Huis & tuin

Oeps! 15 belangrijke plekken in huis die vaak niet schoongemaakt worden!

Grote schoonmaak van je huis? Vergeet deze 15 plekken en apparaten niet!

Misschien heb je nu tijdens de coronacrisis de tijd om je huis lekker extra goed schoon te maken. Het voorjaar staat voor de deur en dan hebben veel mensen de drang om hun huis op te ruimen en grondig schoon te maken. Een goed idee! Maar wist je dat tijdens het schoonmaken deze 15 plekken en apparaten in huis vaak vergeten worden om schoon te maken? Niet best, want juist op deze plekken zitten veel bacteriën en ophoping van stof die je beter maar goed verwijderd kunt hebben.


15 plekken en apparaten in huis die bijna nooit schoongemaakt worden:

 

#1. Afstandsbedieningen

Vele handen zitten vaak aan een afstandsbediening van bijvoorbeeld een tv. Dit is dan ook een grote bron van bacteriën. Maak afstandsbedieningen daarom bij elke schoonmaakbeurt goed schoon.


#2. Onder het toilet en onderste deel van het toilet

Door het gebruik van een toiletborstel kunnen tijdens het schrobben druppels langs de zijkant van je toiletpot naar beneden sijpelen. Maar ook plassen kinderen (of mannen!) weleens iets naast de pot. En soms heb je dat met het doorspoelen er spetters uit de pot vliegen en op de grond terecht komen. Kortom, genoeg redenen om het onderste deel van de wc pot, de grond onder de wc pot en de muren (ook de muur achter het toilet) tijdens elke schoonmaakbeurt goed schoon te maken.


#3. Prullenbakken

Maak het liefst bij elke schoonmaak de prullenbakken goed schoon. Dus zowel de binnenkant als de bovenkant, maar ook de onderkant en de vloer waar je prullenbak op staat!


#4. Lamellen of gordijnen

Vitrages, lamellen en gordijnen trekken veel stof aan. Nu is het niet nodig om gordijnen en vitrages elke week schoon te maken, maar klop ze regelmatig buiten uit of was ze volgens de wasvoorschriften in de wasmachine. Je kunt ze ook naar de stomerij brengen. Voor lamellen en luxaflex kun je bijvoorbeeld met Swiffer of andere microvezel doekjes of andere hulpmiddelen je lamellen goed schoonmaken. Dit is makkelijker dan het schoonmaken van gordijnen en vitrages en zou je dus wel elke week of elk twee weken kunnen doen.


#5. Muren bij de wasbakken

De muren achter of naast de wasbakken in de badkamer worden ook nogal eens vergeten. Je wasbak kan dan wel weer blinken nadat je het hebt schoongemaakt, maar het weghalen van viezigheid op de muren in de omgeving van de wasbak schiet er nogal eens bij in. Ook de onderkant van hangende badkamerkastjes boven de wastafel worden vaak niet schoongemaakt. Vergeet deze plekken dus niet.


Lees ook: 25 leuke dingen om te doen in en om je huis!


#6. Deurklinken

Dit wordt heel vaak niet schoongemaakt. Gewoonweg omdat veel mensen er niet aan denken! Maar deurklinken kunnen een grote bron van bacteriën zijn, omdat je elke dag meerdere keren per dag de deurklinken aanraakt. Ook de deurklink van je voordeur of de tuindeuren kun je het beste wekelijks of meerdere keren per week schoonmaken, bijvoorbeeld met een desinfecterend doekje.


#7. Vaatwasser en wasmachine

Nog zoiets, de vaatwasser en wasmachine: maak het regelmatig schoon! Er zijn volop middeltjes verkrijgbaar om deze machines schoon te houden.


#8. Lichtschakelaars en lampen

Lichtschakelaars zijn hetzelfde als deurklinkers: je gebruikte ze veel en worden vaak vergeten om schoon te maken. Dat geldt ook voor de lampen en lampenkappen. Maak het voorzichtig schoon met een vezeldoekje en of een desinfecterend doekje.


