Afvallen

Waarom een gezonde darmflora belangrijk is als je wilt afvallen!

Afvallen en een gezonde darmflora gaan hand in hand samen

Als je af wilt vallen, dan lijkt gezonder eten en meer bewegen vaak de oplossing. Toch spelen er veel meer factoren een rol bij het afslankproces. De darmflora is er daar één van. Deze speelt een belangrijke rol in de verwerking en het opslaan van voedsel in het lichaam. Als er langdurig een disbalans is in je darmen, zal je sneller overgewicht ontwikkelen en meer moeite hebben met afvallen dan wanneer je darmflora in balans is. Wil jij afvallen? Betrek je darmen daar dus bij. Hoe je dat doet? In dit artikel lees je het!

 

De darmflora

Er wordt wel eens gezegd dat de darmen je tweede hersenen zijn en dat is natuurlijk niet voor niets. De darmflora is een enorm belangrijk onderdeel van het lichaam. Het bestaat uit vele bacteriën die talloze functies hebben. Zo helpen ze onder andere bij het omzetten van vitamines en mineralen, bij het reguleren van stress en bij het verteren van voedsel.

De bacteriën in de darmen zorgen er ook voor dat je beschermd wordt tegen stoffen die er niet horen. Ze helpen daarmee het immuunsysteem een handje. Kortom een gezonde darmflora zorgt ervoor dat jij lekker in je vel zit, dat je weerstand hoog is, dat je je energiek voelt en een heldere focus hebt.

 

Dit blogbericht is geschreven door gastblogger en voedingscoach Anita Mulderij.
Dank je wel voor dit waardevolle artikel, Anita!

 

Het gevolg van een disbalans in de darmflora

Als je darmflora uit balans is, kan dat betekenen dat je allerlei klachten ontwikkelt. Meestal gaat het om vage klachten waarvan je niet verwacht dat ze het gevolg zijn van een disbalans in de darmen. In veel gevallen zijn het klachten waar je misschien zelfs al lang mee rondloopt en die je voor lief neemt. Ermee naar de huisarts gaan vind je niet nodig, omdat je toch het gevoel hebt dat die er niet echt iets mee kan. Toch weet je zelf ook niet zo goed wat je er aan kunt doen.

 

Klachten ten gevolge van disbalans in de darmen

Denk aan klachten:

  • Met je gewrichten
  • Hoofdpijn en migraine
  • Vermoeidheid
  • Opgezette buik
  • Buikpijn
  • Huidproblemen als acne, psoriasis en eczeem
  • Somberheid
  • Gebrek aan eetlust
  • Maagzuur
  • Winderigheid

 

Gewichtsproblemen en de darmen

Ook gewichtsproblemen worden niet zo snel in verband gebracht met de darmen, terwijl de darmflora een grote rol speelt in het ontwikkelen van overgewicht. De darmflora bepaalt namelijk in hoeverre jij in staat bent om eten goed te kunnen verteren. Voor een optimale verbranding van vetzuren is het belangrijk dat de zuurtegraad in je lichaam licht basisch is.

Het is een uitdaging om die op peil te houden, omdat er gedurende de dag door zure afvalstoffen vrij komen in je lichaam die de zuurgraad verhogen en daardoor de vetverbranding belemmeren.

Wanneer de darmflora in balans is en er vooral goede darmbacteriën aanwezig zijn kun jij optimaal vet verbranden. En als je darmflora niet in balans is, betekent het dat jij meer calorieën uit voedsel op zal slaan. Je zal dus sneller overgewicht ontwikkelen als je darmflora ongezond is en ook meer moeite hebben met afvallen.

 

Stress en de darmflora

Daarnaast heeft de darmflora een grote invloed op hoe jij met stress omgaat. Als je darmflora gezond is, zorgt dat ervoor dat, als jij het stresshormoon cortisol aanmaakt, dit binnen negentig minuten weer op gezond niveau is, zodat je weer kunt ontspannen.

Als je darmen uit balans zijn, blijft cortisol langer door je lichaam rondcirculeren. Een overschot aan cortisol in het lichaam heeft invloed op de productie van insuline, waardoor de vetopslag gestimuleerd wordt en de vetverbranding verslechtert.

Kortom, nog een belangrijke reden waarom een gezonde darmflora belangrijk is als je op gewicht wilt blijven of wilt afvallen.

 

Schimmels

Een volgende reden waarom het optimaliseren van de darmflora belangrijk is als je af wilt vallen, is dat er schimmels aanwezig zijn in de darmen. Misschien vind je dit een ‘vies’ idee, maar het is heel normaal. Als er echter teveel schimmels aanwezig zijn in de darmen kan dat effect hebben op je gewicht en het afslankproces in de weg zitten. Doordat de schimmels suiker nodig hebben om te groeien, kun jij enorme drang krijgen naar zoetigheid. En juist suikers wil je niet eten als je af wilt vallen.

