Mind

Hoe krijg je meer rust in je hoofd? 5 belangrijke tips!

Rust in je hoofd hebben is belangrijk voor je gezondheid

Je hoofd leeg maken, rust in je hoofd krijgen, je lichaam ontspannen: het klinkt makkelijker dan het is. Met malende gedachtes, een gestrest lichaam en een onrustig gevoel lukt rust in je hoofd krijgen vaak niet. Het gevolg is dat je te weinig ontspant, slecht slaapt en totaal niet lekker in je vel zit. Vooral een slechte nachtrust is rampzalig voor je lichaam. Dit komt omdat jouw lichaam zich ’s nachts herstelt van dingen waar het overdag niet de tijd of mogelijkheden voor heeft. Daarom hieronder 5 tips hoe je meer rust in je hoofd krijgt, zodat je beter slaapt, je je goed ontspant en je veel lekkerder in je vel zit.

 

Oorzaken van onrust, stress en slechte slaap

We kennen allemaal in ons leven periodes dat het goed en slecht gaat. Vooral bij slechte periodes vinden we het vaak logisch dat dat onrust, stress en slapeloosheid met zich meebrengt. Maar wist je dat dit ook kan ontstaan als je iets waanzinnigs leuks meemaakt?

Bijvoorbeeld, het kopen van een nieuw huis, je nieuwe baan, verliefdheid of een ander super leuk moment in je leven kan ook onrust in je lichaam veroorzaken. Ook een druk sociaal leven kan leiden tot stress en onrust. Alleen is deze onrust vaak beter te behappen en ontspan je en slaap je sneller met een voldaan gevoel. Maar vergeet niet om ook in deze leuke periodes goed voor je lichaam te zorgen. Want, ook hele positieve gebeurtenissen kunnen je lichaam uitputten.

Terug naar slechte periodes in je leven. Want, daar ontstaan vaak serieuze problemen met je lichaam en geest. Oorzaken van onrust, stress en slechte slaap kunnen bijvoorbeeld ontstaan door:

  • Ziekte, overlijden of een ongeluk van een dierbare
  • Ziekte, een ongeluk of een traumatische ervaring die je zelf hebt meegemaakt
  • Lichamelijke en geestelijke ongemakken, zoals de overgang
  • Het verlies van je baan of dat van je partner
  • Een te drukke baan
  • Geen nee durven zeggen, waardoor je teveel taken op je neemt en/of iets doet wat je eigenlijk niet wilt doen
  • Te perfectionistisch zijn, waardoor je de lat voor jezelf te hoog neerlegt
  • Geldzorgen
  • Ruzie
  • Zorgen om je kinderen

 

Lees ook: Hoe zorg je voor een goede weerstand in de herfst en winter?

 

5 tips voor meer rust in je hoofd:

 

#Tip 1. Help je lichaam om beter te kunnen slapen

Om een goede nachtrust te krijgen, zul je heel bewust moeten omgaan met jouw slaapritme. Of eigenlijk: je zult een béter slaapritme moeten gaan creëren en dat ook lang moeten gaan volhouden. Probeer daarom zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Leg 2 uur voordat je gaat slapen je mobiel, tablet of laptop weg. Kijk vlak voor het slapen geen heftige tv-programma’s en beter is om een uur voor het slapen gaan de tv uit te zetten. Lees een feelgood boek voor het slapen gaan of zet een meditatiemuziekje op, waarbij je in slaap valt. Zorg voor een koele kamer met voldoende frisse lucht en een goed ademend dekbed.

Probeer het liefst na 20.00 uur niet meer te eten, zodat je lichaam niet nog een hele lading eten moet verteren als je gaat slapen. En een flinke sloot alcohol nuttigen voor het slapen gaan is ook niet goed voor je lichaam. En tenslotte, leg pen en papier op je nachtkastje, zodat je jouw malende gedachtes op kunt schrijven en kunt loslaten tijdens je slaap. Ik heb regelmatig dat ik tijdens het inslapen mij ineens bedenk dat ik iets niet moet vergeten. Dit schrijf ik meteen op, zodat het niet in mijn gedachtes blijft ronddwalen.

 

#Tip 2. Er zijn fantastische voedingssupplementen die jou kunnen helpen

Als je mij al een tijdje volgt, dan weet je dat ik fan ben van voedingssupplementen. Maar dan wel van goede kwaliteit en het liefst met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten. Ik merk dat voedingssupplementen mij enorm ondersteunen in mijn dagelijks functioneren. Ze geven mijn lichaam een gezonde vitamine- en mineralenboost, ondersteunen mijn lichaamsprocessen, zorgen voor rust in mijn hoofd en zorgen ervoor dat ik extra lekker in mijn vel zit en mij fit voel.

