3 tips voor een goede boekhouding van je webshop!

Zorg dat de boekhouding van je webshop goed geregeld is

Heb je de drive om een webshop te starten? Of heb je al een webshop en wil je het nog verder professionaliseren? Het starten van een webshop, het uitbouwen van je shop, maar ook de facturatie en boekhouding van jouw online shop zijn belangrijke stappen om goed over na te denken. Hoe kun je eenvoudig een webshop maken? Hoe regel je de facturatie en voorraadbeheer? Hoe houd je een boekhouding bij? De onderstaande 3 tips helpen je hiermee een eind op weg.

 

Tip 1 – Zoek een boekhoudprogramma dat jou ontzorgt

Ik vind het een super mooie ontwikkeling dat je tegenwoordig binnen een handomdraai goede webshops kunt starten. Met bijvoorbeeld een alles-in-een, klik-en-verkoop webshop wordt super veel voor jou uit handen genomen. Daarmee kun jij je volledig focussen op het opbouwen van de naamsbekendheid, marketing en verkoop.

Met een alles-in-een, klik-en-verkoop webshop is een boekhoudprogramma al geïntegreerd, zodat de boekhouding en voorraadbeheer een makkie wordt. Daarnaast zijn de tarieven van zo’n shop aantrekkelijk, zodat jij daar als webshophouder niet teveel geld aan kwijt bent.

Klanten kunnen betalen met de meest gangbare betaalmogelijkheden, zoals iDeal, paypal of betalen op rekening. En jij? Jij ziet de bestellingen handig in een dashboard binnenkomen. Vervolgens ga jij het versturen en met een paar simpele handelingen wordt de facturatie, boekhouding en voorraadbeheer automatisch geregeld en bijgehouden.

 

Tip 2 – Doe je boekhouding zelf? Houd het overzichtelijk

Heb je een webshop waarbij je zelf de boekhouding doet? Dan is het belangrijk om daar bijvoorbeeld ook een kant-en-klaar boekhoudprogramma voor aan te schaffen. Je kunt er weliswaar voor kiezen om het zelf te doen in bijvoorbeeld Excel, maar handig is het vaak niet en het kost veel tijd. In de meeste boekhoudprogramma’s voor webshops worden de bestellingen namelijk direct ingeboekt in de administratie. Voorraden worden automatisch bijgehouden en facturen en dergelijke worden ook automatisch gemaakt.

Weeg voor jezelf af of het bijhouden van een boekhouding in een zelfgemaakt bestand opweegt tegen de gemakken van een kant-en-klare boekhouding. Ik zou het wel weten, ik ga voor een kant-en-klaar boekhoudpakket.

 

Tip 3 – Een boekhouder weet vaak meer dan jij

Niet alleen de boekhouding is belangrijk om goed te hebben geregeld, maar ook de belastingaangifte en Btw-afdracht. Wil je dat écht zelf gaan doen? Bij een kleine webshop waar je maandelijks misschien maar 10 producten verkoopt kun je dat misschien zelf doen. Alhoewel, ook dan kan een boekhoudprogramma en boekhouder jou ontzorgen. Maar helemaal wanneer je maandelijks tientallen, honderden of zelfs duizenden producten (of diensten) verkoopt, dan is een boekhouder onmisbaar, vind ik.

Deze persoon is op de hoogte van de meest recente regeltjes, rechten en plichten als webshophouder. Zij kunnen jou behoeden voor problemen met bijvoorbeeld de Belastingdienst en jou ook laten weten welke voordelen jij kunt behalen met jouw webshop.

Ken je de uitdrukking: ‘Schoenmaker, blijf bij je leest?’ Dit betekent dat iemand zich beter bij zijn eigen vakgebied kan houden. Dus houd jij je als webshophouder gewoon bezig met jouw webshop en laat de boekhouding over aan de boekhouder én een handig boekhoudprogramma.

 

Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer info lees mijn disclaimer.