Meer leven met de natuur? 6 tips om natuurlijk(er) te leven!
Natuurlijk leven is helemaal hip!
De laatste jaren vliegen termen als minimaliseren, consuminderen, duurzamer leven, me-time, back to earth en nog veel meer ons om de oren. Deze woorden zijn hip. En niet zonder reden. In een jachtige wereld waar ongezond eten voor het grijpen is, stress op de loer ligt en er misschien wel teveel materialisme is, is het niet gek dat er een tegenbeweging is ontstaan. We willen minder stress, gezond eten en duurzamere keuzes maken. En zo is ook het fenomeen ‘natuurlijk leven’ ontstaan. Nou ja, ontstaan… Het was er altijd al, maar er ligt nu meer focus op. Maar wat is nu precies natuurlijk leven? In dit blogartikel ga je daar veel meer over te weten komen. Je gaat ontdekken wat natuurlijk leven inhoudt en je krijgt tips om zelf hiermee aan de slag te gaan.
Wat is natuurlijk leven?
Je zou kunnen zeggen dat natuurlijk leven gaat over het terug gaan naar de natuur, maar dat klinkt nog een beetje vaag. Toch is dat wel de essentie. Het gaat over het gebruiken van natuurlijke producten zonder giftige stoffen en chemicaliën. In principe komt het neer op het zoeken naar natuurlijke alternatieven op eigenlijk alles. Het gaat over het maken van duurzame keuzes en het eten van onbewerkte producten met zo weinig mogelijk ingrediënten. Natuurlijk leven zou moeten zorgen voor een betere gezondheid, minder stress en meer spaargeld.
Voordat je nu denkt dat je in een hutje in het bos moet gaan wonen, nooit meer je haren mag wassen en alleen nog maar noten en zaden moet gaan eten… wees maar niet bang. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om je leven aan te passen naar een natuurlijk(er) leven. De sleutel is om het simpel te houden. Een levensstijl verander je niet zomaar in een paar weken, daar gaan jaren overheen. Hou het simpel en ga eerst met één aanpassing aan de gang. Het duurt wel even voordat iets een gewoonte wordt.
Hieronder krijg je 6 tips voor een natuurlijker leven:
#1. Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel
Dit betekent dat je producten kiest die niet bewerkt zijn door de industrie. Dus kook niet met pakjes en zakjes, maar maak je gerechten helemaal zelf met onbewerkte producten. Eet zoveel mogelijk puur en vers. Dat zijn de producten in de supermarkt die geen etiket nodig hebben, zoals groenten, fruit, eieren etc. Kies daarnaast voor producten die zo weinig mogelijk toevoegingen hebben, zoals volkoren couscous, zilvervliesrijst etc.
Ik snap dat je denkt dat dit je veel tijd gaat kosten. Zeker als je normaal na een lange werkdag een diepvriespizza in de oven duwt of lekker makkelijk een potje door je kipblokjes gooit. Je lijf zal je echter op de lange termijn heel dankbaar zijn als je hiermee aan de slag gaat. Denk ook eens aan mealpreppen. Kort gezegd is dit het voorbereiden van je eten. Je kan bijvoorbeeld in het weekend alvast koken voor de hele week. Het biedt veel voordelen om gezond te blijven eten als je weinig tijd hebt om op bepaalde dagen te koken.
#2. Ga voor natuurlijke alternatieven
In veel persoonlijke verzorgingsproducten (shampoo/handzeep/douchegel/make-up) en schoonmaakartikelen zitten giftige stoffen. Niet goed voor je lichaam en de aarde. Gelukkig komen er steeds meer natuurlijke alternatieven op de markt die geen schadelijke stoffen bevatten.
Het is wel belangrijk om hierbij te vermelden dat de term natuurlijk soms ten onrechte wordt gebruikt op bijvoorbeeld persoonlijke verzorgingsproducten. Let daarom altijd op of het product één van de volgende keurmerken heeft: BDIH, EcoCert, Vegan, Natrue of Nordic Ecolabel. (bron: Harpers Bazaar)
Wist je trouwens dat je waarschijnlijk al veel ingrediënten voor een natuurlijk schoonmaakmiddel in je keukenkastjes hebt staan? Denk hierbij bijvoorbeeld aan baking soda, citroen, natuur- en schoonmaakazijn. Het is natuurlijk helemaal duurzaam om zelf je schoonmaakmiddel te maken! Op internet kan je veel voorbeelden hiervan vinden.
#3. Verminder je afval
We gooien met z’n allen heel wat afval weg. Natuurlijk leven houdt in dat je duurzame keuzes maakt en denkt aan het milieu. Maak bijvoorbeeld van restjes groenten soep en hou één keer per week een kliekjesavond. Check voordat je boodschappen doet wat je voorraad is, zodat je daarmee kan koken en het niet weg hoeft te gooien.
Gebruik hervulbare verpakkingen en pak geen plastic zakken voor groenten en fruit in de supermarkt. Zorg dat je altijd een eigen herbruikbare tas meeneemt bij het boodschappen doen. Je kan ook denken aan wasbare luiers, wasbare wattenschijfjes om je make-up eraf te halen en wasbare doekjes om vieze handjes en mondjes te boenen.
#4. Ga meer bewegen
Bewegen is altijd goed voor je gezondheid, maar denk hierbij niet alleen aan 3x per week hardlopen. Laat de auto staan en pak de fiets naar je werk. Of doe lopend je boodschappen. Goed voor je lichaam, geest, maar ook goed voor het milieu. Als je zittend werk hebt, vergeet dan niet elk uur 5 minuten te lopen en te stretchen.
#5. Leg een moestuin aan
Het verbouwen van je eigen groenten, fruit en kruiden is gezond, je bespaart geld op de boodschappen en je produceert minder afval. Je kan een moestuin aanleggen, maar zelfs op een balkon of voor je raam kan je zaadjes planten en oogsten. Buiten alle eerder genoemde voordelen is het ook gewoon heel leuk om te doen en geeft het een gevoel van trots als je je eigen geoogste groenten, kruiden en fruit kan eten.
#6. Ga vaak naar buiten
Probeer elke dag een tijd buiten door te brengen. Het liefst in de natuur. Ga wandelen of fietsen in een mooi park of bos. Doe dit zonder afleiding, dus lees niet je appjes tijdens het wandelen. Geniet gewoon van de natuur en het buitenzijn. Het zorgt voor een gelukkiger gevoel en minder stress. Tevens krijg je op deze manier je portie daglicht binnen. Daglicht heeft allerlei gunstige gezondheidsvoordelen.
Ik hoop dat ik je hiermee op weg kunnen helpen naar een natuurlijk(er) leven. Wees je ervan bewust dat het veel tijd kost om je levensstijl te veranderen en dat elke stap een stap op de goede weg is. Succes!
Dit gastblogartikel is speciaal voor Veertigplus mus geschreven door gastblogger Miranda. Zij is bijna 40 jaar, getrouwd, moeder van 2 kinderen en werkzaam als lifecoach bij Refocus Coaching & Consultancy”. Dank je wel voor dit leerzame blogartikel dat je hebt geschreven voor Veertigplus mus, Miranda!