 

5 tips om je darmflora te optimaliseren

Als je af wilt vallen doe je er daarom heel goed aan om aandacht te besteden aan een gezonde darmflora. De darmflora bestaat uit maar liefst 40 biljoen bacteriën, zowel goede als slechte bacteriën. Het kan uit balans raken door onder andere stress, antibiotica, infecties, verkeerde voeding en nog veel meer factoren. Bij veel mensen functioneert de darmflora daardoor niet optimaal en dat kan bij jou ook het geval zijn.

Deze 5 tips helpen je om je darmflora te optimaliseren en afvallen makkelijker te maken.

 

#1. Eet glutenvrij

De darmen zijn erg gevoelig voor gluten. Ze kunnen de darmwand beschadigen. Gluten komen voor in bijvoorbeeld brood, pizza, pasta en producten met geraffineerde suikers. Je doet er daarom goed aan deze weg te laten uit je dieet als je je darmen optimaal wilt laten werken.

 

#2. Eet gevarieerd en vezelrijk

Je darmen optimaliseren doe je door vezelrijk en gevarieerd te eten. Dat doe je door veel verschillende soorten groenten en fruit te eten. Dit zijn de beste voedingsbronnen voor een gezonde darmflora. Ook peulvruchten zoals groene erwten, linzen en bonen bevatten veel vezels. Hoe meer diverse voedingsstoffen je binnenkrijgt, hoe blijer de goede bacteriën in je darmen worden.

 

#3. Eet suikervrij

Suikers zijn voeding voor de schimmels en slechte bacteriën in je darmen. Hoe meer suiker je eet, hoe groter de kans dat de hoeveelheden slechte bacteriën en schimmels in je darmen toenemen en des te meer trek jij houdt in zoetigheid. Kies liever voor een koolhydraatarm voedselpatroon dat rijk is aan eiwitten en gezonde vetten.

 

#4. Laat het gebruik van kunstmatige zoetstoffen achterwege

Deze veranderen de darmflora dusdanig dat het een negatief effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Zeker als je af wilt vallen doe je er daarom goed aan om ze achterwege te laten. Vermijd ook dranken met koolzuur, want deze prikkelen de darmen, waardoor een opgeblazen gevoel kan ontstaan.

 

#5. Voeg gefermenteerd voedsel toe

Gefermenteerd voedsel zorgt ervoor dat de goede darmbacteriën in je darmen toenemen. Denk aan zuurkool, tempeh, kombucha, kimchi, kefir, augurk maar ook aan yoghurt. Gebruik hier het liefst dagelijks iets van en wissel ook af.  Als het je niet lukt om gefermenteerd voedsel toe te voegen aan je eetpatroon kun je er voor kiezen om een goed probiotica supplement te gebruiken.

 

Pas je leefstijl aan

Naast dat je voeding een belangrijke rol speelt bij het optimaliseren van je darmflora, is het ook belangrijk om te kijken naar de volgende factoren:

 

#. Stress:

Zorg voor voldoende ontspanning in je leven. Besteed hier dagelijks aandacht aan. Vormen van ontspanning zouden yoga, meditatie of dansen kunnen zijn, maar dit is voor iedereen anders. Zoek een manier die bij jou past.

 

#. Beweeg:

Bewegen prikkelt de darmen en zorgt ervoor dat ze hun werk kunnen doen. Wandelen is een eenvoudige manier, doe dit bijvoorbeeld elke dag een half uur.

 

#. Slaap:

Als je slaapt rust je lichaam en dus ook je darmflora. Het krijgt de kans om te herstellen. Voldoende slapen is daarom erg belangrijk, probeer minstens 8 uur per nacht te slapen.

 

#. Vasten:

Ook vasten helpt bij het creëren van een gezonde darmflora. Eet het liefst tussen de 13 en 16 uur per dag niets. Zo stimuleer je de groei van andere bacteriën en krijgen die de kans om de darmwand te reinigen.

 

Tot slot: bloedtest

Ervaar je veel klachten, lukt afvallen niet en wil je meer weten over jouw darmflora? Doe dan een energetische bloedtest om te onderzoeken of je darmflora uit balans is, of er teveel schimmels aanwezig zijn en of je specifieke voedselintoleranties hebt. Kennis over je darmen maakt het makkelijker om de juiste aanpassingen te maken in je eet- en leefpatroon.

 

Bewaar deze pin voor later:

waarom een gezonde darmflora belangrijk is als je wilt afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *