Sucrose intolerantie? Oorzaken, symptomen en behandelwijze lees je hier!
De klachten bij een sucrose intolerantie zijn best vervelend
Sucrose intolerantie is weliswaar minder bekend dan bijvoorbeeld een lactose intolerantie of fructose intolerantie, maar de klachten zijn net zo vervelend! Een sucrose intolerantie wordt ook wel een suiker intolerantie of sacharose intolerantie genoemd. Wil je weten wat de oorzaken en symptomen hiervan zijn? En ook hoe je erachter komt of jij er ook last van hebt en wat je dan het beste kunt doen? Dat lees je allemaal hieronder.
Wat is een sucrose intolerantie?
Heb je een sucrose intolerantie, dan betekent dat dat je lichaam te weinig van de enzymen sucrase en isomaltase aanmaakt in je dunne darm. Deze twee enzymen zijn nodig om de sucrose goed te kunnen verteren. Waar zit sucrose eigenlijk in? Helaas in heel veel producten! Je vindt het terug als geraffineerde suiker (zoals tafelsuiker) in bijvoorbeeld vele soorten koekjes, gebak, snoep, snacks, frisdrank en vele andere kant-en-klare producten met toegevoegde suikers. Maar sucrose komt ook van nature voor in fruit en groente.
Stel, je hebt een sucrose intolerantie en je neemt een stuk taart waar sucrose in zit, dan gaat je lichaam daar vervelend op reageren. Dat komt omdat de sucrose maar gedeeltelijk, of bij sommige mensen, helemaal niet verteerd kan worden en het (vrijwel) onverteerd belandt in je dikke darm. Je dikke darm gaat nog een laatste poging wagen om de sucrose te verteren. Bepaalde bacteriën die in je dikke darm zitten gaan de sucrose dan vergisten. Dat klinkt niet fijn en dat is het ook niet, want hieronder lees je welke nare klachten dit kan veroorzaken.
De klachten (symptomen) als je niet tegen sucrose kunt
Veel symptomen van een sucrose intolerantie komen ook bij andere voedselintoleranties voor, zoals een fructose intolerantie, lactose intolerantie en zetmeel intolerantie. Dat maakt het vaak moeilijk om te achterhalen waardoor je klachten ontstaan. Er zijn ook best wel wat mensen die bijvoorbeeld zowel een sucrose intolerantie als een zetmeel intolerantie hebben. Daar vertel ik je verderop in dit artikel kort meer over.
Veel gehoorde klachten bij een sucrose intolerantie zijn:
- Opgezette buik, vaak met gasvorming
- Diarree die geregeld zuur ruikt
- Misselijkheid
- Buikpijn
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid.
Waardoor ontstaat het?
Een sucrose intolerantie ontstaat meestal door erfelijkheid en/of een aandoening aan je darmen. Er zijn mensen die helaas jarenlang rondlopen met deze klachten en pas op latere leeftijd ontdekken dat ze hiervan last hebben.
Hoe kom je erachter of je een sucrose intolerantie hebt?
Hieronder leg ik kort 3 manieren uit hoe je erachter kunt komen of je het hebt:
#1. Sucrose-ademtest
In het ziekenhuis kun je een sucrose-ademtest laten doen. Hierbij wordt de hoeveelheid waterstofgas in je adem gemeten en kan worden geconcludeerd of je wel of geen sucrose intolerantie hebt en zo ja, in welke mate. Je blaast dan met een nuchtere maag in een buisje en dan wordt de hoeveelheid waterstof gemeten. Daarna drink je een aantal keren een beetje vloeistof met sucrose erin en wordt verschillende keren het waterstofgehalte in je adem gemeten. Blijkt je waterstofgehalte hoog te zijn in je adem, dan zou dat kunnen duiden op een sucrose intolerantie.
#2. De provocatietest
Onder begeleiding van bijvoorbeeld een diëtist voeg je gedurende een bepaalde periode steeds meer voedingsmiddelen toe die sucrose bevatten. Op deze manier wordt bekeken of je een sucrose intolerantie hebt, en zo ja, in welke mate.
