Afvallen

Waarom elk dieet werkt (tot je ermee stopt)!

Wat betreft diëten is er volop keuze

Tegenwoordig vliegen alle diëten je om de oren. Iedereen claimt dé formule te hebben gevonden om snel en makkelijk de overtollige kilo’s te verliezen. Maar eigenlijk helpt elk dieet. Ze werken allemaal op dezelfde manier.

 

Het geheim van diëten

Alle koolhydraten uit je voedings schrappen, alleen tussen bepaalde tijden eten, eten zoals onze voorouders vroeger deden en ga zo maar door. Wellicht heb je zelf ook een aantal van deze eetmethoden uitgeprobeerd en successen behaald. In principe kun je met elk dieet afvallen. Diëten zijn zo ontworpen dat ze een calorietekort creëren. Met behulp van een speciaal opgesteld menu krijg je minder calorieën binnen dan je verbrandt. Het resultaat: je lichaam moet haar energie uit je reserves halen (vet), waardoor je afvalt. Op deze manier werkt elk dieet. Hiervoor maakt het niet uit wát je eet of wélk dieet je volgt, maar hoeveel calorieën je per dag je onderaan de streep binnen krijgt.

Diëten kan je zeker een zetje in de goede richting geven en je helpen bij afvallen. Maar… Diëten heeft ook een keerzijde. Een dieet is niet afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Eten is iets heel persoonlijks. Je volgt het voorgeschreven menu, maar wat ga je doen als je je doel hebt bereikt? Wat ga je doen als je tevreden bent met de verloren kilo’s?

De meeste mensen gaan uiteindelijk weer terug naar hun oude voedingspatroon. Het eten wat ze het lekkerst vinden en past binnen hun leven. Maar met dit eten was je niet tevreden over je gewicht. Doordat je het voorgeschreven menu (langzaam) loslaat en weer anders (of juist normaal) gaat eten, zal je ook weer langzaam aankomen. Je komt in een vicieuze cirkel terecht waarbij afvallen en diëten een terugkerend thema in je leven blijft.

 

Je leven lang dan maar blijven diëten?

Hoe kun je er nu voor zorgen dat het gewicht er af blijft? Moet je dan maar je leven lang blijven diëten? Dat kan een manier zijn, maar het is ook heel begrijpelijk als je dat niet ziet zitten. Ooit wil je wel weer een keer een wijntje drinken, gezellig borrelen met vriendinnen of collega’s of op een verjaardag een taartje eten zonder dat je meteen aankomt. Normaal past zulk eten niet in je dieet, waardoor het er vaak toe leidt dat je langzaam aankomt.

Daarom is diëten niet de oplossing. Wanneer je wilt afvallen voor een langere tijd, is het beste om naar je huidig voedingspatroon te kijken en die te optimaliseren. Door bewuste keuzes te maken en te kiezen voor o.a. voedzaam eten. Hieronder een aantal tips met hoe je je voedingspatroon kunt optimaliseren.

 

#1. Lees etiketten

Etiketten geven heel veel informatie over het product. Wanneer je etiketten gaat lezen, zal je zien hoeveel verschil er tussen twee soortgelijke producten zit. Vooral als je naar de calorieën per 100 gram kijkt. Neem bijvoorbeeld sauzen. De ene mayo is veel calorierijker dan de ander. Als het je niet uitmaakt welke mayo je eet, kan het zeker lonen om degene te kiezen met de minste calorieën per 100 gram. Dit scheelt dan toch weer.

Daarnaast is het verstandig om voor light producten te kiezen. Wanneer er namelijk light op een product staat, heeft het ten minste 30% minder calorieën ten opzichte van het normale product.

 

#2. Wees kritisch met wat je eet. Vind je het echt lekker?

