Mind

Zo lukt het jou om te stoppen met emotie-eten!

Emotie-eten: kun je daar echt mee stoppen?

Emotie-eten, de een heeft er meer last van dan de ander. Maar sowieso is het iets waar je beter maar mee kunt stoppen. Want je emoties weg eten, daar word je op de lange termijn niet gelukkig van. Maar hoe doe je dat nu, het korte metten maken met emotie-eten? In onderstaande blogpost vind je een aantal handige tips.

 

Wat is emotie-eten?

Voordat we in de tips duiken om te stoppen met emotie-eten is het belangrijk om even stil te staan bij wat emotie-eten nu eigenlijk precies is. Als je aan emotie-eten gaat doen, dan onderdruk je je emoties door te gaan eten. Heel vaak gaat het om negatieve emoties zoals stress, angst, verdriet, leegte, …

In plaats van die vervelende emoties onder ogen te zien, ga je ze wegduwen door te eten. Doorgaans gebeurt dit onbewust en grijp je op verschillende momenten naar ongezonde voeding. Denk maar aan chips, koekjes en snoep. Maar emotie-eten komt niet alleen voor bij negatieve emoties. Sommige mensen belonen zichzelf met eten. Of gaan ze meer (ongezonde dingen) eten als ze zich blij voelen.

Beide vormen van emotie-eten zijn ongezond. Want niet alleen grijp je op zulke momenten naar ongezonde voeding. Je lost er bovendien de problemen niet mee op. En dus is de kans erg groot dat je de volgende keer in dezelfde situatie exact hetzelfde gaat doen. Waardoor je als het ware in een soort vicieuze cirkel terechtkomt die zal kunnen bijdragen aan een negatief zelfbeeld.

 

Hoe stop je nu met emotie-eten?

De meest voor de hand liggende manier is natuurlijk door geen ongezonde voeding in huis te halen. Want wat niet in je kast ligt kan je natuurlijk ook niet opeten. Maar soms is dat niet mogelijk. Als je bijvoorbeeld kinderen hebt, dan kan je moeilijk geen enkel koekje in huis halen 😊.

En ook de truc met ongezonde dingen niet in het oog te leggen en gezonde dingen wel, helpt niet altijd. Want als je weet dat je ergens in een kast een zak chips hebt liggen, dan zal je als je aan emotie-eten doet, die zak chips op een gegeven moment toch uit de kast gaan halen en verorberen.

Wat kan je dan wel doen? Onderstaande tips helpen je alvast op weg!

 

Word je bewust van emotie-eten

Dit klinkt waarschijnlijk als een open deur intrappen, maar heel vaak ben je je niet bewust van emotie-eten. En om ermee te stoppen, dien je je eerst bewust te worden van de momenten waarop je aan emotie-eten doet.

Dit kan je bijvoorbeeld doen door een poosje bij te houden wanneer je wat eet. Dit kan je zowel digitaal doen als old school met pen en papier. Op die manier zal je al bepaalde patronen in je eetgedrag ontdekken.

Daarnaast kan je hier ook bij gaan houden waarom je precies iets aan het eten was. Denk bijvoorbeeld maar aan een lastige situatie op het werk, waarna je meteen daarna een pak koekjes naar binnen werkte. Dit zal ervoor zorgen dat je goed bepaalde situaties in kaart kan brengen en je inzichten krijgt in wanneer precies je aan emotie-eten doet.

 

Ga na wat je echte behoefte is

Zodra je zicht hebt op wanneer je aan emotie-eten doet, kun je gaan starten met het analyseren van die situaties. En de emoties die je op zulke momenten ervaart ook echt te gaan voelen. Neem hiervoor wel de tijd en zoek een rustige plek hiervoor uit. Want die emoties onder ogen gaan zien en gaan ervaren, dat vraagt tijd en is niet altijd even eenvoudig om te doen.

Probeer ook te achterhalen waar je op zulke momenten echt behoefte aan hebt. Is het bijvoorbeeld even stoom aflaten na een zware dag op het werk? Of ben je eerder moe en heb je behoefte aan slaap? Zit je in je maag met dat ene gesprek dat niet lekker liep? Probeer het dan uit te praten. Of voel je je eerder eenzaam? Ga dan na of je met iemand kan afspreken of kan bellen. Kortom, achterhaal waar je echt mee zit en wat een gezonde oplossing hiervoor kan zijn.

 

Zoek afleiding

Uiteraard is het niet altijd mogelijk om op het moment zelf met een oplossing te komen. En dan kan gezonde afleiding wel een goed hulpmiddel zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan wat frisse lucht gaan opsnuiven buiten, een korte meditatie doen, wat lezen in een boek, een bad nemen, een podcast beluisteren, wat muziek opzetten, gaan sporten

De mogelijkheden zijn eindeloos. Weet alleen wel dat afleiding tijd nodig heeft om te werken want dit is een nieuwe gewoonte die je jezelf gaat aanleren. De kans is dus best wel groot dat je de eerste paar keer, nadat je jezelf probeerde af te leiden, toch nog naar eten zult grijpen. Maar ook hier geldt, de aanhouder wint. Blijft dus zeker doorzetten met afleidingsmanoeuvres, want op een gegeven moment zul je merken dat ze werken.

 

Wees mild voor jezelf

Mild zijn voor jezelf en toelaten dat het niet altijd zal lukken om meteen te stoppen met emotie-eten is misschien wel de belangrijkste tip.

Leg jezelf dus zeker geen immense druk op om meteen en zonder fouten te stoppen met emotie-eten. Niemand van ons is perfect. En dus zullen er momenten zijn waarop afleiding of je emoties onder ogen zien niet zullen werken. Wat meer dan ok is, zolang je de dag erop opnieuw probeert om bovenstaande tips weer toe te passen.

Laat tot slot ook toe om je professioneel te laten begeleiden mocht je er in je eentje niet uit komen. Emotie-eten is vaak iets wat al jaren aan de gang is en je heel onbewust doet. En dan kan professionele hulp mogelijk wel een goede oplossing zijn.

 

Dit artikel is geschreven door gastblogger Evi van Evi’sJourney.com. In de zomer van 2021 besloot Evi dat het genoeg was geweest om haar slecht te voelen in haar lichaam. Het was hoog tijd om niet meer bij de pakken neer te blijven zitten en in actie te schieten. Naast het aanpakken van haar voeding (door onder meer glutenvrij en zuivelvrij te gaan eten), startte Evi ook met fitnessen en hardlopen. Intussen verzamelde ze heel wat tips. En die deelt ze samen met haar avonturen en zoektocht naar een gezonde levensstijl met jou op Evi’s Journey. Dank je wel voor dit gastblogartikel dat je als gastblogger speciaal voor Veertigplus mus geschreven hebt, Evi!