#3. Eliminatietest
Ook hierbij ga je samen met een diëtist gedurende een bepaalde periode testen waar je wel en niet tegen kunt. Je start met het eten van producten en ingrediënten waar je geen last van hebt en dit duurt een bepaalde periode. Daarna worden stapsgewijs producten en ingrediënten aan je dagelijkse voeding toegevoegd die (veel) sucrose bevatten en wordt in de gaten gehouden of je er last van krijgt. Aan de hand van die informatie kan worden bepaald of je een sucrose intolerantie hebt en waar je wel en niet tegen kunt. Dat is fijn om te weten, want vaak is het voor velen een zoekplaatje om uit te vinden wat je wel en niet kunt eten en drinken.
Sucrose intolerantie vindt vaak samen met zetmeel intolerantie plaats
Belangrijk om te weten is dat er aanwijzingen zijn dat een sucrose intolerantie vaak ook voor komt samen met een zetmeel intolerantie. Bij deze intoleranties worden zowel het zetmeel als de sucrose in je lichaam door enzymtekorten niet goed afgebroken. Een voorbeeld hiervan is de aandoening CSID (Congenital Sucrase-Isomaltase Deficiency).
Het kan daarom een aanrader zijn dat je bij het ontdekken van een sucrose intolerantie ook minder zetmeel zult moeten gaan eten om klachtenvrij te blijven.
Meer informatie over een zetmeel intolerantie lees je in het blogartikel ‘Hoe ontstaat een zetmeel intolerantie en wat kun je eraan doen?’
Wat kun je het beste doen als je het hebt?
Heb je ontdekt dat je een sucrose intolerantie hebt, dan zul je voeding met sucrose zoveel mogelijk moeten gaan vermijden. En als blijkt dat je ook een zetmeel intolerantie hebt, dan zul je ingrediënten en producten die zetmeel bevatten, ook zoveel mogelijk moeten schrappen uit je dagelijkse voeding.
Dit is, zeker in het begin, niet makkelijk, maar op den duur vind je daar je weg wel in. Je kunt ook onder begeleiding van een diëtist uitzoeken waar je wel en niet tegen kunt, bijvoorbeeld door de provocatietest en/of de eliminatietest. Maar, ik wil je ook graag laten kennismaken met een aantal producten van Intoleran (voorheen Disolut), namelijk de Starchway capsules. Deze producten geven verlichting als je (per ongeluk) toch wat sucrose hebt genuttigd.
N.B.: Een nieuwe naam voor Disolut vanaf september 2021! Vanwege de internationale groei en het uitbreiden van het assortiment van producten voor verschillende voedingsintoleranties krijgen ze een nieuwe naam: intoleran – digestive experts.
3 soorten van de Starchway capsules
De Starchway capsules bevatten de enzymen Invertase (7500 units) en Glucoamylase (2500 units). De capsules zijn geschikt voor vegetariërs en bevatten geen soja of gluten.
De Starchway capsules zijn verkrijgbaar in 3 soorten verpakkingen:
#1. STARCHWAY 150 capsules
>> BEKIJK HET HIER
#2. STARCHWAY 50 capsules
>> BEKIJK HET HIER
#3. STARCHWAY Proefmonster 5 capsules
>> BEKIJK HET HIER
Vragen? Ga langs bij je huisarts!
Loop je nog met vragen rond over een sucrose intolerantie, al dan niet samen met een zetmeel intolerantie? Maak een afspraak bij je huisarts en stel je vragen. Je huisarts kan meteen dan ook inschatten of een nauwkeuriger onderzoek nodig is. Blijf in ieder geval niet te lang rondlopen met je vragen en zeker niet met je klachten, zoals als diarree, winderigheid, buikpijn en opgezette buik!
Kleine waarschuwing
Veertigplus mus en de eventuele genoemde supermarkten/winkels/producenten en specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik van het product of de dienst!
Dit is een gesponsorde blogpost en bevat ook affiliate links. Meer informatie lees je in mijn disclaimer.