Huis & tuin

5 grote voordelen van een waterontharder op een rij!

Wat is een waterontharder eigenlijk?

Veel huishoudens maken gebruik van een waterontharder. Dit is een apparaat dat dient als filter voor je leidingwater. Hierbij wordt gebruik gemaakt van harskorrels. Deze harskorrels halen calcium en magnesium uit je leidingwater en filteren – of eigenlijk ontkalken – daarmee het water. Het haalt de kalkvormende mineralen dus uit het water. Dat biedt vele voordelen, niet alleen voor in je huis, maar ook voor je lichaam!

 

De kosten

Wat kost een waterontharder, zul je je misschien afvragen? Voor tussen de € 1.000 en € 1.500 heb je een waterontharder in huis. Dat lijkt misschien veel geld, maar als je hieronder de voordelen leest, dan zul je merken dat deze investering het echt waard is.

Daarbij kun je vaak ook nog kiezen voor een onderhoudscontract van tussen de € 100 en € 150, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ga je het onderhoud zelf doen, dan is het belangrijk dat je eens in de zoveel tijd het regeneratiezout bijvult. Aan kosten moet je ongeveer denken tussen de € 10 en € 15 voor een zak van 15 of 25 kilo.

 

5 voordelen van een waterontharder:

 

#1. Frissere badkamer en keuken

Een heel fijn voordeel is: geen kalkaanslag meer in je keuken en badkamers, waardoor deze ruimtes er frisser uitzien. Ik kan mij bijvoorbeeld behoorlijk irriteren aan een douchedeur vol kalk of kranen met kalkaanslag. Dat heb je met een waterontharder niet meer!

 

#2. Apparaten gaan langer mee

Kalkaanslag is funest voor apparaten, zoals je wasmachine, vaatwasser, waterkoker, koffiemachine, strijkbout en diverse andere huishoudelijke apparaten. Als je de kalk al aan de bron kunt aanpakken, dus een waterontharder die je leidingwater zuivert voordat je het water gebruikt, dan gaan apparaten langer mee. En hoe langer je met een apparaat, zoals een wasmachine doet, hoe minder kosten je hebt.

 

#3. Besparen op energiekosten

Heb je er al eens bij stilgestaan dat je minder energiekosten hebt met een waterontharder? Dat zit zo. Als het verwarmingselement teveel kalk bevat, dat duurt het langer voordat het verwarmingselement zijn temperatuur heeft bereikt, omdat dat door de kalklaag langzamer gaat. Dat kost meer elektriciteit en dat voel jij in je portemonnee. Dus, als jij het verwarmingselement in de vaatwasser en andere apparaten kalkvrij houdt, dan kan het apparaat beter functioneren en verbruikt het minder energie. Hopelijk neemt het daarmee je twijfel weg of een waterontharder zin of onzin is.

 

#4. Je bespaart op wasmiddel en schoonmaakmiddelen

Met kalkvrij water heb je minder wasmiddel en wasverzachter voor je was nodig. Ook voor je vaatwasser heb je nauwelijks nog glansspoelmiddel of zout nodig. En om je sanitair schoon te maken heb je minder schoonmaakmiddelen nodig. Hiermee bespaar je ook lekker wat geld per jaar. Vuil kan zich namelijk niet meer hechten aan de kalk en is dus makkelijker te verwijderen. Je bent trouwens ook nog eens sneller klaar, want lang poetsen of schrobben hoeft niet meer. En doordat je minder van al dit soort spullen hoeft te gebruiken, zorg je ook voor een schoner milieu.

 

#5. Beter voor je huid

Water dat is gefilterd door een waterontharder is beter voor je huid. Zeker als je een droge huid hebt, droogt je huid tijdens het douchen of in bad gaan veel minder uit. Dat verkleint de kans op jeuk, schrale plekken of rode plekken. Dit kan extra fijn zijn voor mensen met bijvoorbeeld eczeem of andere huidaandoeningen. En als je het hebt over de smaak van water, dan vinden velen het water veel lekkerder smaken. Dat is fijn, want het is belangrijk om dagelijks genoeg water te drinken.

 

Zijn er ook nadelen aan een waterontharder?

Het is ook goed om stil te staan bij eventuele nadelen ervan. Zo is de aanschaf misschien iets waar je even voor moet sparen of wat een hap is uit je portemonnee. Daarnaast heeft een waterontharder ook onderhoud nodig door jezelf of door een specialist, waarbij onder andere het tijdig bijvullen van het regeneratiezout belangrijk is. En voor de aanleg van een waterontharder is een goede afvoer nodig. Is die er nog niet, dan zijn dat bijkomende kosten.

Soms moeten na een tijd wat onderdelen vervangen worden, maar dat kan natuurlijk met elk apparaat in huis gebeuren. Daarnaast kan de waterontharder wat geluid maken en dat is voornamelijk als het aan het regenereren is. Dat wil zeggen als het apparaat zichzelf schoonspoelt om goed te kunnen blijven functioneren. Dit regenereren is vaak wel in te stellen op momenten dat jij er het minste last van hebt.

En toch, als je de bovenstaande nadelen afweegt tegen de vele voordelen, dan kiezen mensen steeds vaker voor een waterontharder. Voor kalkvrij water in huis, voor fijner water op hun huid en voor een schoner milieu.