Huis & tuin

Tuin opruimen voorjaar? Dit kan je doen!

Zo ruim je je tuin in het voorjaar goed op

Krijg je bij het zien van de eerste narcissen die opkomen, de voorjaarskriebels? Steek dan maar de handen uit de mouwen want het is zo ver, je mag de tuin opruimen!  Eind februari t/m begin maart kunnen de eerste zonnestralen al tevoorschijn komen, de voorjaarsschoonmaak is in aantocht. De tuinkalender geeft een handig overzicht over wat je per maand kunt doen in de tuin. Maar welke onderhoudsklussen kun je doen om je tuin voorjaar klaar te maken?

 

Tuin voorjaar klaar maken

De tuin begint langzaam te ontwaken. Er komen weer knoppen in de Hortensia, binnenkort kan je de Hortensia snoeien. Het gras begint weer te groeien, de vissen komen in de vijver ook langzaam weer tot leven. Kortom het voorjaar is in aantocht!

De tuin mag je klaar maken voor het mooie voorjaar. Al hoewel je nog niet veel tuinplanten kan snoeien, is er toch nog veel te doen in de voor- en achtertuin. Alle onderhoudsklusjes zet ik voor je op een rijtje.

 

Tuintegels schoonmaken

De tuintegels schoonmaken is een klus waar je even tijd voor moet uittrekken, het ligt er natuurlijk wel aan of je een klein of een groot terras hebt. Maar de aanslag op de tegels in de tuin kan soms hardnekkig. Wil je weer een mooi terras met stralende tegels, dan kan je met groene zeep op een makkelijke wijze de aangeslagen tegels een schoonmaakbeurt geven.

Hoe ga je te werk?

  • Voeg heet wat en groene zeep samen en maak er een sopje van
  • Verspreid het sopje over de terrastegels
  • Nu mag het schrobben met de harde bezem beginnen
  • Laat het mengsel nog even in de tuintegels trekken
  • Spoel je terras schoon met een harde straal

 

Tuinmeubels onder handen nemen

Aanslag op meubels in de tuin is niet fijn, je wilt immers geen afscheiding op je kleding hebben als je gezellig aan het eten bent tijdens de barbecue. De tuinmeubels onder handen nemen doe je op dezelfde wijze als de tegels in de tuin. Ook hier gebruik je groene zeep of soda, samen met een harde borstel en warm water zien in no time je tuinmeubels er weer schitterend uit.

 

Gazon bijwerken

Het is tijd om het gazon onder handen te nemen. Wat kan je doen met de grasmat? Nou eigenlijk heel erg veel. De randjes van de zijkant kan je weer recht snijden zodat de grasmat er strak uit komt te zien. Als tweede kan je het gras verticuteren met een verticuteerhark. Met de hark ga je door het gras waardoor je op een makkelijke manier mos, onkruid en doodmateriaal kunt verwijderen. Al het onkruid zorgt ervoor dat het gras gaat verstikken, op deze wijze lucht je de grasmat. Daarna is het tijd om de grassprieten te bemesten. Gazonbemesting is erg belangrijk. Door de grasmat te bemesten zorg je ervoor dat het gras voldoende voeding heeft, wat zich uit in een mooi groen grastapijt. Door de voeding zal je veel minder last hebben van schimmels en andere ziektes.

 

Tuin opschonen

Door de storm en de regen kan je tuin er wat verwilderd uitzien. Het is nu tijd om de voor- en achtertuin wat op te schonen. Je kan beginnen met het dode hout weg te halen en zodra het niet meer vriest mag je ook de bladeren opruimen. De bladeren waren eerst een goede beschermlaag voor je tuinplanten, maar nu het zonnetje weer gaat schijnen is dat niet meer nodig.

De eerste struiken en bloemenplanten mag je gaan snoeien, de Klimroos en de Vlinderstruik is een van de eerste, maar ga niet te snel aan de slag. Met de Vlinderstruik snoeien kan je het beste starten zodra de nachtvorst verdwenen is.

Wel kan je beginnen met onkruid wieden, tijdens de herfst en de winter kan het onkruid vooral tussen de terrastegels gaan zitten. Tegenwoordig heb je handig tuingereedschap zoals de onkruidkrabber, waarmee je makkelijk de paardenbloemen en de klaverzuring kunt verwijderen.

 

Leven alle bloemplanten nog?

Als laatste kan je kijken op alle bloemplanten de winter hebben overleefd. Niet alle tuinplanten kunnen goed tegen de vorst, de Camelia en de Toscaanse Jasmijn zijn planten die vaak goed door de winterperiode komen maar soms ook een harde klap van de kou krijgen.

Mochten er tuinplanten zijn die het niet overleefd hebben dan kan je ze het beste er uithalen. Bekijk goed op welke plek de plant staat is het in de schaduw of juist de zon? Heb je bedacht wat voor plant je ervoor terug wilt hebben een winterharde plant of misschien wel een groenblijvende tuinplant waar je ook in de winter van kan genieten.

Dan is het zo ver: je mag weer naar het tuincentrum! Je hebt immers een goede reden om nu te gaan shoppen! Heb jij je tuin al opgeruimd in het voorjaar?

Dit gastblogartikel is geschreven door Linda Swinkels van Linda schrijft ’t op. Een huis en tuin blog voor de 40+. Zij geeft je tips over wonen, het inrichten van de woonkamer tot inspiratie van de woonaccessoires voor de slaapkamer en keuken. De tuin is haar passie, zij geeft inspiratie en ideeën over groei, bloei en snoeitips. Je kunt haar onder andere volgen op Facebook en Instagram.

Dank je wel voor dit blogartikel dat je speciaal schreef voor Veertigplus mus, Linda!