Kwaaltjes

Wat kan ik doen aan een laag libido?

Je bent niet meer zo te porren voor een vrijpartij?

Kost het je moeite om zin te hebben in seks? Hoeft het van jou niet altijd? Of wil je het juist wel, maar lukt het niet om ervan te genieten? Veel vrouwen kennen periodes in hun leven dat zij minder zin hebben om te vrijen. En om het daar over te hebben rust nog best wel een taboe op. Misschien is een geruststelling om te weten: je bent niet de enige en het is vaak tijdelijk van aard. Hieronder lees je wat libido is en wat de oorzaken kunnen zijn van een laag libido. Daarnaast lees je 3 tips waardoor het weer kan stijgen.

 

Wat betekent libido eigenlijk?

Libido betekent de mate waarin je behoefte hebt aan seksualiteit in je leven. Het woord komt vanuit het Latijns waar het onder andere lust en verlangen betekent. Maar, wat is dan eigenlijk een ‘normaal’ libido voor een vrouw? Dat is voor iedere vrouw verschillend.

Het schijnt bijvoorbeeld dat stellen boven de 40 jaar gemiddeld 1 tot 2 keer per week seks hebben. Stellen die jonger zijn hebben gemiddeld vaker seks in de week. Maar ga nou niet schrikken als dat bij jou veel minder of veel meer is. De ene vrouw heeft nou eenmaal meer zin in seks dan de andere.

Een laag libido bij vrouwen hoeft dus helemaal niet te betekenen dat ‘er iets met je aan de hand is’. Wel is het zo dat het vaak één of meerdere van de onderstaande oorzaken heeft.

 

Oorzaken van een laag libido

Voor veel vrouwen tussen de 40 en 55 jaar kan de overgang een oorzaak zijn dat je minder zin hebt om te vrijen. Dat heeft te maken met een (tijdelijke) veranderende hormoonhuishouding. Dit kan ook een tijd voortduren na de menopauze. Je hormoonhuishouding kan ook verstoord zijn door bijvoorbeeld een ziekte, door bepaalde medicijnen of slechte voeding.

Daarnaast kan het niet hebben van een partner de behoefte aan seks verminderen. En wat dacht je van een zwangerschap of na de geboorte van je kind? Veel vrouwen hebben dan écht even geen zin om seks te hebben met hun partner!

Ook kan angst of depressiviteit je behoefte eraan verminderen. Maar ook stress. Diverse vrouwen die stijf staan van de stress en/of een heel druk leven hebben, nemen vaak niet de tijd om te ontspannen of nemen geen tijd voor een heerlijke vrijpartij. En helaas zijn er ook vrouwen die een vervelende seksuele ervaring hebben gehad, waardoor je tijdelijk of langduriger een lager libido kunt hebben. Emoties spelen dan vaak een rol en kunnen jouw libido verlagen.

Belangrijk is dat je bij jezelf nagaat of je het vervelend vindt dat je weinig zin hebt in seks. Misschien heb je er vrede mee dat je er standaard minder behoefte aan hebt. Of misschien heb je er vrede mee dat het tijdelijk van aard is en dat daarna je libido weer hoger wordt. Maar als je er wel last van hebt, misschien dat de onderstaande 3 tips je kunnen helpen:

 

#1.  Laat je informeren

Jouw huisarts (of bijvoorbeeld een seksuoloog) kan jou veel meer vertellen over het hebben van een laag libido en hoe je het kunt verhogen. Zij kunnen je vaak verder helpen, maar ook jouw zorgen erover wegnemen. En als zij denken dat het een medische en/of mentale oorzaak heeft, dan kunnen ze jou ook eventueel doorverwijzen om het verder te laten onderzoeken, als je dat wilt. Ook in Google kun je veel artikelen erover vinden, bijvoorbeeld dit artikel over Libido Verhogen op GezondBron.nl.

 

#2. Praat erover en schaam je vooral niet

Het is ook aan te raden om erover te praten met bijvoorbeeld wat vriendinnen. Vaak zul je merken dat zij daar ook mee rondlopen of ze kunnen je tips geven. En misschien nog wel beter: praat erover met je partner. Vertel waar je mee zit en hoe jouw partner jou ermee kan helpen.

Wil je even een rustpauze, geef dat dan aan. Je moet vooral niet vrijen tegen je zin in. Wil je dat jouw partner jou helpt en dat jullie samen jullie seksleven weer gaan verbeteren? Maak er dan een mooi iets van, bijvoorbeeld door romantische avonden vaker te organiseren. Of schaf bijvoorbeeld een seksspeeltje, glijmiddel of mooie lingerie aan, waardoor de lust bij jou weer wat meer wordt opgewekt.

 

#3. Lustopwekkende middelen

Er zijn ook lustopwekkende middelen die jou kunnen helpen. Probeer dan eerst het liefst natuurlijke lustopwekkende middelen voordat je mogelijk op lustopwekkende medicijnen overstapt. Bijvoorbeeld, ginseng of saffraan zouden jou kunnen helpen, maar laat je wel informeren door bijvoorbeeld je huisarts, een seksuoloog, natuurgeneeskundig therapeut of andere specialist.

En wil je dit onderwerp even laten rusten en de druk om persé seks te hebben niet verder opvoeren? Geef jezelf dan even rust, laat het los en grote kans dat jouw libido vanzelf weer hoger gaat worden.