DIY

Recept van zelfgemaakte vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop: makkelijk recept

Vind je het heerlijk om te koken met de ingrediënten die Moeder Natuur ons geeft? Dan heb ik een leuk idee voor je: vlierbloesemsiroop! Deze heerlijke siroop is niet alleen verfrissend, maar ook nog eens volledig natuurlijk. In dit blogartikel ga ik je laten zien hoe je zelf vlierbloesemsiroop kunt maken. Lees je mee?

 

Wanneer kun je vlierbloesems plukken?

Voordat we beginnen met het recept, is het belangrijk om te weten wanneer je vlierbloesems kunt plukken. Vlierbloesems bloeien meestal van eind mei tot begin juli. De beste tijd om ze te plukken is op een droge, zonnige ochtend wanneer de bloesems volledig open zijn. Kies bloesems die fris en geurig zijn, vermijd bloesems die al bruin beginnen te worden.

 

Recept voor vlierbloesemsiroop:

Ingrediënten:

 • 20-25 vlierbloesemschermen
 • 1,5 kg suiker
 • 1,5 liter water
 • 2 biologische citroenen
 • 50 gram citroenzuur (optioneel, voor een langere houdbaarheid)

 

Zo maak je het:

 • Schud de vlierbloesemschermen voorzichtig heen en weer om eventuele insecten te verwijderen, maar was ze niet
 • Breng het water aan de kook en los de suiker erin op. Roer goed totdat de suiker volledig is opgelost
 • Snijd de citroenen in plakjes en voeg ze toe aan de suikeroplossing. Voeg ook de vlierbloesems toe
 • Laat het mengsel 24-48 uur op een koele plaats trekken
 • Zeef de vloeistof door een fijne doek of kaasdoek om de bloesems en citroenen te verwijderen
 • Als je de siroop langer wilt bewaren, voeg dan het citroenzuur toe en roer goed
 • Giet de vlierbloesemsiroop in gesteriliseerde flessen en sluit ze goed af. Bewaar de siroop in de koelkast

 

Waar kan ik vlierbloesemsiroop voor gebruiken?

 1. Verfrissende drank: meng vlierbloesemsiroop met koud water of bruisend mineraalwater voor een verfrissend en dorstlessend drankje op warme zomerdagen. Voeg een schijfje citroen of een paar muntblaadjes toe voor extra smaak.
 2. Cocktails: voeg een scheutje vlierbloesemsiroop toe aan je favoriete cocktails, zoals een mojito of een gin-tonic, om een bloemige twist te geven aan je drankje.
 3. IJsjes en sorbets: geef je zelfgemaakte ijsjes en sorbets een heerlijk aroma door een beetje vlierbloesemsiroop aan het mengsel toe te voegen voordat je het bevriest. Het zal een verfrissende smaak geven.
 4. Dessertsaus: giet vlierbloesemsiroop over pannenkoeken, wafels, yoghurt, ijs of fruitsalades voor een zoete en bloemige smaak.
 5. Zoete marinade: gebruik vlierbloesemsiroop als basis voor een zoete marinade voor vlees, zoals kip of varkensvlees. Meng het met wat sojasaus, knoflook en kruiden naar keuze voor een heerlijke smaakervaring bij het grillen of bakken van vlees.
 6. Gebakken lekkernijen: voeg een scheutje vlierbloesemsiroop toe aan cakebeslag, muffins of zoete broodjes voor een subtiele bloemige smaak. Het geeft een verrassende en heerlijke touch aan je zelfgemaakte gebakken lekkernijen.
 7. Dressings en vinaigrettes: mix vlierbloesemsiroop met olijfolie, azijn en kruiden naar keuze om een smaakvolle dressing of vinaigrette te maken voor salades.

 

Deze vlierbloesemsiroop is niet alleen heerlijk op warme zomerdagen, maar kan ook worden gebruikt als een smaakvolle toevoeging aan cocktails, desserts of zelfs in saladedressings. Dus, pak je mand en ga op zoek naar die mooie vlierbloesems.

 

Liever een suikervrije vlierbloesemsiroop maken?

De bovenstaande vlierbloesemsiroop is gemaakt met geraffineerde suiker. Je kunt ook makkelijk een suikervrije vlierbloesemsiroop maken. Dit kun je prima gebruiken als je aan het afvallen bent of als je gewoon gezonder wil eten en geraffineerde suikers wilt vermijden.