Huis & tuin

5 tips voor meer daglicht in huis zoals een lichtstraat!

Je wilt meer daglicht in huis?

Dat is begrijpelijk, want daglicht geeft een huis extra sfeer en warmte. Een te donker huis kan onaangenaam en soms zelfs koud en grauw aanvoelen. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om jouw huis lichter te maken door het creëren van meer daglicht. Sommige tips kun je meteen al toepassen en bij andere tips zul je wat meer onderzoek moeten doen of het haalbaar en betaalbaar is. Maar met de onderstaande 5 tips is meer daglicht hoe dan ook binnen handbereik.

 

#1. Meer daglicht met een lichtstraat

Een lichtstraat is een lang framewerk met ramen die daglicht geven in een ruimte. Het frame is bijvoorbeeld gemaakt van mahonie hardhout en geïsoleerd glas en afgewerkt met rubber en aluminium profielen. Ideeën voor het plaatsen van een lichtstraat: uitbouw, serre of in een veranda. Er zijn verschillende vormen van lichtstraten, zoals een lessenaar, zadeldak en schilddak. Hieronder zie je een voorbeeld van een zadeldak:

Zadeldak lichtstraat

Bron: delichtstraatexpert.nl

 

Laat je goed informeren over wat de mogelijkheden zijn, hoe lang de installatie duurt en wat de kosten zijn. Dan weet je waar je aan toe bent.

 

#2. Maak de vensterbanken vrij

Een tip die je meteen kunt uitvoeren, is het vrijmaken van de vensterbanken. Planten, foto’s of andere accessoires op jouw vensterbank zijn leuk, maar ze houden vaak veel daglicht tegen. Houd het bijvoorbeeld bij één accessoire per vensterbank en laat de rest vrij voor zon- en daglicht.

 

#3. Lichte vloeren, lichte muren en lichte meubels

Met een lichte vloer en lichte muren wordt het daglicht naar binnen gekaatst. Daar kun je dus gebruik van maken als je meer daglicht wilt hebben in huis. Dus, zijn je vloeren en muren donker, overweeg dan om het een lichtere kleur te geven. Ook donkere meubels of veel meubels in een ruimte kunnen ervoor zorgen dat er minder daglicht binnen komt. Is je woning gevuld met veel en donkere meubels, overweeg dan om een paar meubels weg te doen en/of te vervangen door lichtere.

 

#4. Plaats een spiegel

Een spiegel die tegenover een raam wordt geplaatst, kan door de weerkaatsing van het licht de ruimte lichter maken. Schaf bijvoorbeeld een grote spiegel aan die past bij de rest van jouw interieur. Het zorgt niet alleen voor meer daglicht, maar het laat een ruimte ook groter lijken. Twee vliegen in één klap.

 

#5. Glazen deur of glazen wand

Naast het plaatsen van een lichtstraat is het vervangen van een deur door een glazen deur ook een optie. Of als je een dichte wand kunt vervangen door een glazen wand, dan creëer je daarmee ook meer daglicht in huis.

Dit zijn misschien wat grotere investeringen, maar tegelijkertijd maakt het jouw huis vaak ook meer waard. En door grotere oppervlakten te creëren waar daglicht doorheen komt, kun je meestal ook besparen op de energiekosten. De zon die door de lichtstraat, glazen deur en/of glazen wand schijnt, verwarmt de ruimte aangenaam en verlaagt daarmee jouw energiekosten.

 

Extra tips:

Openslaande tuindeuren of een grote pui met grote glazen raampartijen zorgt ook voor veel daglicht. Ook deze investering zorgt vaak voor waardevermeerdering van jouw huis. Plaats daarnaast bij de pui niet teveel planten of (tuin)meubilair die het daglicht tegenhouden. Ook is een zonnescherm een aanrader die makkelijk in- en uit te schuiven is. Hiermee kun je het daglicht in huis doorlaten wanneer jij dat wilt en op warme dagen de te warme zonnestralen tegenhouden.

Er zijn dus genoeg manieren om te zorgen voor meer daglicht in huis. Maak van je huis een aangename plek waar je je thuis voelt, waar het er warm en gezellig is en waar je in verbinding staat met buiten door middel van daglicht.

 

Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer info lees mijn disclaimer. De afbeelding van de headerfoto is afkomstig van delichtstraatexpert.nl.