Huis & tuin

Zelf verhuizen? Vergeet deze 3 dingen niet om te doen!

Je verhuizing zelf doen kan zeker interessant zijn

Ga je verhuizen? Dan zul je merken dat daar veel bij komt kijken. Je kunt ervoor kiezen om het volledig te laten verzorgen door een verhuisbedrijf, maar er zijn ook voordelen om alles zelf te doen. Heb je besloten om inderdaad alles zelf te regelen rondom je verhuizing? Vergeet dan de onderstaande 3 dingen niet.

 

Maar eerst, wat zijn de voordelen van zelf verhuizen?

Een verhuizing die je zelf regelt vraagt altijd om een goede voorbereiding, net zoals een verhuizing door een verhuisbedrijf. Het gaat natuurlijk niet werken als je pas een uur van tevoren je spullen gaat inpakken. Misschien lukt dat met een studentenkamertje van 10 m2 nog wel, maar bij het verhuizen van of naar een appartement of eengezinswoning komt er veel meer bij kijken.

Ook zul je wat vrienden en familie moeten optrommelen, vervoer moeten regelen, verhuismateriaal moeten inslaan en rekening moeten houden met bepaalde kosten. Daar gaan vaak dagen of weken aan vooraf. En toch kan het zelf regelen van je verhuizing je een aantal interessante voordelen bieden, zoals:

 

#1. Besparen op de kosten

Eén van de grootste voordelen van zelf verhuizen is dat je meestal best wel wat kunt besparen op de kosten. Je hebt geen verhuismannen die je hoeft te betalen en de inpakmaterialen kun je zelf ergens zo goedkoop mogelijk inslaan. En met een beetje geluk kun je van een familielid of kennis een vrachtwagentje of busje lenen. Daarbij is het wel handig om te weten hoeveel m³ jouw inboedel is. Dat kun je makkelijk uitrekenen met behulp van een verhuiscalculator. Zodra je dit hebt berekend, weet je hoe groot een aanhangwagen, busje of vrachtwagen moet zijn en/of hoe vaak je heen en weer moet rijden van je oude huis naar je nieuwe onderkomen.

 

#2. Zelf inpakken en uitpakken heeft voordelen

Het zelf inpakken en uitpakken van je spullen heeft als groot voordeel dat je precies weet wat je hebt ingepakt en in welke doos je het hebt gestopt. Dat kan heel wat onnodig zoekwerk tijdens het uitpakken voorkomen. Ook het zelf demonteren en monteren van tafels, stoelen, banken en bedden heeft als voordeel dat je vaak sneller weet hoe het werkt, omdat je er zelf bij bent geweest. Je hebt beter de regie over de verhuizing als je dit soort dingen zelf doet en goed voorbereidt.

 

#3. Je weet wie je vrienden zijn

Heb je er al eens bij stil gestaan dat een verhuizing ook vriendschappen en familiebanden hechter kan maken? Het schept een extra band als een aantal van jouw vrienden, kennissen en familieleden jou willen helpen. Maak er dan ook een gezellige verhuizing van met regelmatig een koffiepauze, een lunch en een borreltje. Maak lol met elkaar en geef iemand een extra knuffel om te bedanken. Dat is goud waard! En organiseer een etentje in jouw nieuwe huis om deze mensen extra te bedanken.

 

Dat waren de voordelen, maar welke 3 dingen moet je nu echt niet vergeten als je zelf je verhuizing gaat doen?

 

#1. Wees op tijd als er in het nieuwe of oude huis nog wat moet gebeuren

Breng voor jezelf goed in kaart wat er in je oude huis en in je nieuwe huis moet gebeuren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schilderwerk, vernieuwen van de keuken en badkamer(s), een nieuwe vloer of zelfs een uitbouw of aanbouw. Breng dit allemaal duidelijk in kaart, vraag meerdere offertes aan als je het gaat uitbesteden en wees er zeker van dat het op een moment gebeurt dat het jou het beste uitkomt.

Ook is het belangrijk dat je weet hoe je je oude huis moet achterlaten. Bij een huurhuis staat dat vaak in het huurcontract en bij een koophuis is dat iets wat je afstemt met de kopers van jouw oude huis. Maak jouw oude huis ook lekker even schoon voor de nieuwe bewoners, zodat zij geen smerigheid in huis tegenkomen. Maak daarnaast jouw nieuwe huis ook goed schoon, zodat je er met een frisse start gaat wonen.

En ook iets belangrijks: heb je teveel spullen voor in je nieuwe huis? Zorg dat je het teveel aan spullen op tijd wegbrengt naar de kringloopwinkel, of dat je de spullen weggeeft of verkoopt of dat je op tijd een opslag hebt geregeld.

 

#2. Maak een planning!

Trek je agenda en reken vanaf de dag dat je gaat verhuizen terug wat er allemaal op welke data moet gebeuren. Op deze manier weet je van dag tot dag waar je zelf aan toe bent, maar ook eventuele werklui en leveranciers van spullen weten waar zij aan toe zijn. En niet te vergeten, als jij duidelijk voor ogen hebt wanneer je wat geregeld wilt hebben, dan kunnen vrienden en familie daar ook beter rekening mee houden.

 

#3. Kom niet in de kou te staan

Kom letterlijk en figuurlijk niet in de kou te staan in je nieuwe huis. Oftewel, zorg dat je op tijd gas, water en licht regelt in je nieuwe huis en het van je oude huis laat afsluiten. Een paar weken in de kou zitten zonder warm water is niet wat je wilt.

En zorg er ook voor dat je op tijd wifi in je nieuwe huis hebt. Stuur daarnaast tijdig adreswijzigingen door naar instanties, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en aanmaningen krijgt, omdat zij te laat je nieuwe adres hebben ontvangen. En kijk of je nog financiële meevallers kunt krijgen, zoals een huurtoeslag, verhuisvergoeding van je werk of interessante aanbiedingen bij bouwbedrijven en meubelzaken.

 

Extra tip: download verhuischecklists

Bij heel veel verhuisbedrijven kun je vaak op hun website gratis een checklist downloaden met alles wat er bij een verhuizing komt kijken. Zeker als je zelf gaat verhuizen, zonder hulp van een professioneel verhuisbedrijf, is dit extra handig. Zij hebben vaak hun jarenlange kennis en ervaring gebundeld in een handige verhuischecklist. Vaak tot in het kleinste detail geven zij je tips. Dus doe daar zeker je voordeel mee, zodat je jouw eigen professionele verhuizer wordt.

 

Zie je het zelf verhuizen toch niet zitten?

Lijkt het zelf verhuizen je eigenlijk best wel veel gedoe? Schakel dan, als het even kan, een verhuisbedrijf in. Het hoeft vaak niet eens heel veel duurder te zijn dan zelf verhuizen, maar je moet er wel slim mee omgaan. Vraag daarom meerdere offertes aan bij diverse verhuisbedrijven. Kijk waar je misschien nog wat van de prijs af kunt halen. En dingen die je zelf doet blijven altijd interessanter dan uitbesteden, zoals zelf inpakken en uitpakken. En eenmaal gesetteld in je nieuwe onderkomen is mijn laatste tip: geniet! Geniet volop van je nieuwe stek!