#9. Onder huishoudelijke apparaten

Bijvoorbeeld op het aanrecht wordt vaak vergeten om de ruimte onder huishoudelijke apparaten goed schoon te maken. Denk bijvoorbeeld aan een koffiezetapparaat, keukenmachine of ander apparaat dat op het aanrecht staat. Til het op en maak de plek eronder goed schoon en maak de onderkant van de apparaten ook weer fris.


#10. Tandenborstelbeker of tandenborstelhouder

Heb je weleens in de beker gekeken waar je tandenborstel in staat? Juist, die wordt vaak vergeten om schoon te maken. Bruine plekken, tandpasta plekken en ander viezigheid gaat zich daarin ophopen. Maak elke week deze bekers schoon. Dat geldt ook voor de houder van je elektrische tandenborstel.


#11. Stofzuiger

Stofzuigers zijn hard nodig bij iedere schoonmaakbeurt. Zorg dan ook goed voor je stofzuiger, door het apparaat zelf regelmatig goed schoon te maken. Zorg dat het apparaat van binnen schoon is en dat de slang niet verstopt is door brokken stof, haren of andere dingen die erin verstopt raken. Lees het boekje van de stofzuiger door en kijk wat zij adviseren om je stofzuiger van binnen en buiten schoon te houden.


Volg je mij al op Facebook? Lijkt me leuk! Zie ik je daar?


#12. De bank en kussens op de bank

Even lekker de bank aan de bovenkant stofvrij maken met de stofzuiger en je denkt dat het schoon is? Maar niets is minder waar. Wil je je bank écht goed schoonmaken, dan zul je alle kussens van de bank eraf moeten halen, de kussen buiten moeten uitkloppen (ook de sierkussens) en tussen alle kieren en spleten moeten stofzuigen. Bij sommige zitbanken kun je ook de hoezen om de kussens wassen. Doe dat regelmatig en lees de wasvoorschriften goed.


#13. Plinten

De vloer wordt vaak wel meegenomen in de schoonmaakbeurt, maar plinten heel vaak niet! En juist daar ontstaat er vaak een opeenhoping van stof en viezigheid, vooral in de badkamer, keuken en het toilet. Neem dus alle plinten mee in elke schoonmaakbeurt.


#14. De spijlen en armleuning van de trap

Hiervoor geldt hetzelfde als bij de plinten. De trap (traptreden) worden meestal wel schoongemaakt, maar de spijlen en leuning van de trap vaak niet. Ook hier komen veel handen aan en stof en viezigheid kan zich tussen de spijlen gaan nestelen. Het is even werk, maar maak het in ieder geval wekelijks, tweewekelijks of maandelijks schoon.


#15. Planten

Planten staan natuurlijk leuk in je huis, maar ook zij moeten de nodige schoonmaak-aandacht van je krijgen. Maak de bladeren van je planten met een stofdoek stofvrij. Of zet je plant in bad of buiten op het terras en maak ze met extra veel water schoon. Op die manier maak je ze niet alleen stofvrij, maar kunnen de bladeren ook weer meer licht en zuurstof opnemen, waardoor de plant gezond blijft.


Heb jij nog tips?

Welke plekken of apparaten mis jij nog in dit lijstje die vaak vergeten worden tijdens een schoonmaakbeurt? Of heb je andere schoonmaaktips? Zet het gerust in een reactie hieronder!


Bewaar deze pin voor later:

15 belangrijke plekken in huis die vaak niet schoongemaakt worden

44 gedachten over “Oeps! 15 belangrijke plekken in huis die vaak niet schoongemaakt worden!

 • heb je wel eens gedacht om papier op de boven keukenkastjes te leggen dat is een tip van mijn hulp wordt het ook niet zo vet en kan je het zo vervangen zonder te boenen

  Beantwoorden
 • De w.c borstel zet ik iedere week in de w.c in de gloor. Wc. en borstel schoon.

  Beantwoorden
 • Trapleuningen, ventilatierooster , dorpels
  iPhone/ iPad , sleutels
  Huishoudschaar waarmee je verpakkingen van vlees / groenten openmaakt .
  Randen jampot /stroop .