De voedingssupplementen van Natural Women Care vind ik echt van goede kwaliteit en raad ik je dan ook aan. In hun assortiment bieden zij op basis van verschillende thema’s hun voedingssupplementen aan. Eén van de thema’s is: ontspannen/minder stress/beter slapen. En dat past perfect bij waar dit blogartikel over gaat. Je kunt op hun website bijvoorbeeld een gratis online vragenlijst invullen, zodat je persoonlijk advies krijgt over de te nemen voedingssupplementen.

 

voedingssupplementen natural women care

 

Voedingssupplementen die Natural Women Care in haar assortiment aanraadt voor ontspannen/minder stress/beter slapen, zijn:

 

#1.  Magnesium Bisglycinaat met Taurine

Magnesium is het ‘anti-stressmineraal’ en helpt je tot rust komen. Het zorgt voor minder vermoeidheid en voor een betere geestelijke balans. Een aanrader in tijden van stress, onrust en een slechte nachtrust. Ik mag je 10% korting geven op dit product! Vul tijdens het afrekenen de kortingscode veertigplusmus10 in (geldig tot en met 01-02-2023).

natural woman care magnesium bisglycinaat

BEKIJK HET HIER >>

 

 

#2. Stress & Energie Support

Voedingssupplement dat jouw lichaam tot rust brengt als het te lang ‘aan’ staat. Het brengt jouw stressniveau omlaag, waardoor jouw lichaam weer meer in balans komt. Ook ondersteunt het extra jouw bijnieren. Bijnieren produceren namelijk hormonen die o.a. jouw stressniveau reguleren. Je krijgt 10% korting op dit product als je bij het afrekenen de kortingscode veertigplusmus10 invult (geldig tot en met 01-02-2023).

stress en energie support natural women care

BEKIJK HET HIER >>

 

 

#3. Saffraan

Saffraan staat er al eeuwenlang om bekend dat het je helpt ontspannen, dat het vermoeidheid vermindert en dat het daardoor een goede nachtrust bevordert. Het brengt jou fysiek en mentaal weer in balans. Ook op dit product mag ik je 10% korting geven! Gebruik bij het afrekenen de kortingscode veertigplusmus10 (geldig tot en met 01-02-2023).

saffraan voedingssupplement natural women care

BEKIJK HET HIER >>

 

 

#4. 5-HTP supplement

5-HTP staat voor Five Hydroxy Tryptofaan. 5-HTP is een voorloper van serotonine, ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’. Met dit voedingssupplement kun je op een natuurlijke manier je serotonine-spiegel verhogen, want een te laag serotonine gehalte kan slaapproblemen geven en de kans op angsten, depressie en problemen met je gewicht vergroten. Maar 5-HTP doet nog meer! Namelijk, je lichaam kan de serotonine omzetten in melatonine, ook wel bekend als het ‘slaaphormoon’, waardoor je ’s nachts beter slaapt.

Neem daarom 2 capsules per dag in met ruim water. Neem er 1 in de ochtend bij je ontbijt (voor de aanmaak van serotonine) en 1 in de avond voor het slapen gaan op een lege maag (voor de aanmaak van melatonine). Gebruik ook voor dit product je kortingscode veertigplusmus10 waarmee je 10% korting krijgt (geldig tot en met 01-02-2023).

5 htp voedingssupplement natural women care

BEKIJK HET HIER >>

 

 

#5. Ashwaganda

Al eeuwenlang staat binnen de Ayurveda geneeskunst het kruid Ashwaganda bekend om het verminderen van stress, angst en vermoeidheid. Doordat het de fysieke spanning en geestelijke vermoeidheid in je lijf vermindert, slaap je ook weer beter. Pak je 10% korting als je dit product bestelt. Vul bij het afrekenen de kortingscode veertigplusmus10 in (geldig tot en met 01-02-2023).

ashwaganda natural women care

BEKIJK HET HIER >>

 

 

# Tip 3. Praat erover met anderen

In tijden van stress en onrust is het van belang dat je jouw zorgen, angsten en negatieve gedachtes niet opkropt. Praat er daarom over met een lieve vriend, vriendin, collega of met je partner. Soms is ook dat niet voldoende en dan is het fijn dat een professional jou kan helpen.

