Duurzaam

3 redenen waarom glasvezel internet duurzaam en goed is!

Glasvezel internet is een knap staaltje werk! 

Nu steeds meer mensen thuis zijn gaan werken en vrijwel iedereen online actief is, is een snelle internetverbinding een must. Maar, naast het kostenplaatje is het ook goed om te bekijken welke internetverbinding duurzaam is. In dat geval is glasvezel internet zeker de moeite waard om te overwegen. Wil je weten waarom? Lees hieronder 3 redenen waarom glasvezel internet duurzaam is en door veel mensen wordt gekozen. 

 

Wat is glasvezel internet eigenlijk? 

Om eerlijk te zijn ben ik nogal een leek op het gebied van glasvezel. Maar daardoor vind ik het des te interessanter om mij er meer in te verdiepen. Glasvezel internet bestaat uit kabels die superdunne glasvezels bevatten. Deze dunne glasvezels zijn zo dun als een hoofdhaar en kunnen zo snel als de snelheid van licht diverse data uitwisselen. Dat gebeurt op basis van knipperende lichtsignalen. Hiermee kun je dus op je computer, laptop, tablet, mobieltje en op tv heel snel internetten.  

 

Breekt glas dan niet snel? 

Bij glas denk ik meteen aan breekbaar materiaal dat snel weer vervangen moet worden. En helemaal als het zo dun als een haartje is, dan lijkt mij dat extra kwetsbaar. Dus hoe komt het dan dat glasvezel internet juist heel sterk en duurzaam is? Als je ‘glasvezel’ intypt bij Wikipedia, dan lees je daar dat glas juist heel sterk en veel minder buigzaam wordt als het gesmolten wordt bij een bepaalde temperatuur en er daarna dunne draden van worden getrokken.

Dit smelten gebeurt op 2 manieren: direct smeltproces of indirect smeltproces. Bij het directe smeltproces worden glas en andere materialen in een oven meteen gesmolten en tot dunne glasvezels getrokken. En bij een indirect smeltproces wordt het materiaal gesmolten, verdeeld in bolletjes, afgekoeld en pas op een andere locatie verder verwerkt tot dunne glasvezels. Het zit veel technischer in elkaar, maar dan heb je in ieder geval een beetje een beeld bij het produceren van glasvezels. 

 

3 redenen waarom glasvezel internet duurzaam is 

Nu je iets meer weet over hoe glasvezel werkt en wordt geproduceerd, is het handig om het volgende te weten: wat maakt glasvezel internet duurzaam? De 3 redenen lees je hieronder: 

 

#1. Er komen geen giftige materialen in de grond 

We moeten zuinig zijn op de Aarde en giftige stoffen die in de natuur terecht komen zoveel mogelijk verminderen. Met glasvezel internet lukt dat, want het bevat bijvoorbeeld geen koper en het gaat in de grond ook niet roesten. Hierdoor blijft de grond waarin de kabels worden ingegraven schoon genoeg.   

 

#2. Er komt veel minder warmte en straling vrij 

Glasvezelkabels geven weinig warmte af in de bodem, waardoor de bodem en de Aarde niet teveel opwarmt. Ook komt bij het gebruik van glasvezel internet weinig straling vrij en dat is veel beter voor het milieu, mens en dier. 

 

#3. Glasvezel internet verbruikt veel minder energie 

Een 3e groot voordeel is dat je met glasvezels veel minder energie gebruikt ten opzichte van andere soorten netwerken. Doordat het zo snel is en veel minder gevoelig voor storingen is, bespaar je energie. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het verminderen van bijvoorbeeld de CO2 uitstoot. 

 

Kortom…, 

Glasvezel internet is duurzaam, omdat het de bodem vrijwel niet vervuilt en de bodem minder opwarmt, bepaalde stralingen veel minder vrijkomen en omdat het veel minder energie verbruikt dan andere netwerken.   

Ook heeft het niet veel onderhoud nodig, geeft het weinig storingen en gaat het heel lang mee. Het is supersnel (zo snel als het licht!) en absoluut betaalbaar. Je kunt namelijk kiezen uit diverse abonnementen die helemaal aansluiten bij wat je zoekt. En denk je dat overstappen naar glasvezel internet moeilijk is? Helemaal niet! Het is vaak zo gepiept.  

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Misschien eentje, namelijk, het is nog niet overal in Nederland te gebruiken. Maar daar wordt hard aan gewerkt, zodat binnen enkele jaren vrijwel iedereen gebruik kan maken van duurzaam glasvezel internet. En hoe meer vraag ernaar komt, hoe sneller dit gerealiseerd wordt.  

Gelukkig gaan steeds meer mensen bewuster en duurzamer leven. Het heeft tijd nodig dat mensen dit gaan beseffen, maar we zijn op de goede weg. Zo worden in supermarkten al steeds meer biologische producten verkocht en schaft men vaker duurzame producten en diensten aan. Glasvezel internet sluit daarbij zeer goed aan. Dus, door te kiezen voor glasvezel internet draag jij ook een steen bij aan een betere wereld.