Vasten voor meer energie, hoe doe je dat?
Waarom beginnen met vasten?
Het vasten wordt steeds populairder en je ziet het steeds vaker voorbij komen, het bewust laten staan van maaltijden afwisselend met het bewust eten van energierijke voeding. In het begin kan het vasten vaag klinken, niet eten betekent toch automatisch honger? Het vasten is niet iets wat je van huis uit hebt meegekregen, wel kan het iets zijn dat je eens wilt uitproberen. Sta je er weleens bij stil hoe vaak je per dag aan eten denkt en aan het eten bent?
Wat is dan nu een reden om te zeggen, ja laat ik beginnen met vasten! Daar komt die: vasten is namelijk een geweldige tool om bewust een voedingspatroon te gaan ontwikkelen dat je energie geeft. Let wel op want je kunt het vasten niet als excuus gebruiken om vervolgens energieloze voeding te blijven eten.
Er wordt veel van ons gevraagd tijdens een dag en dan schakelt al snel de automatische piloot in. Hoe vaker dit gebeurt hoe normaler het wordt om zo door de dag heen te gaan. Deze cirkel kan doorbroken worden door bijvoorbeeld het vasten toe te passen. Zodat je na een maaltijd nog meer energie krijgt en in de avond nog tijd hebt voor jezelf in plaats van voor de bank en tv. Daarnaast kan het vasten ook de oplossing zijn als je veel diëten hebt uitgeprobeerd zonder echt resultaat en een leefstijl wilt die op maat bij jou past.
6 voordelen van het vasten:
- Door niet constant te eten verbruikt je lichaam minder energie om te verteren en kan het zich concentreren om andere (herstel) werkzaamheden te verrichten.
- Het vasten schudt je lichaamscellen wakker om zelf op zoek te gaan naar brandstof. Als je dan een periode niets eet, kan je lichaam vet verbranden voor energie. Zo heb je ook geen constante trek.
- De maaltijden die je eet, voorzie je nog meer van alle voedingsstoffen die je nodig hebt om fit en energiek te zijn. Zo kun je jouw focus nog beter op gezondheid zetten. Als je de extra kilo’s niet terug wilt, is het belangrijk eerst gezond te zijn, voordat je echt gewicht gaat verliezen.
- Tijdens je vast is je lichaam leeg en heb je een betere concentratie en scherpe focus. Dit zijn vaak de meest productieve uren van de dag.
- Je wordt je meer bewust van wat je eet en wat voeding met je (energie) doet.
- Het is een stok achter de deur om je eigen individuele leefstijl te ontwikkelen.
Wat is intermittent fasting en hoe kun je beginnen?
Het vasten kan op verschillende manieren worden toegepast in je dagelijkse leven. Er zijn verschillende varianten om tijdens gekozen tijdvensters niets te eten, of zelfs om enkele dagen niets te eten. Wat voor jou het beste past is afhankelijk van het doel dat je wilt bereiken.
De variant die het eenvoudigste toe te passen is voor een sterkere energiebalans is om dagelijks een periode te vasten en een periode te eten. Concreet betekent dit om dagelijks 16 -18 uur te vasten en in het overige tijdvenster drie maaltijden te eten.
Ideaal is het om na 20.00 uur in de avond geen calorieën meer tot je te nemen en over te schakelen op kruidenthee (zonder honing of toevoegingen) en water. De volgende dag begin je dan rond 12.00 uur met de eerste maaltijd te eten. In het tijdvenster dat je vast, drink je alleen water of kruidenthee en heb je geen calorie-inname.
Het ontbijt overslaan:
Nu lijkt dit in het begin best een grote stap, want het ontbijt heb je toch nodig? Als ik niet ontbijt dan heb ik toch super veel trek? Het is het uitproberen waard, je zult namelijk snel merken dat wat je eet tijdens je ontbijt er ook medeverantwoordelijk voor is dat je de hele dag trek hebt.
