Huis kopen zonder eigen geld, hoe doe je dat?
Je wilt een huis kopen, maar…
Het zijn op dit moment best pittige tijden. Huizen worden steeds duurder en ook de wereldwijde pandemie die nu heerst kan voor huizenkopers voor problemen zorgen. Huizenprijzen stijgen nog steeds en veel mensen hebben minder (spaar)geld in hun portemonnee. Herkenbaar? En juist dát spaargeld is vaak nodig om een eigen huis te kopen. Maar, kun je ook een huis kopen zonder eigen geld? Welke mogelijkheden zijn er? Een aantal tips lees je hieronder!
Een huis kopen zonder eigen geld, is dat mogelijk?
Stel dat je gewoonweg geen spaargeld hebt, maar je wilt wél een huis kopen. Kan dat dan nog? Je bent niet de enige die zich dat afvraagt. Sterker nog, enkele vrienden en kennissen van mij hikken hier best wel tegenaan. Banken en hypotheekverstrekkers willen tegenwoordig dat je een deel eigen geld inbrengt. Dit is onder andere nodig voor het betalen van bijvoorbeeld de kosten koper.
Vroeger kon je meer geld lenen dan wat het te kopen huis waard was. Daar kon je dan de kosten koper en andere bijkomende kosten van betalen. Tegenwoordig doen banken dat niet of nauwelijks meer, waardoor je alleen de waarde van het nieuwe huis kunt financieren. Maar, er is een aantal mogelijkheden om toch een eigen huis te kopen zonder eigen geld! Dat is interessant voor jou voor als je jouw eerste huis wilt kopen, maar ook voor mensen die willen investeren in één of meerdere huizen, zoals beginnende vastgoed investeerders.
3 manieren om een eigen huis te kopen zonder eigen middelen
#1. Ouders of schoonouders die je helpen
Je ouders of schoonouders kunnen echt een helpende hand zijn als je zonder eigen geld een huis wilt kopen. Zo kunnen zij je geld lenen en/of geld schenken. Ook kunnen zij soms borg staan voor je hypotheek. En wat vind je bijvoorbeeld van het idee dat zij een huis voor je kopen en je dat huis van hen huurt?
Veel ouderen met spaargeld zoeken namelijk allerlei manieren om hun spaargeld te beleggen. Het veilig opbergen van het spaargeld in een oude sok kan best prima zijn, maar investeren in vastgoed levert meestal meer op. Dat zij een huis voor je kopen is vaak dus nog niet eens zo’n gek idee, want daarmee sla je twee vliegen in één klap: zij hun geld belegd in vastgoed met huurinkomsten en jij een eigen huis dat je van hen huurt! Zo blijft alles lekker in de familie. Informeer bij de Belastingdienst, de bank en de hypotheekadviseur wat hierin de mogelijkheden zijn.
#2. Je kunt de taxatiewaarde lenen in plaats van de waarde van het huis
Dit geldt echt niet voor elke bank. Het zijn er zelfs heel weinig die het doen, maar je kunt het altijd proberen. De meeste banken verstrekken aan jou alleen de koopsom (het bedrag wat jij voor het nieuwe huis moet betalen) als hypotheek. Maar heel af en toe is het ook mogelijk dat een bank de taxatiewaarde als hypotheek aan je verstrekt. Als de taxatiewaarde hoger is dan wat jij uiteindelijk voor het nieuwe huis moet betalen, dan kun je dus meer hypotheek krijgen. Informeer er eens naar bij je bank of hypotheekverstrekker, is mijn tip!
#3. Een persoonlijke lening afsluiten naast je hypotheek
Pas met deze mogelijkheid op dat je niet torenhoge schulden krijgt die jou onrustige nachten en kopzorgen gaan geven! Maar, in sommige gevallen kun je, naast je hypotheek, ook een persoonlijke lening afsluiten. Hiermee kun je de overige kosten rondom je nieuwe huis financieren. Hoe dit precies zit, daar heb ik te weinig verstand van, maar ik wil je wel graag wijzen op deze mogelijkheid. Ook hier geldt weer: vraag het aan je bank en/of hypotheekverstrekker.
Is het gelukt om eigen geld bij elkaar te rapen? Mooi! Kijk dan nog even goed naar de rente!
Als je geld leent, of dat nu voor je hypotheek of een persoonlijke lening is, dan wil je natuurlijk ook weten wat de rente is die je moet betalen. Er zijn handige websites op het gebied van rente vergelijken. Hierop kun je heel handig zien wat de rente is als je bijvoorbeeld de hypotheekrente 30 jaar vastlegt. De rente wordt dan vergeleken met de verschillende aanbieders en hieruit kun jij de beste optie kiezen. Ook met slim vastleggen van de rente kun je veel geld besparen. En in deze tijden waarin de portemonnee het al best zwaar heeft, is dat mooi meegenomen. Toch?
Bewaar deze pin voor later:
Dit is een gesponsorde blogpost. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.
Mijn vriendin stuurt me net dit artikel door over huis kopen zonder eigen geld. Ik had al bepaald dat we voor het afsluiten van een hypotheek eerst een bepaalde som gespaard moesten hebben. Interessant, deze opties. Ik ga er eens mee aan de slag.
Hoi Erik,
Wat leuk om te lezen dat het artikel jullie helpt kopen van een huis zonder eigen geld. Veel succes! Groetjes, Muriel