Eet niet omdat het van je verwacht wordt. Ben je op een verjaardag en heb je helemaal geen trek in taart? Eet het dan niet. Je bent het niet verplicht. Eet alleen als je er echt zin in hebt en niet, omdat het ‘hoort’. Heb je net iets opengemaakt en vind je het helemaal niet lekker? Eet het dan vooral niet op. Per dag heb je een aantal calorieen die je kunt nuttigen, zonder dat je aankomt. Waar wil jij jouw calorieën aan spenderen? Wees kritisch met wat je eet. Door op deze manier te denken, zal je ook gelijk vaker bewustere keuzes maken.

 

#3. Gezonde fastfood bestaat niet

Wil je een keertje snacken en kies je dan de ‘gezondste’ chips, koek of snoep? Dat heeft geen zin. Gezonde fastfood bestaat niet. Als je graag wilt snacken, kies dan wat je écht lekker vindt. Uiteraard is het niet slim om te veel fastfood te eten, maar fastfood volledig uit je leven te schrappen is zeker niet nodig. Eet het dus niet te vaak maar als je het wel eet, voel je er niet slecht over en geniet ervan.

 

#4. Doe het niet alleen. Vraag hulp.

Voeding is allang geen ‘makkelijk’ onderwerp meer. Er zijn zoveel keuzes, manieren en theorieën. Je kan natuurlijk een optimaal eetpatroon voor jezelf proberen samen te stellen, maar er is ook zeker hulp voor je als het je niet lukt. Zo zijn er bijvoorbeeld afval challenges waarbij je samen met een groep gelijkgestemden de uitdaging aangaat om zoveel mogelijk vet te verliezen binnen een aantal weken. Hierbij krijg je alle kennis en tools om jouw dagelijkse voeding dermate te optimaliseren dat het past binnen jouw leven. Het helpt je niet alleen bij het afvallen, maar leert je ook hoe je niet blijft jojo-en. Hoe je kunt genieten van het leven met lekker eten én op gewicht kunt blijven.

Google eens op afvallen met jouw woonplaats, zoals afvallen Alkmaar. Het zal je verbazen hoeveel programma’s er beschikbaar zijn.

 

Heeft sporten zin bij afvallen?

En last but not least: kun je afvallen door te sporten? Wanneer je sport verbrand je calorieën, waardoor je meer kunt eten of een (groter) calorietekort creëert. Hierdoor kan sporten je zeker helpen bij afvallen. Het geeft daarnaast ook mentale voordelen. Door bewegen komt er een stofje vrij in je lichaam, waar je vrolijk wordt en lekkerder in vel zit. Ook werkt het stressverlagend.

Wanneer je graag wilt afvallen met sporten, is het belangrijk dat je een sport kiest die jij leuk vindt. Op die manier houd je het vol. Vind je het moeilijk om het sporten op te pakken? Of heb je last van blessures of bepaalde pijntjes? Kijk dan eens bij Personal Trainers bij jou in de buurt. Deze persoon is een goede stok achter de deur en kan je helpen bij het juist uitvoeren van de oefeningen. Dit kan ook meteen jouw opstapje zijn om in het sportritme te komen en groepslessen elders op te pakken. Google bijvoorbeeld op Personal Trainer Alkmaar.

 

Dit gastblogartikel is geschreven door Lotte. Zij runt samen met haar man, Dylan, een buiten sportclub FitmetDylan in Alkmaar en omgeving. Samen wonen ze in het kunstzinnige dorpje Bergen NH samen met hun zoon en twee honden. Het zijn echte buitenliefhebbers met een passie voor gezondheid.

Naast de buiten sportlessen helpen zij mensen met het bereiken van hun droomgewicht. Hierbij leren ze hoe mensen efficiënt vet verliezen en hoe ze dit op een gezonde en duurzame manier kunnen bereiken. Zo weten ze in de toekomst hoe ze hun gewicht moeten behouden en hoe ze kunnen bijsturen als dit nodig is. Graag deelt Lotte hun tips, kijk en adviezen op het gebied van afvallen en gezond eten. Zie ook www.fitmetdylan.nl. Dank je wel voor dit gastblogartikel, Lotte!