  Beantwoorden
 • bij het afhalen van beddengoed voor verschoning de matrassen grondig stofzuigen om eventuele bedwantsen tegen te gaan.

  Beantwoorden
 • Ik doe elke avond mijn afwasborstel in de afwasmachine,
  en elke week gaat de dweil in de was,
  zo heb ik nooit een vieze dweil en mijn afwasborstel is ook altijd schoon.

  Beantwoorden
 • En de binnenkant van de afzuigkap! Veel vet verzamelt zich daar. En ook de keuken lades meenemen tijdens het stofzuigen.

  Beantwoorden
 • De deurbel, tussen de radiator, je knoppen van je oven/kookplaat, het randje en de rubbers van de koelkast, (huis)telefoon.

  Beantwoorden
  • Vele noemen zich poetsdame maar weinigen kunnen echt poetsen . Bv de douche stop uitnemen en de haren wegdoen en vetresten , boven de deuren de plinten , in de hoeken aan ramen en deuren neem een mesje indien nodig ook kunnen er weinig ramen lappen . 1 regel kom zo min mogelijk met je zeemvel aan het raam als ik sommige de ramen zie lappen krijg ik de Krul hoeveel ze met hun vod op het glas wrijven . Het water mag een klein beetje dregt bevatten met een kliek azijn . Steeds je trekker zonder op te heffen de vorigecstreep meenemen je trekker altijd afvegen voor je opnieuw begint met een echt lederen zeemvel is het nog altijd het beste indien nodig blink op met papier van de rol dan kan je van mooi gepoetste ramen dpreken

   Beantwoorden
  • De kleding kasten van binnen niet vergeten. Kleding uithangen dan de kasten soppen. Ook de schoenen kast.

   Beantwoorden
 • Met een slechte tandenborstel de rand in de wc schoon maken met schoonmaakazijn!

  Wasmashiene:

  de ruimte onder het zeepbakje schoonmaken. Hier zitten heel wat aangekoekte zeepresten. Wrijf deze zeepresten weg met het borsteltje of oude tandenborstel of met wat papier en spoel het daarna na met wat water. Als het lekker schoon is kan je het zeepbakje weer terug stoppen.

  Beantwoorden
 • ontkalken van je waterkoker ,koffieapparaat, Senseo, eierkoker , ect. ect.

  Beantwoorden
  • Poeh ja, de wc borstelhouder is inderdaad ook iets wat vaak vergeten wordt om schoon te maken. Bedankt voor je tip! Groetjes, Muriel

   Beantwoorden
   • Koop ook een paar goedkope tandenborstels voor lastige hoekjes. Zoals de overloop van je wastafel. Ook schroefje losdraaien van het afvoerputje eens in de zoveel tijd zit een hoop troep tussen.
    Elke week de filter van de afwasmachine eruit.

    Beantwoorden
 • Verwarmingselementen en leidingen.
  Ik heb een speciale Pijpenrager om onder de vriezer, vaatwasser en wasmachine schoon te maken zonder ze steeds te moeten verplaatsen.
  Ook vergeten mensen vaak boven op de (keuken) kasten schoon te maken.
  En het douche putje vooral niet vergeten!
  Hahaha ik kan nog een hoop meer bedenken ;))

  Beantwoorden
  • Super fijn deze tips! Dank je wel! En ja, er zijn genoeg plekken in huis die lekker schoongemaakt mogen worden. Groetjes, Muriel

   Beantwoorden
 • regelmatig schoonmaken: het schoonmaakgerei. alleen met schoon materiaal kun je echt schoonmaken. dus vloermop en emmer, plumeau, sopdoek, alles schoonmaken na gebruik. vaak wordt de stofzuiger vergeten. zelf zuig ik na het stofzuigen de borstels goed schoon en als ik de stofzak vervang maak ik de stofzuiger van binnen en van buiten schoon. je zult verbaasd zijn hoeveel stof en vuil er aan de onderkant van de stofzuiger zit. en aan de kunststof slang!

