Lifestyle

Lees het inspirerende verhaal: Valentijn!

Valentijn

“Heb jij al iets gekocht voor Valentijn?”, vragen mijn collega’s elkaar. De één knikt nog heftiger dan de ander. “Wat een commerciële onzin”, roept één collega hard: “daar doen wij niet aan”, terwijl ze zich nét iets te snel achter haar beeldscherm verschanst. “Ik heb chocola voor hem gekocht en een paar speciaalbiertjes”, zegt de ander liefdevol. Ergens middenin die kantoortuin bevind ik mij. Mijn vader en moeder hadden destijds een vooruitziende blik en een goede timing; zonder de ultieme liefde is het bij mij tóch wel feest, want ik ben op die dag jarig. Dé uitkomst voor undateables als ik.

 

Ik houd me stil en volg het gesprek . De dame die riep dat het commerciële onzin is, keek er toch niet erg ontspannen bij. Ik vermoed dat zij aan zelfbescherming doet. Als je besluit dat het onzin is, doet het je tenslotte minder als het aan je neus voorbij gaat. Een andere collega geeft bijna licht als ze zegt: “Ik heb een taart besteld met een foto erop van ons samen”. Ik glimlach. Wat een fantastische romantiek. Zij zijn al járen samen, hoe heerlijk is dat?

 

Wanneer je jarig bent op Valentijnsdag, zoals ik, dan levert dit niet zelden hele leuke berichten op. Mensen voelen zich vrijer om wat liefs tegen je te zeggen en daar doe ik het –net als ieder ander- heel goed op. Een boeketje bloemen, een knuffel, een mooi kaartje, het zijn allemaal liefdevolle gebaren waar we niet genoeg van kunnen geven en krijgen.

 

Dit jaar valt Valentijn op maandag. Er wordt die dag geen post bezorgd en maandag is ook niet de meest romantische (werk-)dag van de week. In mijn geval ontbreekt het belangrijkste ingrediënt van die dag ook nog: een stiekeme liefde. Want zo was Valentijn ooit bedoeld, om anoniem te laten blijken wat je in levende lijve niet tegen iemand durfde te zeggen. Tergende romantiek, onbeantwoorde liefde, ik kan er hele boekwerken over schrijven.

 

Meer dan eens ontving ik blanco boeketten bloemen, kaarten zonder afzender en zelfs anonieme appjes op Valentijnsdag. Ze zorgden altijd voor opschudding in mijn gezin. Het hield de gemoederen stevig bezig en alles werd op alles gezet om de gever te achterhalen. Collega’s veranderden in speurneuzen, puur uit nieuwsgierigheid naar de afzender. Soms lukte het om die te achterhalen, soms ook niet. Meerdere gestes zijn eeuwig anoniem gebleven, waardoor het liefdevolle gebaar tot niets leidde, omdat ik niet kon handelen. Anoniem bleef soms écht anoniem, zoals dit van oorsprong de bedoeling was. Met terugwerkende kracht mijn excuses aan degene die zo liefdevol aan me dacht en geen enkele respons van me kreeg.

 

Wanneer je al heel lang met iemand samen bent, vind je het misschien moeilijk om een romantische twist aan een maandag als deze te geven en heb je wat aan deze tips:

 • Maak een ontbijtje klaar en eet het samen in bed op, ook als je voor die ene keer héél vroeg op moet
 • Stop een liefdevol kaartje in de brievenbus voordat je van huis gaat en laat de ander de post uit de brievenbus pakken
 • Bak iets lekkers voor bij de koffie
 • Bel je partner in de loop van de dag kort op om te zeggen dat je van haar of hem houdt
 • Kook een uitgebreid diner of bestel ergens iets lekkers om samen op te eten
 • Stop een handgeschreven briefje in zijn of haar tas en schrijf daar een paar lieve woorden op
 • Trek iets leuks aan en dans samen door de woonkamer
 • Maak een avondwandeling, laat dagelijkse zorgen even los en benoem de leuke dingen van jullie samenzijn, haal herinneringen op!
 • Boots de eerste ontmoeting tussen jullie na, flirt met elkaar als in het begin!
 • Heb lief.

Het hoeft allemaal niet zo hoogdravend of duur te zijn, het is vooral de aandacht die je aan iemand schenkt. En hoewel dat op ieder moment van het jaar kan, is Valentijnsdag een mooie stok achter de deur om je wellicht vanzelfsprekend aanwezige liefde weer eens even op te poetsen en te vieren.

 

Alleenstaande Valentijnen onder ons kunnen het volgende doen:

 • Zet een romantische film op, steek kaarsen aan, schenk een drankje voor jezelf in en geniet van het rijk voor jezelf alleen
 • Neem een warm bad met geurende olie
 • Bestel of maak iets lekkers te eten voor jezelf
 • Stuur een vrolijk of lief berichtje aan iemand die ook alleen is
 • Luister naar mooie muziek en lees een ontspannen boek
 • Blader in een fotoalbum waar je blij van wordt
 • Maak het jezelf gemakkelijk op de manier die bij je past.

 

Valentijn is verworden tot een commercieel gebeuren. Je hebt gelukkig zelf de keuze om te doen wat bij je past. Het is een dag om te koesteren. Liefde en aandacht zijn nog altijd gratis.

Laat het niet onopgemerkt voorbij gaan!

 

Met of zonder vlinders in je buik, met of zonder gelukkig liefdesleven, het kan een dag zijn van vriendelijkheid, complimenten, compassie, aandacht en warmte. Kleine gebaren, die juist in deze tijd zomaar het verschil voor een ander kunnen maken, want van vriendelijkheid en liefde – in welke vorm dan ook- fleuren we allemaal op!

Ik wens jullie –hoe dan ook- een hele fijne Valentijnsdag toe!

 

Dit gastblogartikel is geschreven door Wendela van Liere. Zij heeft haar blog horenzienenbloggen.nl. Kijk daar zeker ook even voor meer inspirerende verhalen! Dank je wel voor dit inspirerende Valentijnsverhaal, Wendela!