Huis & tuin

Zin om te barbecueën? 5 tips om je BBQ schoon te maken!

Handige schoonmaaktips voor je BBQ!

Heerlijk, het gezellige BBQ seizoen breekt weer aan! Dat betekent dat je de barbecue weer onder het stof vandaan kunt halen en gereed kunt maken voor de lekkerste gerechten. Eén klusje vind ik minder leuk aan BBQ’en, namelijk het schoonmaken van de barbecue. Gelukkig zijn er handige tips die deze klus makkelijker maken en hieronder vind je dan ook 5 populaire schoonmaaktips!

 

Tegenwoordig allerlei leuke soorten BBQ’s

Barbecueën is helemaal hot. Boeken, cursussen, workshops en tv-programma’s zoals Grillmasters hebben barbecueën een boost gegeven. En je kunt het ’t hele jaar door doen, want ook de winterbarbecue is populair.

Tegenwoordig kun je kiezen uit heel veel soorten barbecues, variërend van de wegwerp-barbecue voor bijvoorbeeld op de camping tot hele uitgebreide BBQ’s voor in je tuin of buitenkeuken. De BBQ die ik leuk vind is de Big Green Egg, vanwege haar vorm, maar ook vanwege de goede kwaliteit. En ken je de OFYR al? Deze BBQ is echt een eyecatcher in je tuin met een ronde vuurschaal en een mooi design.

 

Maar hoe maak je je barbecue nu goed schoon?

Wil je lang plezier hebben van je BBQ, zorg er dan goed voor. Het goed onderhouden is belangrijk. Daarom vind je hieronder 5 slimme schoonmaaktips:

 

#1. Gebruik het wondermiddel soda

Je kunt het rooster schoon schrobben met een staalborstel, maar er is een veel slimmere manier, namelijk: soda (of baksoda). Maak een dik papje van 3 eetlepels soda en 1 eetlepel water en roer het door elkaar. Dip een spons in het soda-papje en smeer het rooster er goed mee in. Laat het 15 minuten intrekken en spoel het rooster af met water en de spons. Herhaal het eventueel nog een keer en je rooster is weer blinkend schoon!

 

#2. Maak ook de binnenkant van je BBQ schoon

De binnenkant van je BBQ schoonhouden is net zo belangrijk als het rooster. Maar de ene binnenkant is de andere niet. Met een houtskool BBQ is het belangrijk dat je na elke beurt de houtskool en de as verwijdert. Daarna kun je met een natte doek en wat afwasmiddel de binnenkant schoonmaken. Ook zijn er speciale BBQ reinigers te koop die je kunt gebruiken.

Heb je een gasbarbecue en bestaat de binnenkant uit emaille? Dan kun je een schuursponsje met wat afwasmiddel gebruiken. Is het van roestvrijstaal, vervang dan het schuursponsje voor een zachte doek met wat water en afwasmiddel en maak de binnenkant daarmee schoon.

Bij een elektrische BBQ gaat het schoonmaken van de binnenkant weer anders. Een elektrische barbecue bestaat namelijk uit een warmte-element dat je niet per se elke keer hoeft schoon te maken, maar wel na een paar keer. Zorg dat de stekker uit het stopcontact is als je de binnenkant en het warmte-element gaat schoonmaken en gebruik een doek met wat water en afwasmiddel.

 

Extra tip: vaak vind je in de handleiding van je barbecue ook schoonmaaktips!

 

#3. Smeer het rooster in met olie voordat je gaat BBQ-en

Een tip voor tijdens het barbecueën is om het rooster goed met olijfolie in te smeren vóórdat je begint. Vlees, vis en groente blijft er dan minder aan plakken en je krijgt minder aangebrande resten op het rooster.

 

#4. Stel de schoonmaak liever niet uit

Misschien heb je geen zin om na een gezellige BBQ het rooster schoon te maken, maar toch is het wel een aanrader. Als het rooster nog een beetje warm is, dan zijn de etensresten er veel makkelijker af te krijgen, dan wanneer je het de dag erna doet of een paar weken later. En als je het rooster goed hebt ingesmeerd, zoals bij tip 3 wordt aangeraden, dan is het zo gedaan!

 

#5. Berg je de barbecue voor een langere tijd op?

Ga je de barbecue opbergen, omdat de winter begint of omdat je een tijd niet gaat barbecueën? Dan is het een idee om de BBQ uit elkaar te schroeven en alle schroeven en bouten in te smeren met vaseline. Doe dat ook met andere stalen onderdelen en smeer ook het rooster in met vaseline, nadat je het goed hebt schoongemaakt, zoals bij tip 1.

Maak verder alle andere onderdelen schoon en verpak de BBQ daarna in een speciale hoes die bij je barbecue hoort of verpak het in plastic. Ga je de barbecue na de winterstop weer gebruiken? Schroef de BBQ dan weer in elkaar en verwijder de vaseline van het rooster door een soda-papje te maken, zoals bij tip 1. Heb je een gasbarbecue, check dan extra of alles nog goed werkt en je bent klaar voor weer een heel nieuw, gezellig BBQ seizoen!

 

Bewaar deze pin voor later:

 

schoonmaaktips voor je bbq

 

Kleine waarschuwing

Veertigplus mus en de genoemde winkels/producenten en/of specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik van het product of de dienst!

 

Dit is een gesponsorde blogpost. Meer informatie lees je in mijn disclaimer.