatarm

Zelf pepermunt drogen en muntthee maken! 5 handige stappen!

Zelf je eigen pepermuntthee maken is super makkelijk

Hoe leuk is het als je in je eigen tuin of balkon pepermunt hebt bloeien en je het droogt om er pepermuntthee van te maken. De heerlijke geur van pepermunt komt je tegemoet. Je kunt natuurlijk verse pepermuntthee maken met verse pepermunttakjes, maar gedroogde pepermuntthee is veel langer houdbaar. Pepermunt kun je heel makkelijk drogen om er vervolgens pepermuntthee van te maken. En het past ook nog eens goed in een koolhydraatarm dieet en een gezonde lifestyle! Volg de stappen hieronder en geniet van je heerlijke kopje muntthee!

 

De 5 stappen om pepermunt te laten drogen en muntthee van te maken:

 

#Stap 1: Het oogsten van je pepermunt

Knip wat takjes pepermunt af. De hoeveelheid hangt af van hoeveel theeblaadjes je wilt laten drogen. Om een voorraadje gedroogde muntthee te hebben, zul je best wel wat takjes moeten knippen, want er zitten maar een paar blaadjes aan een takje. Zorg er wel voor dat je altijd wat pepermunttakken laat staan, zodat de plant kan blijven doorgroeien. Knip de pepermunttakjes niet helemaal tot aan de grond af, maar vanaf een centimeter of 10 boven de grond.

 

#Stap 2: Het wassen van de pepermunt

Spoel de takjes pepermunt goed af onder een kraan, zowel de blaadjes als de steel. Schud het daarna goed uit en haal blaadjes die er heel raar uitzien er alvast af en leg ze terug in je tuin of gooi ze in de prullenbak.

 

#Stap 3. Pluk de blaadjes van de stengel

Bekleed een bakplaat uit de oven met keukenrol. Of pak iets anders groots en plats waar je de blaadjes plat op kunt laten drogen. Haal vervolgens de blaadjes van de stengel af en leg de blaadjes op de vellen met keukenrol. Dep vervolgens met keukenrol voorzichtig de blaadjes wat droog. Laat de blaadjes daarna 3 uur drogen in je keuken of op een plek waar het kan drogen.

 

Leestip! Lekker voor bij de muntthee: koolhydraatarme taart met rood fruit!

 

#Stap 4. Verder in een mand laten drogen

De muntblaadjes zijn nu als het goed is droog, maar we laten ze nog verder drogen. Doe ze daarom in een rieten mand en zet de mand op een droge en warme plek, bijvoorbeeld op een plankje in de keuken. Laat het daar nog 2 dagen drogen.

pepermunt drogen

 

#Stap 5. Muntthee maken

Als het goed is heb je na 2 dagen drogen een mandje met gekrulde muntblaadjes die er lekker droog uitzien. Wat ik doe als ik muntthee maak, dan pak ik een paar muntblaadjes en maak ze met mijn hand fijn boven een kom. Vervolgens pak ik een thee-ei, thee zeefje of een theezak-filter (een theezakje dat je zelf kunt vullen) en ik doe daar de verkruimelde theeblaadjes in. Nu kun je heet water koken en je thee gaan maken. Laat de thee minimaal 5 minuten trekken, zodat je daarna kunt genieten van een heerlijk kopje geurende pepermuntthee uit eigen tuin!

 

Bewaartip: je kunt de muntblaadjes in het mandje laten en elke keer wat blaadjes nemen als je muntthee wilt maken. Maar je kunt de gedroogde blaadjes ook allemaal in één keer maken met je hand (of in een keukenmachine) en bewaren in een droge, afgesloten pot, blikje of bakje.

 

3 handige items om je eigen muntthee te maken:

 

#1. Vijf Herbruikbare theezakjes – Lege theezakjes 6 x 8 CM – Eco Vriendelijk

Handige herbruikbare theezakjes. Na veelvuldig gebruik gooi je de zakjes zo in de wasmachine en zijn ze weer schoon.

 

herbruikbare theezakjes

BEKIJK HET HIER >>

 

 

#2. Set van 2 Theefilters en Maatlepel met Afsluitclip

Deze RVS theezeven set van Nova is de oplossing voor je om lekkere theekopjes te maken. De theezeven passen in bijna elk theepot, glas en mok, schoon en makkelijk in gebruik.

theefilters

BEKIJK HET HIER >>

 

 

#3. Thee-ei filter rvs 4 cm| 2 stuks

Het ouderwetse thee-ei in een modern RVS jasje. Het thee-ei is gemaakt van duurzaam roestvrij staal en hierdoor ook vaatwasmachinebestendig.

thee ei

BEKIJK HET HIER >>

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer informatie lees mijn disclaimer.