Wij zijn eraan gewend geraakt dat bij het geringste gevoel van trek, er altijd wel iets in de buurt ligt om te snaaien. Het resultaat? Onze cellen worden lui en gaan niet meer uit zichzelf op zoek naar brandstof om in energie om te zetten. In plaats van het avontuur te zoeken sturen ze jouw signalen van waar blijft het eten. Op deze manier heb je dus de hele dag trek en ook geen echte spetterende energie.
Door langzaam het ontbijt op te schuiven richting de lunch train je jouw cellen om weer zelf naar brandstof te zoeken om te verbranden voor energie. Je kunt het misschien raden, maar vet is een uitstekende brandstof om te verbranden.
Beginnen met intermittent fasting:
Als je begint met vasten is het voor het lichaam omschakelen, om vet als brandstof te gebruiken. Maar zoals met alles, hoe vaker je dit traint hoe beter je lichaam dit gaat doen.
Het belangrijkste punt als je met vasten wilt beginnen is om dit met begeleiding te doen. Zo kun je het vasten echt als tool gebruiken en alle voordelen ervan benutten. Het is de kunst om in het eetvenster met twee of drie maaltijden alle energie gevende voeding te eten die je nodig hebt. Daarvoor is het ook prettig om een stok achter de deur te hebben van iemand die met je meekijkt en waar je vragen bij kunt neerleggen.
Voeding die je energie geeft is pure, onbewerkte voeding waarvoor je met je handen aan de slag gaat. Wil je graag meer informatie over welke voeding je beter kunt gaan eten en wat je liever laat staan? Neem een kijkje in het E-book Energieke Voeding hoe je meer energie uit voeding kunt halen.
Belangrijke tips voor als je gaat vasten:
- Zoek begeleiding om het vasten optimaal in te zetten en (het te gebruiken) om jouw unieke gezonde leefstijl te ontdekken.
- Begin langzaam met later te ontbijten en focus je op pure en onbewerkte voeding. Probeer dan ook tussen het ontbijt, lunch en avond eten niet nog extra te snacken en snaaien.
- Benut de eetmomenten ook echt als een moment van rust om te genieten van je maaltijd.
- Wees niet te streng voor jezelf en begin met het voelen van je lichaam. Als iets niet goed voelt stop dan ook en ga niet over je grenzen heen.
- Heb je gezondheidsklachten, ben je zwanger of net bevallen, dan wil je vasten niet zomaar gaan toepassen. Bespreek dat dan eerst met je huisarts en therapeut/coach.
- De maaltijden pak je vol met groenten, complexe koolhydraten, vetten en een eiwitbron.
- Het vasten is niet bedoeld om minder te gaan eten maar wel om anders en bewuster te gaan eten.
Wil je na het lezen van deze blog beginnen met vasten of meer te weten komen? Het intermittent fasting programma met begeleiding is speciaal ontwikkeld om je op jouw weg te ondersteunen, zodat je niet aan je lot wordt overgelaten. Meer informatie over het programma vind je op de website van gezond met plezier.
Dit blogartikel is geschreven door gastblogger Lucas van gezondmetplezier.nl. Na een aantal jaar in het bedrijfsleven actief te zijn kwam Lucas al snel tot de ontdekking dat zijn roeping ergens anders ligt. Tijdens deze periode wisten de collega’s Lucas al te vinden voor advies over hun gezondheid en hoe zij met meer energie hun levenskwaliteit kunnen verbeteren. Dit heeft een combinatie van ervaringen en opleidingen over voeding, intermittent fasting en de natuurgeneeskunde in gang gezet. Met als resultaat de eigen praktijk “gezond met plezier” waar mensen worden geholpen om hun eindeloze energie door lichaamsbewustzijn terug te vinden. Kijk voor meer informatie op: www.gezondmetplezier.nl. Dank je wel voor dit interessante blogartikel dat je schreef voor Veertigplus mus, Lucas!