DuurzaamLifestyle

5 redenen om te kiezen voor biologische producten!

Biologisch eten wordt gelukkig steeds meer gewoon

Het is zeer actueel: biologisch eten en drinken. En gelukkig stappen steeds meer mensen over op het kopen van biologische producten. Maar wat is biologische voeding eigenlijk? En waarvan verschillen biologische producten ten opzichte van gewone producten? Ik zou toch maar even verder lezen, want de redenen om biologische producten te kopen zijn echt interessant!

 

Wat houdt biologische voeding in?

Biologisch houdt in dat een product is geproduceerd met respect voor milieu, dier en mens. En dat spreekt mij meteen aan. Want, Moeder Aarde heeft het zwaar te verduren op dit moment. Er zijn strenge eisen voor iedereen die biologische producten produceert en verkoopt en dat is maar goed ook. Dus als je iets koopt wat biologisch is, dan hebben de biologische boer, de biologische producenten en andere bedrijven die zich ermee bezighouden zich moeten houden aan deze strenge eisen.

 

Hoe herken je een biologisch product?

Ook daar zijn strenge eisen voor opgesteld waar je een biologisch product aan herkent. De naam ‘biologisch’ is beschermd en mag alleen gebruikt worden als het aan strenge eisen is voldaan. Ook zijn er Europese en Nederlandse logo’s die op de verpakking (moeten) staan. Bijvoorbeeld 1 of meerdere van de onderstaande 3 logo’s:

 

biologische keurmerken

 

5 voordelen om te kiezen voor biologisch eten:

 

#1. Dieren hebben een beter leven

Dit vind ik zelf een hele belangrijke reden om biologisch te gaan eten: dieren hebben een beter leven en er wordt naar gestreefd om de dieren op een zo natuurlijk mogelijke wijze te laten leven. Ook worden ze niet preventief volgestopt met antibiotica, hormonen en foute medicijnen en worden ze gelaten zoals ze zijn: staarten, horens en snavels worden niet ingekort of verwijderd. De dieren krijgen ook meer ruimte en meer bewegingsvrijheid. Natuurlijk is het nóg beter als je vegan bent en het eten van vlees, kaas en eieren vermijdt of andere delen van het dier niet gebruikt. Maar als je het wel nuttigt of gebruikt, kies dan voor biologisch.

 

#2. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt

Ook voor gewassen wordt ernaar gekeken hoe het zo natuurlijk mogelijk kan groeien, bloeien en kan worden geoogst. Binnen de biologische landbouw worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daardoor blijft de bodem en het drinkwater vrij van deze troep en krijg jij het ook niet op je bord! Het nadeel is wel dat de groente, fruit en gewassen misschien niet helemaal perfect zijn, maar hé, dat zijn mensen ook niet, toch? Laatst had ik bijvoorbeeld biologische sla gekocht en daar zaten 2 slakken in. Dat kan gebeuren, want bij de biologische landbouw worden deze diertjes niet met chemische bestrijdingsmiddelen vernietigd. Ik heb de slakken met de blaadjes sla in een hoekje in mijn tuin gelegd, waar ze lekker verder kunnen leven 😊.

 

#3. Geen kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen toegevoegd

Nog zoiets, kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen! Deze vind je gelukkig niet terug in biologische producten. Er zijn zoveel natuurlijke geur- kleur- en smaakstoffen die hiervoor in de plaats gebruikt kunnen worden. Denk aan bieten, munt en banaan. Maar soms hoeft er zelfs voor mij aan een product ook geen natuurlijke geur- kleur- en smaakstoffen toegevoegd te worden en mag het helemaal puur zijn.

 

#4. Boeren krijgen er iets beter voor betaald

Ik heb veel respect voor boeren en het boerenleven. Want, wat hebben zij het vaak moeilijk om hun vak te kunnen uitoefenen in Nederland of in een ander land. Ontelbare regeltjes en beperkingen, om nog maar niet te spreken van het enorme papierwerk dat erbij komt kijken. Ik vind het zelf helemaal niet erg om meer te moeten betalen voor biologische producten. Sterker nog, als bijvoorbeeld kleinere boeren of lokale boeren daardoor een zekerder bestaan krijgen, doordat zij meer betaald kunnen krijgen, dan vind ik dat een mooi streven. Of als dat voor niet-biologische boeren een stap is om wél een biologische boer te worden, dan is dat ook een mooie ontwikkeling, vind ik.

 

#5. Je draagt een steentje bij en dat geeft een goed gevoel

Ik weet niet of jij dat ook hebt, maar elke keer als ik biologische producten koop, dan voel ik mij er goed bij. Dan heb ik het gevoel dat ik de wereld, de dieren, de gewassen en de biologische boeren en/of biologische producenten een beetje extra help.

Het begrip “een betere wereld begint bij jezelf” begint ook écht bij jezelf. Je kunt wel denken dat jij een te kleine rol daarin speelt, maar als alle 17 miljoen mensen die in Nederland ook zo erover denken, dan schiet het allemaal niet op.

Dus, strijk over je hart, zet er extra geld voor opzij en koop vaker – of het liefst altijd (!) – biologische producten. En ik ben er ook van overtuigd dat biologische producten lekkerder smaken en gezonder voor je zijn en dat is ook super belangrijk!

 

Extra tip! 3 kookboeken die helemaal gaan over biologisch eten!

Hieronder geef ik je tips voor 3 kookboeken die veel vertellen over biologisch eten en duurzamer leven en laten zien dat je heel makkelijk met biologische producten kunt koken. Dit zijn de 3 aanraders van kookboeken:

 

#1. Duurzaam lekker eten

Een boek met veel achtergrondinformatie, praktische tips om plasticvrij in te kopen, je eigen groenten en kruiden te verbouwen en natuurlijk volop lekkere recepten (meer dan 100!) om groener, creatiever (geen restjes weggooien), met minder vlees, regionaal, naar het seizoen en biologisch te koken.

duurzaam lekker eten

>> BEKIJK HET HIER

 

 

#2. Het Bio kookboek. Lekkere en gezonde recepten uit de moderne biokeuken!

Waarom is ‘bio’ beter? Omdat het goed is voor het milieu, goed voor onze gezondheid en goed voor de smaakpapillen! Met de recepten in dit boek kun je al die biologische producten uitproberen en je jezelf overtuigen!

het bio kookboek

>> BEKIJK HET HIER

 

#3. De biologische keuken

Dit boek leert alles te begrijpen op het gebied van biologisch eten en drinken. Met meer dan 140 onweerstaanbare recepten voor soepen en salades, verleidelijke hoofdgerechten en heerlijke desserts is dit boek een ”must” voor iedereen die meer wil weten over biologisch voedsel!

de biologische keuken

>> BEKIJK HET HIER

 

Veel plezier met het lezen van deze boeken! Je zult versteld staan wat de voordelen zijn van het eten van biologische producten. Zo bespaar je Moeder Natuur en jezelf!

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Meer info vind je in mijn disclaimer.