Hoe ontstaat een zetmeel intolerantie en wat kun je eraan doen?
Een zetmeel intolerantie kan vervelende klachten veroorzaken
Merk je dat je last krijgt van je darmen en buik na het eten van bijvoorbeeld aardappels, granen en rijst? Dan kan het zijn dat je een zetmeel intolerantie hebt. “Wat is dát nou weer”, zul je misschien denken. Toch komt het vaker voor dan je denkt en het zou ook weleens de veroorzaker van jouw klachten kunnen zijn. Lees dus vooral even verder!
Wat is zetmeel eigenlijk en waar zit het in?
Zetmeel is een koolhydraat en koolhydraten is één van de belangrijkste energiebronnen voor je lichaam. Zodra je zetmeel eet of drinkt, dan zet je lichaam het zetmeel om in glucose en dit dient als brandstof voor je lichaam. Zetmeel vind je voornamelijk in:
- Aardappelen
- Mais
- Rijst
- Tarwe
- Peulvruchten
- Veel bewerkte levensmiddelen, zoals bindmiddel, snacks, margarine/halvarine, bewerkt vlees, kant-en-klare maaltijden en ook sommige soorten toetjes, koek, chocola, brood en pasta.
De vervelende klachten bij een zetmeel intolerantie
Veel mensen denken niet meteen aan een zetmeel intolerantie als zij zich niet lekker voelen nadat zij bepaalde producten hebben gegeten. Sommigen hebben een weg afgelegd van jarenlang zoeken naar de oorzaak van hun lichamelijke en/of geestelijke problemen. Daarom vind ik het belangrijk om hieronder de meest gehoorde klachten bij een zetmeel intolerantie te vertellen, zodat er misschien bij jou een lampje gaat branden. De klachten zijn onder andere:
- Opgeblazen buik
- Winderigheid
- Buikpijn
- Diarree
- Vermoeidheid
- Concentratieproblemen.
Wat gebeurt er in je lichaam bij een zetmeel intolerantie?
Bij een zetmeel intolerantie is je lichaam minder goed, of zelfs helemaal niet meer, in staat om het zetmeel te verteren. Normaal gesproken wordt het zetmeel in je darmen door bepaalde enzymen verkleind, zodat het kan worden opgenomen in je lichaam.
Ontbreekt dit enzym in je darmen, dan komt het zetmeel vrijwel onverteerd in de rest van je darmen terecht. Je lichaam gaat hierdoor sputteren en alsnog pogingen wagen om het zetmeel te verteren. Vaak vindt er dan een vergisting plaats van het zetmeel en dat geeft jou de vervelende klachten.
Zetmeel intolerantie gaat vaak samen met sucrose intolerantie
Er zijn aanwijzingen dat een zetmeel intolerantie vaak ook voor komt samen met een sucrose intolerantie. Sucrose wordt ook wel gewone suiker of tafelsuiker genoemd en komt voor in bijvoorbeeld groente en fruit. Bij deze intoleranties worden zowel het zetmeel als de sucrose in je lichaam door enzymtekorten niet goed afgebroken. Een voorbeeld hiervan is de aandoening CSID (Congenital Sucrase-Isomaltase Deficiency).
Meer informatie over een sucrose intolerantie lees je in het blogartikel: “Sucrose intolerantie? Oorzaken, symptomen en behandelwijze lees je hier!“
Wat kun je eraan doen?
De beste oplossing is: al het zetmeel waar je niet tegen kunt uit je dagelijkse voeding vermijden! Maar, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat merk ik ook met mijn lactose intolerantie, wat weliswaar anders is dan een zetmeel intolerantie, maar ermee leven is min of meer hetzelfde.
Want, er zijn altijd momenten waarin je minder goed de controle hebt over wat je eet en drinkt. Denk bijvoorbeeld aan het eten in een restaurant, eten op vakantie (in bijvoorbeeld het buitenland) of gezellig een avondje eten bij vrienden. Dit zijn allemaal momenten dat je niet zelf je eten bereidt en dan weet je dus niet 100% zeker of iets zonder zetmeel is als je erom hebt gevraagd.
Wat kun je dan het beste doen? Je eigen eten meenemen, maar ik wil je ook graag laten kennismaken met de Starchway capsules van het merk Intoleran (voorheen Disolut). Deze capsules kun je innemen met de maaltijden. Neem dan vóórdat je de maaltijd nuttigt 1-3 capsules in met wat water.
N.B.: Een nieuwe naam voor Disolut vanaf september 2021! Vanwege de internationale groei en het uitbreiden van het assortiment van producten voor verschillende voedingsintoleranties krijgen ze een nieuwe naam: intoleran – digestive experts.
3 soorten verpakkingen van de Starchway capsules
De Starchway capsules bevatten de enzymen Invertase (7500 units) en Glucoamylase (2500 units). De capsules zijn geschikt voor vegetariërs en bevatten geen soja of gluten. Veel mensen met een zetmeel intolerantie of CSID (Congenital Sucrase-Isomaltase Deficiency) hebben baat bij dit product!
De Starchway capsules zijn verkrijgbaar in 3 soorten verpakkingen:
#1. STARCHWAY 150 capsules
>> BEKIJK HET HIER
#2. STARCHWAY 50 capsules
>> BEKIJK HET HIER
#3. STARCHWAY Proefmonster 5 capsules
>> BEKIJK HET HIER
Informeer bij je huisarts
Twijfel je of het misschien een zetmeel intolerantie is waar je last van hebt? Veel van de bovenstaande klachten komen ook voor bij andere aandoeningen, zoals een lactose intolerantie, gluten intolerantie of bepaalde darm- en maagproblemen. Dus, dan is het meestal niet makkelijk om te achterhalen waar je klachten vandaan komen.
Toch raad ik je aan om bij je huisarts te informeren naar de mogelijkheden om te testen of je een voedselallergie of een voedselintolerantie, zoals een zetmeel intolerantie, hebt. Dat geeft je vaak een goed beeld van waar je wel en niet tegen kunt. Hoe eerder je het weet, hoe makkelijker je er dan in je dagelijkse voeding rekening mee kunt houden.
Bewaar deze pin voor later:
Kleine waarschuwing
Veertigplus mus en de eventuele genoemde supermarkten/winkels/producenten en specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik van het product of de dienst!
Dit is een gesponsorde blogpost en bevat ook affiliate links. Meer informatie lees je in mijn disclaimer.