Waarom zorgen voor jezelf als moeder geen luxe is, maar essentieel!
Veel moeders zorgen vaak niet genoeg voor zichzelf
Moeders zeggen vaak “Mijn kinderen staan op één. Die gaan voor.” Al het andere lijkt minder belangrijk. Ze voelen zich vaak schuldig als ze tijd voor zichzelf nemen. Sommige moeders twijfelen of ze dan wel een goede moeder zijn. Ze vinden dat ze altijd klaar moeten staan voor hun kinderen.
Doordat ze altijd klaar moeten staan voor hun kinderen (en vaak ook voor anderen) gaan deze moeders al snel over hun grenzen heen. Ze nemen niet op tijd rust en zijn vooral aan het geven. Ze hebben continu het idee dat ze aan staan en dat ze geleefd worden. Deze moeders voelen zich opgejaagd, vanaf het moment dat ’s ochtends de wekker gaat tot het moment dat ze ’s avonds gaan slapen.
Vaak zien moeders goed voor zichzelf zorgen en tijd voor zichzelf nemen als een luxe. In deze blog deel ik met je waarom zorgen voor jezelf en tijd vrij maken voor jezelf geen luxe is, maar juist essentieel als moeder.
Wat je misschien al wel vaker hebt gehoord, is dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen, omdat je dan pas goed voor een ander kan zorgen. Waarom dat is, leg ik verder uit, zodat het je mag motiveren en inspireren om nu eens echt die momenten op de dag voor jezelf te pakken.
Door goed voor jezelf te zorgen, voorkom je strijd thuis
Op het moment dat je goed voor jezelf zorgt, je lekker in je vel zit en je genoeg energie hebt, dan reageer je anders op je kinderen, dan wanneer je je opgejaagd voelt. Je voelt meer rust en vanuit die rust kun je meer hebben en benader je je kinderen anders. Als het dan tijd is om de schoenen en de jas aan te doen en naar school te gaan, dan verloopt dat soepeler.
Als je je op dat moment opgejaagd voelt, dan reageer je vanuit dat gevoel op je kinderen. Je zegt dan op gestreste toon, misschien wel wat kortaf, dat je kinderen op moeten schieten. Ook al doe je je best om rustig over te komen, je kinderen voelen je als moeder haarfijn aan. Daardoor zullen zij snel in de weerstand gaan en niet luisteren. Dat levert strijd op, die je er eigenlijk niet bij kan hebben als je je al opgejaagd voelt.
Op het moment dat je rust voelt, dan pak je dit op een andere manier aan. Jij voelt rust en je kinderen voelen dat ook. Je doet niet kortaf tegen ze, maar je gaat in gesprek. Je vraagt bijvoorbeeld eerst iets over waar zij mee bezig zijn op dat moment. Dan heb je hun aandacht en zullen ze eerder naar je luisteren als je aangeeft dat het tijd is om naar school te gaan.
Als je rust voelt, voel je ook de ruimte om je kinderen de tijd te geven om te schakelen. Je kinderen zijn op dat moment ergens mee bezig waar ze mee moeten stoppen. Ze hebben tijd nodig om te schakelen. Als jij je opgejaagd voelt, dan voel je niet de ruimte om ze deze tijd te geven, waardoor je de strijd met hen aan gaat. Als je rust voelt, dan zal die strijd er niet of maar minimaal zijn.
De eerste reden waarom goed voor jezelf zorgen essentieel is, is dus om strijd te voorkomen en de rust in huis te bewaren. En dat draagt weer bij aan de rust die jij van binnen voelt.
Door goed voor jezelf te zorgen ben je een prachtig voorbeeld voor je kinderen
De tweede reden waarom goed voor jezelf zorgen als moeder geen luxe is, maar essentieel, heeft te maken met communicatie en waar communicatie uit bestaat. Communicatie bestaat voor 7% uit gesproken taal, voor 55% uit lichaamstaal (je houding en gebaren) en voor 38% uit intonatie (de manier waarop je het zegt). Dat betekent dus dat slechts 7% van wat jij zegt overkomt en maar liefst 93% van hoe jij dat zegt en wat jij doet.
