Huis & tuin

5 populaire woonstijlen voor een warm interieur

Laat je inspireren met deze tips voor een warm interieur

Misschien ga je verhuizen of is je woning toe aan een opknapbeurt? Als je jouw woonkamer of een andere ruimte van het huis wilt inrichten, is het handig om een woonstijl uit te kiezen. Een interieurstijl geeft je houvast. Zo krijg je een idee en inspiratie over de inrichting van de kamer.

Wil je een vertrek met een warme uitstraling, dan zijn er meerdere mogelijkheden. Soms zie je door de bomen het bos niet meer, er zijn immers zo veel woonstijlen. In dit artikel staan 5 ideeën voor de populairste stijlen voor je interieur, van een stoere industriële inrichting  tot Landelijk wonen.

 

Alle warme interieurstijlen op een rijtje

De een wil graag een robuuste uitstraling, de ander gaat liever voor een romantische sfeer. Elke interieurstijl heeft een andere look, waarbij verschillende materialen worden gebruikt. Zo heeft een Scandinavisch interieur een rustige uitstraling en wordt er gewerkt met veel lichte kleurtinten. En zien we in een minimalistisch interieur vooral een contrast tussen zwart, wit en grijs. Is dit saai? Nee hoor, want voeg daar warme accentenkleuren aan toe en de woonkamer krijgt een warme look.

In dit overzicht staan de meest favoriete woonstijlen op een rijtje. Daarbij geven we het kleurenpalet, kenmerken van de interieurstijl en de materialen aan, zodat jij een duidelijk beeld krijgt over de inrichting van de slaap- of woonkamer.

 

Landelijke woonstijl met natuurlijke materialen

Bij Landelijk wonen zie je misschien een boerderijstijl voor je. Houten meubels, kroonluchters en grote meubels. Dit is deels waar, maar wist je dat er meer Landelijke woonstijlen zijn? Je kan de stijl namelijk goed mixen. Zo kan je de woonstijl stijlen met stoer, klassiek of Scandinavisch, zodat er een hele eigentijdse interieurstijl ontstaat.

Maar we beperken ons nu even tot de kenmerken en kleuren van een doorsnee Landelijk interieur. Als basis zien we natuurlijke kleuren en materialen. De muren hebben een lichte kleur zoals wit of beige, in combinatie met natuurlijke tinten zoals groen, grijs en aardetinten. De bruintint taupe is een geliefde kleur in deze interieurstijl.

De natuurlijke materialen worden verwerkt in linnen raambekleding, maar ook in de stof van de bank. De bank heeft een “plofbank” uitstraling. Je kan er heerlijk in wegzakken en je fijn plaatsen tussen alle sierkussentjes.

Hout is een populair materiaal, je ziet het materiaal verwerkt in een mooie houten vloer en meubels, denk hierbij aan een houten eettafel of kasten. Het interieur staat vol met decoratie, van een stolp, glazen en stenen vazen tot rieten kransen. Het kan en mag allemaal bij een Landelijk interieur.

 

 

Scandinavisch interieur met rustige kleuren

In een Scandinavisch interieur zien we ook veel natuurlijke tinten terugkomen. De basiskleuren zijn wit, beige, bruintinten en zwart. Het grote verschil met de Landelijke woonstijl is dat deze stijl er opgeruimd uitziet. De inrichting is voorzien van een strakke (hoek) bank, met een beperkt aantal sierkussentjes. Er is decoratie aanwezig maar beperkt en als er woonaccessoires zijn, dan staat het in groepjes, zodat het meer rust uitstraalt.

 

In huis zie je veel licht, de natuurlijke lichtval wordt in ere gehouden. In combinatie met de licht houten meubels en vloer, straalt dit interieur rust uit. Wil je iets meer warmte, dan kan je pastelkleuren toevoegen. De lichte kleuren kan je terug laten komen in kussentjes, vazen en wanddecoratie. Op de muur zie je meerdere fotolijstjes bij elkaar of een grote eyecatcher aan de muur.

 

Industrieel wonen met stoere kenmerken

Zijn de lichte kleuren niks voor jou en wil je liever een donker tintje? Dan is Industrieel wonen een goede optie. De stoere interieurstijl kenmerkt zich door de donkere kleuren, zoals donkerblauw, donkergroen, zwart en grijstinten. In combinatie met grote houten tafel en ronde salontafeltjes ontstaat er warmte in huis. Je kan bij het schilderen van de muren een betonlook overwegen en de materialen leer en staal verwerken in je woonkamer. Het staal zien we veel in deuren en kozijnen, maar ook in het onderstel van de eettafel.

Creëer een gezellige sfeer door met meerdere tinten bruin en grijs te werken. De kleur cognac is een bekende industriële kleur welke veel warmte uitstraalt. Door de kleur bruin toe te voegen aan het kleurenpalet creëer je meer sfeer in huis.

 

Minimalistische woonstijl: less is more

Een minimalistische woonstijl straalt eenvoud en ruimte uit. De woonkamer is niet volgepropt met decoratie, maar er staat een bank, kleed en salontafel. De muren zijn vaak wit en de basiskleuren zijn grijs en zwart. Niet sfeervol denk je misschien, maar de houten vloer en de planten in huis zorgen voor gezelligheid.

In het interieur staan alleen praktische meubels. De basis meubels en de strakke inrichting met een opgeruimd uiterlijk hebben wel wat weg van een Scandinavisch interieur. Toch is een Scandinavisch interieur iets huiselijker ingericht.

Bij een minimalistische inrichting is de ruimte en de open indeling een rode draad, op elke plek is het overzichtelijk en de hoeveelheid natuurlijk licht. In combinatie met verlichting in huis, straalt dit interieur rust uit. De zin: “Less is more” is in deze inrichting zeker van toepassing.

 

Botanische interieurstijl met vele tinten groen

Ben je dol op de kleur groen en vind je alle kleuren groen mooi van lichte tinten tot donkergroen? Dan is een Botanische interieurstijl wel misschien wat voor jou. In deze woonstijl kan en mag alles, van een betonnen tot een houten vloer. Wil je dat de woonkamer wel een rustige uitstraling heeft, zorg dan voor balans. Dit doe je door de vloer en de kozijnen een rustige tint te geven. Een visgraat vloer kan je dus beter niet doen.

De inrichting heeft behalve veel groentinten, ook een interieur met vintage meubels en nieuwe design meubelen, alles mag met elkaar gemixt worden. Maar het grootste kenmerk van een Botanische interieurstijl zijn de planten. De woonkamer lijkt soms wel een jungle. Er staan grote en kleine planten, maar ook kamerplanten met een opvallende bladkleur of vorm. Bij welke interieurstijl voel jij je thuis?

Dit blogartikel is geschreven door Linda Swinkels. Je kan mijn tuin- en woonblogs vinden op www.kijkjeinhuisentuin.nl. Een interieur blog waarbij je binnen kunt kijken bij de mensen thuis, om wooninspiratie op te doen. Dank je wel voor dit blogartikel dat je speciaal voor Veertigplus mus geschreven hebt, Linda!