Wat is een midlife crisis en hoe voorkom je het?
Dé belangrijkste reden waarom het crisis wordt in de midlife en hoe jij dit kunt voorkomen
Ik krijg geregeld de vraag: Waarom lopen mensen vast in de midlife? Het is een goede en belangrijke vraag en ik heb ontdekt dat de vraag leeft bij mensen omdat zij vaak niet goed weten wat er nu precies gebeurt en dus ook niet weten waarom de midlife uitmondt in een midlife crisis.
Daar wil ik graag iets aan doen! Daarom vertel ik in deze blog wat de midlife is, welke vier belangrijke veranderingen er plaatsvinden in deze levensfase en wat maakt dat het crisis wordt. Zodat jij er tijdig werk van kunt maken. Ik hoop van harte dat je er iets aan hebt.
Wat is de midlife?
De midlife is niks meer of minder dan een fase in je leven die loopt van grofweg je veertigste tot vijfenvijftigste levensjaar. Kijk vooral niet op een jaartje! Sommige menen dat de midlife start vanaf je vijfendertigste en weer anderen zeggen dat die doorloopt tot je zestigste. Het is dus een levensfase net als bijvoorbeeld de puberteit. Er zijn nog twee overeenkomsten met de puberteit. De eerste is dat ze beiden behoorlijk turbulent kunnen zijn en de tweede is dat het gaat over de zoektocht naar jezelf, je identiteit.
Wat gebeurt er in de midlife?
Je kunt stellen dat je je in de midlife gaat realiseren dat je in de tweede helft van het leven bent beland wat je confronteert met existentiële vragen als: Wie ben ik? Wat vind ik belangrijk? Wat wil ik nog? Dat besef van die tweede helft kan getriggerd worden door allerlei zaken zoals een overlijden van een leeftijdsgenoot, ontslag krijgen op je werk, je wordt zelf ziek of je komt er achter dat je lijf bepaalde zaken niet meer kan. Dit zijn zo maar wat voorbeelden.
Grofweg zijn er vier aspecten waarin verandering optreedt in de midlife. Dit zijn ze:
- Sociale veranderingen in je leven. Je komt in een fase waarin je kinderen jouw zorg minder nodig hebben. Aan de andere kant grote kans dat je ouders juist extra zorg nodig hebben en er daar een beroep op je wordt gedaan. Mogelijk zit je al jaren in de relatie met je partner en vraag je je af of je oud wilt worden met hem of haar.
- Op mentaal vlak. Wat doet het besef met je dat je in de tweede helft van je leven bent beland? Dat je je realiseert dat je dromen had toen je jong was en die geen werkelijkheid zijn geworden? Wat wil je nog in het deel dat voor je ligt?
- Je werk. De meeste mensen zitten rond hun vijfenveertigste aan het plafond van wat er mogelijk is. Ze menen dat er niet zoveel mogelijkheden meer zijn om te ontwikkelen. Tja, wat ga je dan doen? Want je ‘moet’ nog even!
- Je lijf. Tja, wat doet ouder worden met je? De rimpels, je hangende vel 😊, de stramme gewrichten of spieren? En bij vrouwen speelt ook de overgang nog wat invloed heeft op van alles en nog wat.
Wat de invloed van bovenstaande zaken op een persoon is, is heel verschillend. Jij hebt misschien nergens last van, je trekt je wenkbrauwen op en denkt duh terwijl buurvrouw of vriendin het inderdaad als een heftige storm ervaart. Het kan allemaal. Er is geen goed of fout.
Er is ook verschil tussen mannen en vrouwen in de midlife en hoe zij deze ervaren. Een voorbeeld: in het algemeen kun je stellen dat mannen in deze fase hun carrière gaan afbouwen terwijl vrouwen, nu de zorg voor de kinderen minder is geworden, nog voor een nieuwe carrière kiezen. Maar er zijn nog meer verschillen. Een mooi onderwerp voor een andere blog!
Dit ontbreekt
Al die veranderingen hebben één ding gemeen. Het gaat over het wegvallen van perspectief. Het perspectief dat je eerder richting gaf. Een voorbeeld van mijzelf: mijn echtgenoot en ik hebben tig jaren voor onze drie kinderen gezorgd. ‘Opeens’ hadden ze onze zorg niet meer nodig. Onze focus en gezamenlijke zorg, de kinderen, viel weg. Dit maakte dat ik tijd kon besteden aan andere zaken. Ik ervaarde dat als heel prettig en ben opnieuw gaan studeren maar in mijn omgeving zag ik dat mensen daar echt veel moeite mee hadden. Vielen in een soort van zwart gat. Wat nu?