Als je dan de vertaalslag maakt naar hoe kinderen leren, dan gebeurt dat voor een heel groot deel door het contact met anderen, zoals docenten, leeftijdsgenoten en jij als ouder. Dat betekent dat communicatie dus een heel belangrijk onderdeel is van hoe kinderen leren. Nu je weet dat communicatie voor slechts 7% bestaat uit wat je zegt en maar liefs 93% uit hoe jij dat zegt en wat je doet, dan zie je dat communicatie grotendeels gebeurt door andere mensen na te doen.
Als je het dus belangrijk vindt dat je kinderen leren dat ze voor zichzelf mogen kiezen, grenzen aan mogen geven, goed voor zichzelf zorgen en op tijd rust mogen pakken, dan is dat alleen maar tegen hen zeggen niet genoeg. Dit is namelijk slechts 7% van de boodschap.
Wat heb je dan te doen? Je hebt het te laten zien. Het is belangrijk dat je hierin het voorbeeld bent voor je kinderen. Als jij tegen je kinderen zegt dat ze voor zichzelf op mogen komen en goed voor zichzelf mogen zorgen, maar je doet dat zelf niet, dan leren kinderen dus eigenlijk dat het niet oké als ze dat doen. Jij doet het namelijk ook niet.
Op het moment dat je je kinderen laat zien dat het helemaal oké is om goed voor jezelf te zorgen, doordat jij op tijd rust neemt en duidelijk je grenzen aangeeft, dan is dat wat ze leren. Dus ook daarom is het geen luxe om als moeder goed voor jezelf te zorgen, maar juist essentieel voor jou en voor je kinderen.
Hoe doe je dat, goed voor jezelf zorgen?
- Ga in overleg met je partner, opa’s, oma’s, ooms, tantes, vrienden, vriendinnen en ouders van school en de sportvereniging. Ga kijken bij wie je kinderen kunnen spelen als het even niet lekker gaat, als je even een moment voor jezelf nodig hebt of om goed voor jezelf te zorgen. Het maakt je geen slechte ouder. Het maakt je juist een betere ouder voor je kinderen.
- Kijk eens met de ouders van de sportvereniging of je het halen en brengen af kunt wisselen. Dit kun je ook doen met ouders van school als het gaat om het halen en brengen van en naar school.
- Sta jezelf toe om rust te pakken, om jezelf rust te geven. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan dus voor je kinderen. Je weet nu dat je kinderen vooral oppikken wat jij doet en vele malen minder wat jij zegt. Daarom is het geen luxe om goed voor jezelf te zorgen als moeder, maar daarom is het essentieel.
Je hoeft het niet alleen te doen. Om hulp vragen is helemaal oké en laat zelfs je kracht als moeder zien.
Wil je nog meer tips?
Nog meer tips staan in het gratis ebook “8 Tips voor ondernemende moeders om meer rust in je leven te creëren”.
Na het lezen van het ebook:
- weet je hoe je én het huishouden kunt doen én quality time hebt met je kinderen
- weet je waar je opgejaagde gevoel vandaan komt en hoe je hierin meer ruimte en rust kunt ervaren
- heb je concrete en praktische tips om meer overzicht, ruimte en rust voor jezelf te creëren
- zet je stappen om met een voldaan gevoel je laptop na een werkdag dicht te klappen, zodat je de rest van de tijd met volledige aandacht bij je gezin kan zijn
- voel je je als de kinderen in bed liggen nog energiek
- kun je prioriteiten stellen, waardoor je je een goede moeder, goede partner én goede ondernemer kunt voelen
- kun je elke dag starten met de gratis bonusmeditatie die bij dit ebook zit, waardoor je direct meer rust voelt.
Het gratis ebook vraag je snel en gemakkelijk aan via onderstaande link:
https://coachingspraktijkvannoije.nl/gratis-ebook/
Want elk kind verdient het om zo lang mogelijk speels, vrij, onbevangen en heerlijk kind te kunnen zijn.
Dit blogartikel is geschreven door gastblogger Selma Michielsen-van Noije. Sinds 2016 heeft zij haar eigen coachingspraktijk, waarin ze ondernemende moeders helpt die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Zij deelt vele gratis tips in haar gratis ebook, op Instagram en via haar podcast. Je beluistert haar podcast hier: https://coachingspraktijkvannoije.nl/podcast-2/ .
Heel inspirerend gastblogartikel, Selma! Dank je wel dat je dit hebt geschreven voor Veertigplus mus.