Wat is langdurige pijn en wat kun je eraan doen?
Langdurige pijn komt bij veel mensen voor
Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders heeft last van langdurige pijn, ook wel chronische pijn genoemd. Dat is super veel! Je bent dus echt niet de enige als jij hier ook last van hebt. Doordat zoveel mensen last hebben van langdurige pijn, is er volop onderzoek naar gedaan en zijn er ook diverse mogelijkheden om er iets aan te doen. Blijf er dus niet te lang mee rondlopen en bekijk hieronder een aantal opties die voor jou interessant kunnen zijn.
Wat is langdurige pijn (chronische pijn)?
Maar eerst is het goed om te weten wat langdurige pijn is. Als je in je lichaam pijn hebt die minimaal 3 maanden aanhoudt of die regelmatig terugkomt, terwijl de pijn veel eerder weg had moeten zijn, dan kun je spreken van langdurige pijn.
Niet altijd is de oorzaak te achterhalen. Sterker nog, veel mensen leggen vaak een lang traject af bij diverse artsen en specialisten om te weten te komen waardoor de pijn wordt veroorzaakt. Maar er zijn ook mensen die de pijn accepteren, het niet verder laten onderzoeken en er te lang mee blijven rondlopen. Dat is zeker niet aan te raden.
Verschil tussen acute pijn en chronische pijn
Jouw lichaam ervaart pijn als er pijnprikkels via het ruggenmerg naar de hersenen worden gestuurd. Is het acute pijn, bijvoorbeeld omdat je van een trap valt en je je been breekt, dan geeft je lichaam een waarschuwingssignaal naar je hersenen af dat je lichaam op die pijn moet gaan reageren. Je lichaam gaat als het ware aan de slag met de verwonding en aan de slag met het genezingsproces. Deze signaalfunctie bij pijn is een normaal proces en binnen een aantal weken zou je pijn voorbij moeten zijn.
Maar bij chronische pijn is deze signaalfunctie van pijn in je lichaam verstoord. Je lijf blijft pijn ervaren, ook al zijn de pijnprikkels die het afgeeft eigenlijk niet meer nodig. De verwonding of de plek waar het eerst pijn deed is namelijk al hersteld. Je lichaam kan zelfs ook langdurige pijn ervaren, terwijl er nooit echt een aanleiding voor deze pijnprikkels is geweest. Je lichaam is vrijwel niet meer in staat om zelf de pijn op te lossen en dat is het begin van chronische pijn.
Wat zijn de oorzaken?
Vaak zijn de oorzaken van langdurige pijn moeilijk te achterhalen. Heb je bijvoorbeeld last van spanningshoofdpijn dan is het vaak een zoektocht om de oorzaak te achterhalen.
Soms zijn er iets duidelijkere aanwijzingen, bijvoorbeeld na een letsel (zoals een auto ongeluk of een val van een trap), bij slijtage van bepaalde lichaamsdelen (zoals wervels en gewrichten), bij een verkeerde zithouding of een ziekte, zoals kanker. Af en toe hoor je ook dat het is ontstaan nadat tijdens een operatie een zenuw is beschadigd.
Wat je steeds meer leest is dat stress een grote veroorzaker is van chronische pijn. Dus dit is zeker iets om in de gaten te houden als je samen met een arts analyseert wat de langdurige pijn veroorzaakt.
Dit zou je kunnen proberen
Heb je last van langdurige pijn (chronische pijn) dan kun je klachten ervaren als pijnscheuten, spierpijn, branderig gevoel, stijfheid, gevoelige en pijnlijke plekken in je lichaam of zelfs dat je je vrijwel niet meer kunt bewegen. Heel veel soorten aandoeningen kunnen chronische pijn veroorzaken, zoals ischias, hernia, migraine, fibromyalgie, carpaal tunnel syndroom, slijmbeursontstekingen en prikkelbare darm syndroom.
Wat kun je doen? Gelukkig zijn er steeds meer (nieuwe) behandelingen die effectief werken bij langdurige pijn. Bij behandelingen in de reguliere zorg kun je denken aan fysiotherapie, operatie(s), injecties en medicijnen. Ook zijn er behandelingen mogelijk in de alternatieve zorg, zoals acupunctuur, triggerpoint therapie of dry needling.
Maar vergeet ook niet de factor stress onder de loep te nemen. De bovenstaande behandelingen kunnen veel symptomen wegnemen, maar vaak wordt er onvoldoende gekeken naar de oorzaken. De pijn aanpakken bij de bron is net zo belangrijk en misschien zelfs wel belangrijker om de pijn te behandelen. Psychotherapie kan hierbij helpen, maar ook bijvoorbeeld het online programma van BreinMedicijn.
Kortom…,
Concluderend: laat pijn niet je leven beheersen! De gezegde ‘de tijd heelt alle wonden’ – oftewel na een lange tijd zal de pijn vanzelf over gaan – is niet voor iedereen weggelegd. Pijn bij chronische pijn gaat vaak niet vanzelf over, dus daar zul je zeker wat aan moeten doen. Maar met de juiste behandelingen, waarbij zowel wordt gekeken naar de lichamelijke als de mentale kanten van de mogelijke veroorzakers van pijn, kom je een heel eind om weer pijnvrij door het leven te gaan.
Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer info zie mijn disclaimer.