Bijvoorbeeld bij Natural Women Care kun je persoonlijk orthomoleculair advies krijgen. Door goed te luisteren naar waar jij mee zit, kunnen zij jou helpen om jouw lichaam en geest weer in balans te krijgen. De 2 orthomoleculair therapeuten van Natural Women Care, Tanja en Sabine, kunnen jou adviezen geven op het gebied van voedingssupplementen, gezonde voeding en gezonde lifestyle. Er is zelfs een bloedtest mogelijk waarmee tekorten aan vitaminen, mineralen en andere stoffen in jouw lichaam goed opgespoord en aangevuld kunnen worden.

 

#Tip 4. Zorg voor échte ontspanning

Ik heb altijd gedacht dat bijvoorbeeld een rondje hardlopen of gezellig met een vriendin afspreken zorgt voor ontspanning. En in zekere zin is dat ook zo. Met hardlopen maak ik mijn hoofd snel leeg en met quality time met een vriendin krijg ik weer een boel positieve energie. Toch is een nog diepere ontspanning dagelijks nodig. Oftewel, zo min mogelijk prikkels, in welke vorm dan ook.

Wat echt helpt is bijvoorbeeld mediteren, yoga, ademhalingsoefeningen, Mindfulness, massage, meditatiemuziek luisteren, Qigong, Tai Chi of in je eentje een ontspannen boswandeling maken. Door dagelijks één van deze soorten ontspanning minimaal een half uur te doen, komt jouw lichaam beter tot rust en dat bevordert ook de nachtrust.

 

#Tip 5. Ontdoe je van de stress!

Vaak zul je nog dieper moeten gaan om jouw probleem aan te pakken. Zoals aan het begin van dit artikel beschreven, zijn er diverse oorzaken van onrust en stress. Door dit bij de bron aan te pakken, kun je jouw lichaam en geest vaak weer beter in balans krijgen.

Is je werk de oorzaak van je onrust en stress? Stoot taken af, ga in gesprek met je leidinggevende of – zelfs nog een stap verder – ga op zoek naar een andere baan. Heb je bijvoorbeeld zorgen over geld, over je kinderen of over iets anders? Praat er met iemand over, bijvoorbeeld met Tanja en Sabine van Natural Women Care, en onderzoek welke stressfactoren je kunt verminderen.

Bij bijvoorbeeld geldzorgen, kijk waar je op kunt bezuinigen en waar je goedkoper jouw boodschappen kunt doen. Heb je ruzie met iemand en beheerst dat jouw leven? Probeer het bij te leggen of – als dat niet lukt – probeer de ander los te laten en vooruit te kijken en verder te gaan met je leven.

 

Niets doen aan de situatie helpt vaak niet

Besef dat in tijden van langdurige stress, onrust en slaapproblemen je iets zult moeten gaan veranderen. Misschien is het spannend om zaken te veranderen en houd je je liever vast aan wat je hebt, omdat dat bekend is, ook al geeft dat onrust en stress. Maar meestal gaat er op een gegeven moment iets sputteren, namelijk: je lichaam!

Ik heb meerdere keren in mijn leven de signalen van mijn lichaam genegeerd, waardoor ik lichamelijke en mentale problemen kreeg. Terwijl, als ik naar mijn lichaam had geluisterd, dan had mijn lichaam mij perfect kunnen aangeven wanneer ik iets moest gaan veranderen. We denderen maar door in deze maatschappij. Verliezen of stoppen is vaak een teken van zwakte of gezichtsverlies. Ik kan je vertellen: had ik maar eerder geluisterd naar mijn lichaam.

Je lichaam is een enorm wijze raadgever die echt wel weet wat jij nodig hebt. Na vele keren vallen en opstaan luister ik nu met een aandachtig oor naar wat mijn lichaam mij aangeeft. Probeer dat ook en schakel hulp in als je iets niet zelf kunt of wilt oplossen. Zorg goed voor je lichaam door dagelijks een gezonde balans van inspanning en ontspanning toe te passen.

Eet en leef gezond en vul je voeding, daar waar nodig, aan met goede voedingssupplementen van bijvoorbeeld Natural Women Care. Op hun hele assortiment krijg je 10% korting met de kortingscode veertigplusmus10 (geldig tot en met 01-02-2023).

Volg je de bovenstaande 5 tips op, dan heb je grote kans dat jij weer ontspant, je relaxter voelt en je ’s nachts weer slaapt als een roosje.

 

Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer informatie lees mijn disclaimer.