Huis & tuin

3 tips hoe je een hypotheek afsluit die bij je past!

Sluit een hypotheek af die aansluit bij jouw wensen en situatie

Het kan je bijna niet ontgaan zijn, maar er gebeurt veel in de huizenmarkt. Woningprijzen die stijgen en dan weer dalen. Veel starters die staan te trappelen om hun eerste woning te kopen, wat niet altijd makkelijk is. Huizenbezitters die hun huidige huis willen verkopen en op zoek willen gaan naar een ander huis. Nieuwbouwprojecten die in bijna elke stad en elk dorp verrijzen. Want, dat er veel nieuwe woningen moeten komen, dat blijkt wel uit de vele nieuwsberichten.

Niet geheel onbelangrijk is het afsluiten van een hypotheek die bij je past. Verdiep je daar goed in en maak de juiste keuze, want je zit er vaak jaren aan vast. Kun je daar wel wat tips voor gebruiken? Lees dan de onderstaande 3 tips!

 

Tip 1 – Vraag om onafhankelijk hypotheekadvies

Er zijn veel aanbieders van hypotheken en daar kun je slim gebruik van maken door middel van onafhankelijk hypotheekadvies. Met een onafhankelijk hypotheekadvies worden aanbieders van hypotheken met elkaar vergeleken. Zodoende kun je een hypotheek afsluiten bij de hypotheekverstrekker die het meeste voldoet aan jouw wensen.

Bijvoorbeeld bij Univé worden 32 hypotheekaanbieders vergeleken zonder winstoogmerk. Het gratis oriënterende gesprek kan online of je kunt langsgaan bij één van de 100 winkels van Univé. Tijdens het gratis oriëntatiegesprek met één van de adviseurs worden jouw wensen en mogelijkheden in kaart gebracht. Aan de hand hiervan wordt samen met jou de beste hypotheekaanbieder gekozen.

 

Tip 2 – Kijk verder dan alleen naar de hypotheekrente

Een hypotheekverstrekker die een lage hypotheekrente aanbiedt klinkt interessant, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Belangrijk is dat je ook naar de hypotheekvoorwaarden kijkt. In de hypotheekvoorwaarden staat veel over jouw rechten en plichten tegenover de geldverstrekker, zoals een bank.

Hoe zit het bijvoorbeeld met vervroegd aflossen? Kun je boetevrij aflossen? Hoe zit het met de rentevaste periode? Kun je jouw hypotheek meeverhuizen naar een nieuw huis, of niet? En zo zijn er nog meer zaken waar je goed op moet letten. Bespreek dit goed met de hypotheekadviseur. Ga dus zeker niet alleen af op een lage hypotheekrente, maar bekijk het hele plaatje.

 

Tip 3 – Neem jouw toekomstplannen mee

Natuurlijk kunnen we niet in een glazen bol kijken en niet volledig voorspellen wat de toekomst ons brengt. Toch is het verstandig om jouw eigen toekomstplannen mee te nemen in het afsluiten van een hypotheek.

Wil je bijvoorbeeld kinderen en over een paar jaar een grotere woning? Of wil je eerder met pensioen en moeten de maandlasten daardoor niet te hoog zijn? Heb je plannen voor het kopen van een boot of caravan of wil je in de toekomst een andere uitgave doen waarvoor je nu al wilt sparen? Of wil je een deel van je inkomen gebruiken om te gaan beleggen? Dat gaat allemaal af van je bestedingsbudget voor de hypotheek.

Deze plannen moet je dus zeker meenemen in de keuze van de hoogte van de hypotheek. Ook is het belangrijk dat je een buffer aanhoudt voor onvoorziene zaken, zoals een kapotte auto of een kapotte wasmachine. Zit je namelijk tot aan je nek in de hypotheekkosten en heb je deze buffer niet, dan kan dat stress geven. Dat is niet wat je wilt, lijkt mij.

 

Doe het niet alleen en vraag om hypotheekhulp

Het is verstandig om hulp te vragen van een professionele hypotheekadviseur. Je kunt weliswaar veel informatie vinden op internet, maar addertjes onder het gras kun je daar niet altijd vinden. Een onafhankelijke hypotheekadviseur van bijvoorbeeld Univé weet alle do’s en dont’s van het afsluiten van een hypotheek. Zij zijn op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in de hypotheekwereld. Dat geeft jou een gerust gevoel, zodat jij je met een gerust hart kunt richten op het zoeken van jouw droomwoning.

 

Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer info lees mijn disclaimer.