Huis & tuin

5 tips om je tuin of balkon extra sfeervol te maken!

Je kunt heel simpel sfeer in je tuin of op je balkon creëren

De lente en de zomer staan weer voor de deur! Tijd dus om je balkon of tuin weer sfeervol te gaan inrichten. Want, hoe heerlijk is het als je in een gezellige tuin of balkon kunt gaan genieten van de warme zonnestralen met je gezin, familie en vrienden? De onderstaande 5 tips toveren je balkon of tuin om tot een knusse en sfeervolle plek waar je graag verblijft!

 

#1. Maak een eetbare tuin of balkon

Je hoeft echt geen lap grond te hebben of een grote moestuin om je eigen groente of fruit te telen. Ook in potten, bakken of op een klein stukje grond kun je je helemaal uitleven. Het is heel makkelijk om bijvoorbeeld je eigen tomaatjes, radijsjes, sla, aardbeien of eetbare bloemen te laten groeien in je tuin of op je balkon. Of wat dacht je van kruiden, zoals dille, peterselie, oregano en munt. Er zijn altijd wel hoekjes of plekjes te vinden waar je dat kunt doen. Ik ben hier zelf een grote liefhebber van en het is ook super leuk voor kinderen!

 

#2. Voeg leuke tuinaccessoires toe

Er zijn ontzettend veel leuke accessoires waarmee je je tuin kunt opfleuren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sierkussens die je in alle soorten, maten en kleuren kunt kopen. Plaats ze op tuinstoelen, tuinbankjes of in een knus hoekje. Of plaats een mooie vaas op de tuintafel, windlichten op de grond en houten of rieten accessoires aan de muur. Ook met tuinverlichting kun je sfeer creëren. Laat je inspireren door te snuffelen in bijvoorbeeld tijdschriften, op Pinterest of door te kijken naar woonprogramma’s.

tips om sfeer te creeren op balkon en in de tuin

 

#3. Creëer een plek voor insecten, vogels en andere dieren

Het gezellige gekwetter van vogeltjes, het zoemen van de bijen en een eekhoorn of egeltje dat rondscharrelt. Haal de natuur wat dichter bij huis! Sterker nog, deze dieren zullen je dankbaar zijn dat je hen voert en dat je ze een plek geeft waar ze kunnen nestelen en overwinteren.

Hang bijvoorbeeld een insectenhotel en nestkastje aan een boom of aan een muur. Plaats een vogeldrinkbakje op een veilige plek. En als je een tuin hebt, maak dan ergens in de tuin met bijvoorbeeld wat stenen of andere materialen een plek waar dieren kunnen overwinteren.

 

#4. Geef je tuin of balkon een goede opruimbeurt!

Zeker als het voorjaar weer begint, maar eigenlijk het hele jaar door, is het goed om je tuin of balkon regelmatig een opruim- en schoonmaakbeurt te geven. Haal het onkruid weg, maak de tuintegels schoon, snoei struiken en bomen, haal een schoonmaakdoek over je tuinmeubilair, verwijder dode planten en geef voeding aan de bodem van bijvoorbeeld je gras of borders.

Het is niet alleen het behoud van je planten, bomen, tuinmateriaal en tuinmeubilair, maar het staat ook veel gezelliger als je in een verzorgde tuin of balkon heel wat uren verblijft.

 

#5. Plaats een overkapping, zodat je langer in de tuin of op je balkon kunt zitten

Tegenwoordig kun je prachtige oplossingen vinden om ook met regen of in de winter in je tuin of op je balkon te zitten. Een eenvoudige oplossing zijn doeken die je boven je zitje kunt hangen en die waterdicht zijn. Maar wat dacht je van een overkapping of zelfs een serre? De één is nog mooier dan de andere en dat is vaak een heuse eyecatcher. Met een terrasverwarming, warme deken en sfeervolle sierkussens wordt je balkon of tuin in alle jaargetijden een heerlijke plek om te vertoeven.

 

Dit is een gesponsorde blogartikel. Voor meer informatie zie mijn disclaimer.