Lifestyle

Sparen of bitcoins kopen, wat zijn de voordelen en nadelen?

Is het slim om Bitcoins te kopen of kun je beter maar gewoon sparen?

Nu ik een 40plusser ben, denk ik steeds vaker na over ‘later’. En dan met name over wat ik nu kan regelen om later genoeg spaargeld te hebben om mijn oude dag door te komen. Spaargeld zet ik op de bank, maar dat levert niet veel op. Regelmatig hoor ik mensen ook zeggen dat zij handelen in Bitcoins, maar ik heb mij daar nooit in verdiept. Daarom wilde ik voor mezelf weten wat de voordelen en nadelen zijn van sparen en van het handelen in Bitcoins. Mijn bevindingen deel ik hieronder graag met je.

 

Wat is een Bitcoin?

Wat een Bitcoin is, dat wist ik vaag een beetje. Maar na het lezen van enkele artikelen weet ik nu dat een Bitcoin is ontworpen om een onafhankelijk geldsysteem, betaalsysteem en oppotmiddel te zijn. De bijzondere eigenschap ervan is dat je zonder tussenkomst van een derde partij (bijvoorbeeld een bank) een betaling kunt verrichten.

Om met Bitcoins aan de slag te gaan heb je een Bitcoin wallet nodig. Dit kun je zien als een online bankrekening, maar dan speciaal voor Bitcoins. In je wallet kun je Bitcoins beheren, verzenden en ontvangen.

Je kunt dus gaan handelen in Bitcoins en dat kan voornamelijk op twee manieren, heb ik begrepen. De eerste manier is door ze te kopen en te proberen om ze weer met winst te verkopen. De tweede manier is dat je gaat ‘speculeren op de waarde’ met als bedoeling dat je ook daar aan kunt verdienen.

 

Dat is allemaal wel leuk, maar wat zijn de voor- en nadelen van Bitcoins?

In het kort hieronder de voordelen:

 • Je hebt geen tussenpersonen, oftewel, je handelt direct met de andere persoon
 • Het gaat snel. Veel sneller dan bijvoorbeeld een betaling via de bank
 • Het is nauwelijks fraudegevoelig, omdat de zogenaamde broncodes voor iedereen zichtbaar zijn en men dus moeilijker ongemerkt kan frauderen
 • Je betaalt geen transactiekosten! Bijvoorbeeld bij beleggen in aandelen moet je dat wel doen.

 

De nadelen van Bitcoins:

 • Het is best wel hack gevoelig, omdat de handel in een open systeem plaatsvindt
 • Je kunt er alleen maar in de virtuele Bitcoins-wereld mee betalen en niet in winkels. Dat is niet handig als je bijvoorbeeld een huis wilt inrichten met nieuwe meubels en je het geld daarvoor wilt gebruiken
 • Dit wist ik niet, maar er zit een limiet aan het aantal Bitcoins dat wordt uitgegeven. Dat is namelijk 21 miljoen! Dit kan ervoor zorgen dat er een inflatie en deflatie effect kan plaatsvinden binnen de Bitcoin-wereld. Aan de andere kant kun je daar ook op speculeren en misschien eraan verdienen!

 

Ben ik overtuigd om iets te gaan doen met Bitcoins?

Ik weet het nog niet. Ik denk dat ik mij daar nog verder in zal moeten gaan verdiepen en dat ik het dan misschien wel ‘durf’. En als ik er iets mee ga doen, dan eerst met een klein beetje geld. Smaakt het daarna naar meer, dan kan het altijd meer worden.

 

Wat zijn de voordelen en nadelen van sparen?

Het oppotten van je spaargeld in een ouwe sok of door het te plaatsen op een spaarrekening heeft ook zo zijn voor- en nadelen. Dit zijn er enkele:

 

De voordelen van sparen:

 • Wat ik fijn vind, is dat ik direct bij mijn spaargeld kan als het nodig is en dat het niet ‘vastzit’ in Bitcoins, aandelen of vastgoed
 • What you see is what you get. Heb je je spaargeld op een bank staan, dan zijn de meeste banken duidelijk in wat je aan rente krijgt. Inmiddels is dat heel weinig, maar je weet wel waar je aan toe bent. Het gaat niet met enorme stappen omhoog, maar ook niet met enorme stappen omlaag! Je loopt dus weinig risico en dat geeft meer financiële rust
 • Je kunt makkelijker toewerken naar een doel. Wil je bijvoorbeeld over 10 jaar over een bepaald bedrag beschikken? Dan kun je terugrekenen wat je dan elke maand opzij moet zetten. De rente die je krijgt is dan een mooi extra voordeeltje.

 

De nadelen van sparen:

 • Je kunt er te gemakkelijk bij. Dat klinkt misschien raar, maar heb je je geld belegd in bijvoorbeeld aandelen of in een (tweede) huis, dan kun je er minder makkelijk bij. Als je jouw spaargeld in een ouwe sok hebt gedaan of als je het op de bank hebt staan, dan kun je meestal met 1 druk op de knop bij je geld. Hierdoor is de kans groter dat je het ‘per ongeluk’ voor andere dingen gaat gebruiken waar je achteraf misschien spijt van krijgt
 • Op dit moment levert de spaarrente bijna niets op. Je zult dus een lange adem moeten hebben wil je iets kunnen profiteren van de rente. Dus laten we duimen dat de spaarrente over een paar jaar weer omhoog gaat!
 • Over je spaargeld zul je belasting moeten betalen. Dat geldt ook als je bijvoorbeeld je geld hebt geïnvesteerd in onroerend goed, Bitcoins of aandelen. Maar belasting betalen over je spaargeld kan pijnlijker zijn, omdat de opbrengst van de rente heel laag is en je de kans loopt dat sparen je geld kost.

 

Sparen of Bitcoins kopen?

Tja, ik denk dat het echt voor iedereen verschillend is. De één wil financiële rust, de ander houdt wel van een financiële uitdaging en weer een ander gaat liever voor een combinatie van beiden. Ik denk dat ik zelf tot de laatste groep behoor, oftewel, ik blijf gewoon lekker sparen en ik ga toch eens kijken of ik met een klein deel van mijn geld bijvoorbeeld Bitcoins ga kopen.

 

Wat heeft jouw voorkeur?

Wat doe jij het liefst met je spaargeld? Heb je handige tips? Zet het gerust in een reactie hieronder!

 

Bewaar deze pin voor later:

 

voordelen en nadelen van sparen of bitcoins kopen

 

Dit is een gesponsorde blogpost. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *