Kwaaltjes

Zere knobbel bij je grote teen?

Veel vrouwen hebben last van een zere knobbel bij hun grote teen

Een zere knobbel bij je grote teen is een kwaal die relatief veel voorkomt. Vooral vrouwen hebben er last van en ook erfelijkheid speelt een rol. Maar wat is die knobbel nou precies? Hoe ontstaat hij, wat kan je doen tegen de pijn en zijn er manieren om deze voetklacht te voorkomen? Je leest er alles over in dit blogartikel!

 

Andere benaming is: hallux valgus

De medische naam voor een zere knobbel bij je grote teen is hallux valgus. Het is een voetaandoening waarbij de grote teen naar binnen vergroeit, waardoor er aan de buitenkant van je voet een knobbel ontstaat. Deze knobbel wordt ook wel een bunion genoemd. Zo’n knobbel aan de buitenkant van je grote teen hoeft geen problemen op te leveren, maar bij sommige mensen gaat hij na een tijdje pijn doen. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de pijn te verminderen.

hallux valgus knobbel teen

 

Hoe ontstaat de zere knobbel bij je grote teen?

Hoe hallux valgus precies ontstaat, daarover is de wetenschap het nog niet eens. Het is opvallend dat vooral vrouwen last hebben van deze voetkwaal. Dat zou kunnen komen doordat vrouwen over het algemeen minder comfortabele schoenen dragen dan mannen. Krappe schoenen, zoals pumps of ballerina´s met een toelopende neus, zouden kunnen bijdragen aan het ontstaan van een zere knobbel bij je grote teen. Het feit dat de voetklacht bijna niet voorkomt in landen waar mensen vooral op blote voeten of sandalen lopen, ondersteunt deze theorie. Ook lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Mensen die last hebben van hallux valgus, hebben vaak ouders en grootouders die dit ook hadden.

 

Wat kun je doen tegen hallux valgus?

Om maar met het slechte nieuws te beginnen: tegen de ontwikkeling van hallux valgus valt helaas weinig te doen. Er zijn producten op de markt die beweren je tenen recht te zetten. Bijvoorbeeld door middel van gezondheidssokken of spalkjes, die de teen op zijn plek houden. Maar deze producten hebben geen bewezen resultaten. Het enige wat je kunt doen om volledig van de zere knobbel bij je grote teen af te komen, is een operatie te laten uitvoeren. Dit is een vrij intensieve operatie, met een lange hersteltijd. En het is vaak ook helemaal niet nodig om je te laten opereren, als je de juiste schoenen draagt.

 

Waarom zijn goede schoenen belangrijk?

Goede schoenen zijn belangrijk voor alle voeten, maar zeker als je last hebt van een zere knobbel bij je grote teen, is het van belang goede schoenen te dragen. De bunion kan namelijk gaan schuren aan de binnenzijde van je schoen, wat tot irritaties en zelfs ontstekingen kan lijden. Ook kan het drukken van de schoenen op de knobbel zorgen voor vermoeide voeten, of het proces van scheefgroeien versnellen.

Let er dus goed op dat je schoenen draagt die bij de tenen breed genoeg zijn, zodat er geen stof tegen de knobbel op je teen aanduwt. Welke schoenen kan je dragen voor de zere knobbel bij je grote teen? Als je last hebt van hallux valgus, moet je zorgen dat je tenen voldoende ruimte hebben. Het kan daarom handig zijn om verstelbare schoenen te kopen, met riempjes of klittenband. Zo kan je zelf de schoenen wat breder maken, zodat de stof niet tegen de bult op je grote teen aanduwt. Je kunt ook speciale hallux valgus schoenen kopen, die ter hoogte van de tenen wat breder zijn gemaakt! In de zomer is het een goed idee om te kiezen voor open schoenen, zoals sandalen of slippers. Zo zijn je tenen lekker vrij en kan er geen stof tegenaan drukken.

 

Hoe kies je de juiste schoenen voor de zere knobbel bij je grote teen?

Met een voetklacht als hallux valgus kan het nog best een uitdaging zijn om comfortabele schoenen te vinden. In de zomer is het gemakkelijk, omdat bijvoorbeeld sandalen altijd een goede optie zijn. Maar als het kouder wordt en je weer dichte schoenen gaat dragen, wordt het moeilijker. Gelukkig is er de website Schoenwijzer. Op deze site kan je door het beantwoorden van 3 korte vragen zien welk type schoenen het meest voor jou geschikt is. Ook staat de website boordevol informatie over voetklachten en wat je kunt doen om ze te voorkomen of verminderen. Neem er dus snel een kijkje als je meer wil weten over de zere knobbel bij je grote teen.

 

Dank je wel voor dit gastblogartikel dat je speciaal voor Veertigplus mus geschreven hebt, Marion!