Huis & tuin

Zelf een wespennest weghalen: wel of niet doen?

Wespennest weghalen moet je op een veilige manier doen

Niemand houdt van een wespennest in de buurt, ik ook niet. Ze kunnen behoorlijk vervelend zijn, vooral als er heel veel wespen in het nest zijn. Er zijn manieren om een wespennest veilig te verwijderen. In dit artikel lees je hoe een wespennest ontstaat, hoe je het verwijdert, hoe je een wespennest kunt voorkomen en of je een wespennest altijd moet verwijderen.

 

Hoe ontstaat een wespennest?

Wespen bouwen hun nesten uit onder andere met houtvezels en speeksel. Een nest ziet er vaak mooi en kunstig uit waar veel wespen veel tijd in hebben gestoken. Wanneer een koningin aan het begin van de lente uit haar winterslaap ontwaakt, begint ze met het zoeken naar een plek om een nest te bouwen.

Ideaal voor haar is een plek ergens hoog en droog, zoals in een boom, onder de dakrand of in de spouwmuur van bijvoorbeeld je woning of schuur. De koningin bouwt vervolgens het begin van een nest en legt haar eieren erin. De larven die uitkomen, worden verzorgd door de koningin en ontwikkelen zich tot zogenaamde ‘werksters’ die het nest verder zullen uitbouwen.

 

Moet je een wespennest altijd weghalen?

Moet je altijd een wespennest weghalen? Niet alle wespennesten hoef je te verwijderen. Als het nest zich bijvoorbeeld op een veilige afstand bevindt en geen gevaar vormt voor mens of dier, dan kan het gewoon blijven zitten. Sterker nog: het kan zelfs gunstig zijn om een wespennest in de buurt te hebben, omdat wespen nuttig zijn bij het bestrijden van andere insecten, zoals muggen.

Als het nest echter zich te dichtbij bevindt of als er een risico bestaat voor mensen of dieren, moet het nest worden verwijderd. Het is belangrijk om op te merken dat het verwijderen van een wespennest gevaarlijk kan zijn en dat het altijd het beste is om een professional in te schakelen, zoals Bestrijdingsdienst.

 

Hoe verwijder je een wespennest?

Zoals ik hiervoor al schreef: het beste is om een wespennest te laten weghalen door een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd is. Maar, het komt toch ook vaak voor dat mensen zelf een poging gaan wagen. Daarom hieronder een aantal tips voor als je zelf een wespennest gaat verwijderen:

 

  1. Als je besluit om zelf een wespennest te verwijderen, dan is het belangrijk om dit op een veilige en effectieve manier te doen. Draag beschermende kleding, zoals een dikke jas, handschoenen en een gezichtsmasker om jezelf te beschermen tegen eventuele wespensteken.

 

  1. Het is het beste om het wespennest ’s nachts of ’s ochtends vroeg te verwijderen, wanneer de wespen minder actief zijn en in het nest blijven.

 

  1. Gebruik een speciale insecticide: spuit een insecticide op het nest en laat het ten minste 24-48 uur werken voordat je het nest verwijdert.

 

  1. Verwijder het nest als de wespen gedood zijn (als dat lukt): verwijder het nest voorzichtig door het in een gesloten plastic zak te plaatsen en het weg te gooien. Soms lukt het niet om het nest te verwijderen als het nest niet meer in gebruik is, bijvoorbeeld omdat het diep in een spouwmuur zit of ver onder een dak. Dan zul je het moeten laten zitten.

 

  1. Controleer tenslotte of het nest volledig is verwijderd. Controleer of er geen resten van het nest achterblijven en spuit opnieuw insecticide op de plek waar het nest was gevestigd als je toch nog enige activiteit ziet.

 

Hoe kun je een wespennest voorkomen?

Het beste wat je kunt doen om een wespennest te voorkomen, is ervoor te zorgen dat je geen geschikte plek biedt voor wespen om zich te vestigen. Verwijder eventuele voedselbronnen, zoals overrijp fruit en afvalbakken. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk openingen zijn in de muren of het dak waar wespen doorheen kunnen kruipen. Als je een wespennest in de buurt hebt, blijf dan uit de buurt, want als zij onraad ruiken, dan kunnen de wespen je misschien wel aanvallen en steken.

 

Conclusie…

Als je een wespennest zelf wilt verwijderen (wat niet aan te raden is), draag dan beschermende kleding en gebruik insecticide van goede kwaliteit. Verwijder het nest voorzichtig en controleer of er geen resten achterblijven.

Niet alle wespennesten hoeven te worden verwijderd. Als het nest zich op een veilige afstand bevindt en geen gevaar vormt voor mens of dier, laat het dan zitten. En hoe kun je een wespennest voorkomen? Door bijvoorbeeld voedselbronnen te verwijderen en openingen in muren en daken te dichten.

Als je niet zeker weet of een wespennest moet worden verwijderd, schakel dan een professional in. Eigenlijk is het altijd het beste om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen, want wespen kunnen gemeen steken. En dat is niet wat je wilt, toch?

 

Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer info lees mijn disclaimer.