Huis & tuin

5 tips voor het kopen van een nieuwe bank voor in je woonkamer!

Koop goed voorbereid een bank!

Je wilt een nieuwe bank kopen voor in je woonkamer? Hartstikke leuk! Met een bank kun je je woonkamer sfeervol, comfortabel en/of praktisch inrichten, maar houd dan wel rekening met de onderstaande 5 tips!

 

Met deze 5 tips voorkom je dat je bank een miskoop wordt:

 

#1. Bepaal vooraf goed waar je bank komt te staan

Als het om banken gaat, dan kun je kiezen wat je wilt. Je hebt banken in verschillende kleuren, maten, materialen en vormen. Bepaal, voordat je een bank koopt, waar je bank in de woonkamer komt te staan. Meet op hoe groot je bank maximaal mag zijn op die plek. En kijk ook of je rekening moet houden met bijvoorbeeld muren, ramen, deuren, kasten en stopcontacten.

Twijfel je over meerdere plaatsen waar je bank in je woonkamer kan komen te staan? Meet ook daar alvast de maten op hoe groot je bank maximaal kan zijn. Plak op de grond de maten af, zodat je kunt zien hoe groot de bank kan worden. Dit is handig als je bijvoorbeeld een hoekbank, L-bank een U-bank of een bank koopt die bestaat uit meerdere grote en kleine elementen.

 

#2. Welke functie krijgt je bank?

Natuurlijk koop je een bank om er comfortabel op te zitten en/of te liggen. Maar welke functie heeft je bank nog meer? Mag je huisdier erop liggen, mogen je kinderen erop spelen of moet je bank een trendy eye-catcher zijn? Dit alles is bepalend voor de vorm, uitstraling, materialen en onderhoud van je bank.

 

#3. Zorg voor een bank die past bij de uitstraling en kleuren van je interieur

Hoe omschrijf je jouw interieur? Is het bijvoorbeeld landelijk, modern, chic of industrieel? Daar passen zeker bepaalde banken bij. En welke kleuren zijn er in je huidige interieur? Zijn er bepaalde kleuren overheersend of zijn er kleuren die juist ontbreken en zou je bank die kleur dan kunnen opvullen? Het is leuk om dit in kaart te brengen en om hierover na te denken. Kijk op internet en in tijdschriften en doe ideeën op. Of maak een moodboard, zodat je hierbij een duidelijker beeld krijgt. Maak een foto van dit moodboard of neem je moodboard mee naar een woonwinkel en vraag om advies.

 

#4. Stoffering en onderhoud

Als je weet welke functie je bank krijgt en welke kleuren in aanmerking komen, dan kun je gaan nadenken over de stoffering van je bank. Kies je voor een stoffen bank of liever voor een leren of kunstleren bank? Elke stoffering heeft zo zijn voor- en nadelen. Een leren bank is stevig, kan tegen een stootje en is vaak tijdloos, maar het voelt letterlijk koud aan en je moet het wel onderhouden.

Een kunstleren bank daarentegen is perfect voor als je kinderen en/of huisdieren hebt, want het is super makkelijk te onderhouden, maar het slijt wel sneller dan een echte leren bank. En een stoffen bekleding ziet er vaak warm en sfeervol uit, maar de kans op vlekken, pluisjes en scheuren is groter. Zeker als je kinderen en/of huisdieren hebt. Toch kun je tegenwoordig stoffen banken goed laten behandelen met een vlekkenbescherming, waardoor het beter bestand is tegen vlekken.

 

#5. Vraag om advies en ga veel banken uitproberen

Op een plaatje kan een bank er nog zo mooi en comfortabel uitzien, maar uiteindelijk weet je het pas zeker als je het uitprobeert. Bezoek daarom interieurzaken en woonwinkels en ga gewoon zitten op heel veel banken. Ervaar of het lekker zit en ligt, voel de materialen, bekijk nauwkeurig de vormen en bepaal – eventueel samen met de verkoper – of de kleur staat in jouw interieur. Vraag advies over onderhoud en garantie én wie weet vind je ook nog een mooie aanbieding, zodat je portemonnee er ook nog van profiteert!

 

Bewaar deze pin voor later:

 

5 tips voor als je een nieuwe bank gaat kopen voor in je woonkamer

 

Dit is een gesponsorde blogpost. Meer informatie lees je in mijn disclaimer.