  Beantwoorden
  • Hoi Maude, dank je wel voor je tips! Heel fijn! Groetjes, Muriel

   Beantwoorden
  • Dank je voor je reactie! Groetjes, Muriel

   Beantwoorden
  • Nou dit is juist toch heel normaal om schoon te maken. Of zijn sommige mensen echt zo vies

   Beantwoorden
 • wat een onzin lees ik hier, iedere volwassene weet dat deze zaken grondig moeten worden schoongemaakt, maar er is een spreekwoord, je bent nooit te oud om te leren.
  Succes met poetsen!

  Beantwoorden
  • Roosters boven de ramen loshalen en schoonmaken …soms,vooral nu in deze tijd, kan er door te weinig stoken, schimmelvorming inkomen regelmatig schoonmaken bij iedere raamwasbeurt…zowel binnen als buiten….geeft betere ventilatie in huis!

   Beantwoorden
 • Deuren tussen de kozijnen ramen openen en er tussen schoonmaken ook boven op de deuren trap stofzuigen de matrassen stoffen kasten uit ruimen en zuigen en soppen.
  Groetjes Marijke

  Beantwoorden
  • Dank je wel voor je extra tips, Marijke! Groetjes, Muriel

   Beantwoorden
   • Rand bovenop de deuren,tussen de deuren. Wat kan je doen tegen strepen na kuisen op de deuren?

    Beantwoorden
    • Ja, ook hele goede tip om de rand bovenop en tussen de deur schoon te maken. Thanks! Groetjes, Muriel

     Beantwoorden
  • Vaak hangen er stofdraadjes aan de zijkanten van plafonds, en rondom lampen of schilderijen. Met een plumeau weghalen en neem ook af en toe de achterkant van een schilderij mee.

   Beantwoorden
   • Achterkant van schilderijen, ook een goede tip. Bedankt! Groetjes, Muriel

    Beantwoorden
   • Heb je een losse wasbak. Dus niet ingebouwd. Maak deze dan ook aan de onderkant schoon. Vooral onder de zijkant.

    Beantwoorden
    • De kleding kasten van binnen niet vergeten. Kleding uithangen dan de kasten soppen. Ook de schoenen kast.

     Beantwoorden
 • Putje in de badkamer, douche gordijnen, radiator, gordijn roedes, lampen, schilderijen, spinnerag.
  Ik kan nog wel wat meer bedenken wat ik bij anderen weleens zie
  Werk per ruimte van plafond, muur naar muur en dan de vloer dan weet je zeker dat je niets vergeet.

  Beantwoorden
  • Super! Dank je wel voor de tips! Dat zijn inderdaad ook hele belangrijke plekken om in huis schoon te maken! Nogmaals bedankt voor je reactie.

   Beantwoorden
 • Ik mis in je lijstje de radiatoren. Buitenkant wordt nog wel meegenomen, maar binnenkant hoopt stof en viezigheid snel op… En wat dacht je van afzuiginstallaties in bijvoorbeeld badkamer en toilet?

  Beantwoorden
  • Ja, zeker! Goeie tips! Binnenkant en achter de radiatoren zijn ook belangrijk om schoon te maken, evenals de ventilatoren in diverse ruimtes, zoals je beschrijft. Bedankt voor de tips!

   Beantwoorden
 • Bestek lade schoonhouden even met sopje erdoor. De koelkast regelmatig schoonmaken en neem de rubber ook mee.

  Beantwoorden
  • Oh ja, zeker ook goede tips! Besteklade is inderdaad ook zo’n plek dat snel vergeten wordt om schoon te maken. En de koelkast inderdaad ook! Bedankt voor je tips

   Beantwoorden
 • Wat denk je van de muren naast de wc-pot. Vooral als in je huishouding mannen heb die staande plassen en daarna hun piemel afslaan.

  Beantwoorden
  • Hoi Gina, dank je wel voor je reactie. Oh ja, dat kan ik me voorstellen dat de muur naast jullie toiletpot schoongemaakt moet worden :-). Groetjes, Muriel

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *