Recept zelf ingemaakte zoetzure augurken maken (suikervrij!)
Zelf ingemaakte augurken maken is super makkelijk!
Heb je bijvoorbeeld een moestuin en heb je zelf augurken gekweekt? Maak dan je eigen ingemaakte zoetzure augurken die ook nog eens suikervrij zijn! Ze zijn gezoet met erythritol. Je kunt natuurlijk ook verse, onbewerkte augurken kopen bij een groenteboer. Met dit recept kun je zelf variëren welke azijn je gebruikt en ook welke kruiden je toevoegt. Varieer daar lekker mee, bijvoorbeeld door in de ene weckpot andere azijn en ander kruiden te doen dan de andere weckpot. En eenmaal gemaakt en 1-2 maanden op een koele plek gestaan? Dan zijn ze daarna heerlijk om op te peuzelen. Bijvoorbeeld als bijgerecht, als tussendoortje of bij een borrel!

Recept zelf zoetzure augurken inmaken (suikervrij!)
Zelf zoetzure augurken inmaken is super leuk om te doen. En helemaal niet moeilijk! En dit recept is zelf ook suikervrij! Je kunt augurken uit eigen tuin gebruiken of je kunt verse, onbewerkte augurken kopen bij bijvoorbeeld een groentewinkel of supermarkt. Veel plezier met dit recept!
Equipment
- 1 Grote pan
- 1 Klein pannetje
- 2 Weckpotten met elk 1 liter inhoud
- Trechtertje
Ingrediënten
- 1,5 kilo verse, onbewerkte augurken (bijvoorbeeld uit je eigen moestuin!)
- 700 ml azijn
- 300 ml water
- 200 gram erythritol
- 2 handjes kruiden (zoals takjes dille, takjes tijm, peperkorrels, laurierblaadjes, teentjes knoflook, etc.)
Instructies
- Maak 1,5 kilo augurken schoon met een borstel en koud water. Zo haal je de stekeltjes en oneffenheden goed weg
- Los 80 gram zout op in een grote pan met koud water (het water moet dus koud blijven!)
- Voeg de schoongemaakte hele augurken toe en voeg eventueel nog wat water toe zodat ze onder water staan
- Zet de pan met deksel 24 uur in de koelkast
- Giet na 24 uur het water uit de pan en spoel de augurken nog even onder de kraan af. Snijd de augurken vervolgens in plakjes, partjes, blokjes of laat ze heel en doe ze in 2 weckpotten van elk 1 liter inhoud. Prop ze lekker vol :-). Voeg er kruiden naar keuze aan toe, dat geeft een heerlijke smaak!
- Breng in een pannetje 700 ml azijn, 300 ml water en 200 gram erythritol (suikervervanger) aan de kook
- Verdeel het mengsel over de 2 weckpotten tot aan de rand
- Doe de deksel op de potten en draai de potten om. Draai ze weer terug als ze afgekoeld zijn. Zo zijn ze vacuüm geworden en lang houdbaar (maximaal ongeveer 6 maanden)
- Zet de weckpotten 1 tot 2 maanden op een koele en donkere plek en daarna zijn de augurken klaar om gegeten te worden. Eet smakelijk!
Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer info lees mijn disclaimer.