Het wegvallen van perspectief, ongeacht de reden, en het ontbreken van een nieuwe stip aan de horizon zorgt voor onrust en twijfel. Je bent in een soort van luchtledige terecht gekomen en dat voelt hartstikke ongemakkelijk. Dit kan soms zo ongemakkelijk voelen dat mensen in een identiteitscrisis belanden. Dat is in mijn optiek ook het geval bij een midlife crisis.
Als de impact van de vier eerder genoemde aspecten zo groot is en meerdere dingen komen samen, ja dan kun je te maken krijgen met een midlife crisis. Je bent jezelf dan echt ‘even’ kwijt. Wees gerust, crisis wordt het bij een relatief klein percentage. Er is veel vaker sprake van een periode van twijfel, onzekerheid en angst over de toekomst en jezelf.
Wat kun je doen?
Wat ik veel mensen zie doen en wat ik jou afraad is met een grote boog om dit ongemak heenlopen. Want hierdoor blijf je aanmodderen en kom je niet vooruit.
Wat wel werkt? Op onderzoek uit gaan. Verdiepen in de midlife en op zoek gaan naar antwoorden op de vraag: Wat wil ik nog? Wat vind ik belangrijk? In mijn werk, mijn relaties en voor mezelf? Je dient jezelf weer een soort van uit te vinden. Net als in de puberteit.
Hiervoor open staan en jezelf een pas op de plaats gunnen om dit te onderzoeken is het meest waardevolle cadeau wat je jezelf kunt geven. Een pitstop noem ik het. Want in mijn optiek gaat dit over onderhoud aan jezelf. We doen het met onze auto jaarlijks. Omdat we niet willen stranden. Waarom niet bij onszelf? Smeren, tanken, bijstellen, het zorgt ervoor dat je snapt wat er bij jou aan de hand is én ontdekt wat jij in het vervolg van je leven kan én wilt gaan doen.
QUOTE: De beste investering is die in jezelf.
Dit was in een vogelvlucht wat er allemaal kan spelen de midlife. Ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad. Wil je meer lezen of video’s bekijken die gaan over de midlife (misverstanden, tips en meer) en persoonlijke en professionele ontwikkeling in deze uitdagende levensfase? Ga dan naar deze pagina.
Onderaan die pagina staat mijn gratis e-book ‘De Persoonlijke Onderhoudsgids’. Daarin vind je meer informatie, vragen voor zelfonderzoek en natuurlijk tips! Vraag hem aan dan heb je hem zo direct al in je mailbox.
Warme groet, Jenny Peters, Midlife Pitstop
Extra tip van Veertigplus mus!
Houd je van boeken met een diepere betekenis, zoals The Why Café. Ken je dit populaire boek? Je kunt nú namelijk super voordelig kennismaken met dit inspirerende boek. Jij betaalt namelijk alléén maar de verzendkosten van €4,95 en verder NIETS!
Al meer dan 4 miljoen exemplaren zijn wereldwijd over de toonbank gegaan, dus ontvang het ook! Waarom is dit boek een aanrader? The Why Café is een boek dat je niet snel vergeet. Het zet je op een verrassende manier aan het denken over wie je bent, wat je wilt, waar je gelukkig van wordt en vooral ook wat succes voor jou betekent. Vragen waar je als 40+, 50+ of 60+ vrouw steeds vaker over nadenkt, nietwaar? Het geeft je veel waardevolle inzichten!
BEKIJK HET BOEK HIER >>
Het bovenstaande blogartikel is geschreven door gastblogger Jenny Peters. Zij heeft haar bedrijf Midlife Pitstop. Benieuwd? Ga naar de website van Midlife Pitstop. Na vele jaren werken in hetzelfde veld kreeg zij na haar veertigste sterk de behoefte om weer te gaan leren. Daarom is zij in 2010 opnieuw naar school gegaan en Toegepaste Psychologie gaan studeren. Dat vond zij zo leuk dat zij na haar diploma besloot er haar werk van te maken. Nu is zij life- & loopbaancoach en helpt zij mensen in de midlife die worstelen met sleur, verveling en routine. Die perspectief missen en zich geregeld afvragen: Is dit het nou? Met haar inspirerende programma’s en coaching helpt zij ze aan groei, plezier en voldoening. Dank je wel voor dit inspirerende blogartikel, Jenny!