Huis & tuin

Hoge gaskosten? Een pelletkachel is een goed alternatief!

Pelletkachels bieden je verrassend veel voordelen

Het zal je niet ontgaan zijn dat de gasprijzen op dit moment de pan uit rijzen. Veel mensen kunnen daardoor maar net de eindjes aan elkaar knopen om maandelijks rond te komen. Hoogste tijd dus om te bekijken hoe je deze kosten kunt verlagen. Ik had weleens van een pelletkachel gehoord, maar wat pelletkachels precies zijn, hoe het werkt en wat de voordelen zijn, dat wist ik nog niet. En toen ik mij erin verdiepte, kwam ik tot de conclusie: een pelletkachel is echt een interessant alternatief om je gaskosten omlaag te brengen. En hieronder vertel ik je waarom!

 

Wat is een pelletkachel?

Je kunt een pelletkachel zien als een houtkachel, maar in plaats van houtblokken worden pellets in de kachel verbrand. Een pellet is een staafje hout dat onder hoge druk is samengeperst. Het hout dat hiervoor wordt gebruikt is gekeurd en bestaat uit schoon hout waar weinig vocht in zit. Eén van de grote voordelen is dat je hiermee op een CO² neutrale manier stookt en dat de uitstoot van fijnstof laag is. Het hout dat wordt gebruikt is zaagsel dat overblijft in de houtindustrie. Deze houtrestanten worden dus op een nuttige manier besteed voor het maken van pellets.

 

Wat zijn nog meer voordelen?

Naast een CO² neutrale manier van stoken en een lage uitstoot van fijnstof, zijn er natuurlijk nog meer voordelen van pelletkachels. Hieronder de 5 belangrijkste:

 

#1. Je centrale verwarming hoeft niet altijd aan te staan

Vooral in de herfst en winter staat de centrale verwarming in de meeste huizen vaak te loeien en wordt het hele huis verwarmd. Dat kan hoge kosten met zich meebrengen, vooral als je centrale verwarming loopt op gas. Met een pelletkachel kun je daarentegen heel snel en heel gericht één of meerdere ruimtes verwarmen waar je op dat moment verblijft. Dat scheelt in de kosten, omdat je niet het hele huis op dat moment verwarmt. Wil je dat je pelletkachel wél meerdere ruimtes tegelijkertijd verwarmt? Dat kan ook, bijvoorbeeld via je centrale verwarming. Informeer daar gerust naar als je een pelletkachel wilt aanschaffen.

 

#2. Hoog rendement

Een pelletkachel heeft een hoog rendement, omdat er maar weinig energie verloren gaat. Het rendement kan zelfs boven de 90% zijn. Dit betekent dat vrijwel alle energie, die de pelletkachel produceert, direct gebruikt wordt en jouw ruimte ermee verwarmt.

 

#3. Automatisch te bedienen

Een pelletkachel moet vooraf eerst goed worden ingesteld, maar werkt daarna in principe automatisch. Oftewel, je kunt instellen wanneer hij aan moet gaan en wanneer hij moet stoppen en daarna start en stopt hij automatisch. Ook gebeurt het ontsteken van de kachel automatisch, waardoor je geen aanmaakblokjes en lucifers nodig hebt. Een houtkachel moet je wel zelf aansteken en dit is niet geheel ongevaarlijk.

 

#4. Makkelijk in onderhoud

De pellets kun je eenvoudig bijvullen. Dit hoef je niet elke dag te doen, maar doe je 1 of meerdere keren per week of per maand, afhankelijk van het gebruik van de kachel. Daarnaast hoef je de kachel in principe maar 1x per week schoon te maken en ook dat is een fluitje van een cent. De as zuig je op door een zogeheten as-stofzuiger en dat gaat heel makkelijk.

 

#5. Een sfeervolle accessoire in huis

En last nut not least, net als een houtkachel is een pelletkachel een sfeervolle accessoire in huis. Het geeft aangename warmte en je kunt er gezellig bij gaan zitten met een glas wijn of kop thee. Je kunt kiezen uit verschillende designs die passen bij jouw inrichting. Pelletkachels bestaan al heel lang en daardoor zijn ze door de jaren heen steeds geavanceerder geworden, waardoor het gebruik en het verbruik steeds aantrekkelijker zijn geworden.

Het plaatsen van de kachel gebeurt op een vakkundige en professionele wijze. Hierbij wordt er onder andere goed gekeken naar wat de beste plek in huis is en hoe het rookkanaal geplaatst moet worden en met welke materialen. Hierdoor kun je veilig en zuinig de vertrekken in je huis verwarmen.

 

Zijn er ook nadelen van een pelletkachel?

Het zou raar zijn als pelletkachels alleen maar voordelen hebben. Elke soort verwarming in huis, zoals centrale verwarming, houtkachel en gaskachel, kennen voor- en nadelen. En pelletkachels dus ook. Eén van de nadelen is dat je de zakken pellets ergens moet opslaan. Dit heb je ook als je een houtkachel hebt, want dan heb je een voorraad houtblokken nodig, maar niet met een gaskachel. Hiermee moet je dus rekening houden en ergens in huis ruimte voor creëren.

Daarnaast is een pelletkachel duurder in aanschaf dan een houtkachel, maar als je dit nadeel afweegt tegen de voordelen (zoals het hoge rendement en minder CO² uitstoot), dan heb je de kosten na een tijdje zeker terugverdiend. En omdat pelletkachels geen fossiele brandstoffen verbruiken, zoals gas, help je het milieu ook een handje!

Tenslotte verbruik je met een pelletkachel wel iéts aan elektriciteit. Dit komt omdat het automatisch werkt en dat verbruikt wat stroom. Maar nog steeds is in veel gevallen de pelletkachel een zeer interessant alternatief voor een gaskachel, houtkachel of centrale verwarming die op gas draait.

 

Dit is een gesponsord blogartikel. Lees voor meer info mijn disclaimer.