Huis & tuin

5 slimme tips om je tuin duurzamer te maken!

Ook je tuin kun je goed verduurzamen

Duurzaamheid is een actueel onderwerp en veel bedrijven en huishoudens zijn al flink bezig met verduurzamen. Ook in je eigen tuin kun je op een slimme manier duurzame veranderingen aanbrengen. Niet alleen leuk om te doen, maar ook heel belangrijk. Benieuwd wat je kunt doen? Lees de 5 tips hieronder.

 

#1. Zet een regenton neer in je tuin

Ik heb zelf een tuinkas en het viel mij laatst op hoeveel regenwater er van het dak van de kas komt. Ideaal om daar een regenton op aan te sluiten! Maar je kunt ook op andere plekken in je tuin een regenton plaatsen, bijvoorbeeld aan een goot van je huis. Je hebt ze in verschillende groottes, materialen en prijsklassen. Met het regenwater kun je perfect je planten water geven of je kunt het als drinkwater gebruiken voor je hobby vee, zoals kippen. Zorg er wel voor dat het niet beschimmeld of te vuil is als je het aan je hobby vee als drinkwater geeft.

 

#2. Maak een composthoop

Door je eigen composthoop in je tuin te creëren, voorkom je dat veel tuinafval en gft-afval moet worden verwerkt door een afvalverwerkingsbedrijf. Maak bijvoorbeeld in een hoek van je tuin de composthoop en voeg daar elke keer weer een beetje tuinafval of gft-afval aan toe. Je kunt ook een kant-en-klare compostbak kopen, zodat het er wat netter uitziet. Gebruik de compost om de bodem van je tuin mee te verbeteren. Dat scheelt ook weer in de kosten, want dan hoef je geen mest of speciale tuinaarde bij een tuincentrum te kopen!

 

#3. Leg een moestuin(tje) aan

Het maakt niet uit of je een grote of kleine tuin hebt, of zelfs een balkon hebt, een moestuin beginnen kan overal. Zelfs binnen in huis kun je je eigen groente telen, zoals tomaatjes en radijsjes. Moestuinieren is super leuk om te doen en ook leerzaam voor kinderen. En de oogst kan vaak behoorlijk groot zijn. Hiermee kun je geld besparen bij de supermarkt. Daarnaast verminder je het kopen van bespoten en in plastic verpakte groente bij de supermarkt en dat is weer goed voor het milieu. Ook voorkom je voedselverspilling, want je eet die dag of die week gewoon wat je oogst.

Je kunt in potten al veel groente en fruit telen, zoals tomaatjes, komkommer, radijsjes, aardbeien, sla, bonen of zelfs een klein fruitboompje. Heb je een grotere lap grond, dan kun je je natuurlijk helemaal uitleven met het verbouwen van je eigen groente en fruit. Ik had de afgelopen zomer een enorm grote oogst van diverse soorten groente en fruit van mijn moestuintje. En het afval? Dat heb ik natuurlijk weer op de composthoop gedaan.

 

#4. Laat de natuur zijn werk doen

Ik moet eerlijk bekennen dat ik vroeger best af en toe wat onkruidverdelgers of insectenbestrijdingsmiddelen heb gebruikt in mijn tuin. Bijvoorbeeld om mos van het terras te krijgen, onkruid tussen de stenen te doden of zelfs mierennesten te vernietigen. Nu doe ik dat niet meer. Ik laat de natuur zijn werk doen en dat gaat prima. Misschien ziet de tuin er iets minder netjes uit, maar ik vind het des te leuker dat insecten en kleine dieren mijn tuin helpen te onderhouden. En onkruid laat ik staan of ik trek het er zelf uit en neem daar dan ook de tijd voor.

 

#5. Zorg voor duurzame tuinverlichting

Ook je tuinverlichting kun je verduurzamen. Kies bijvoorbeeld voor ledlampen die veel langer meegaan dan gewone lampen en veel minder energie verbruiken. Of ga voor solar lampen die door zonne-energie gaan branden. Niet alleen je tuinverlichting kun je verduurzamen, maar ook lampen die je huis en tuin beveiligen, zoals anti-inbraakverlichting. Door deze lampen te verduurzamen kun je jaarlijks tientallen euro’s besparen en help je het milieu.

 

Zo zie je maar dat er genoeg manieren zijn om je tuin te verduurzamen. Van een regenton tot een moestuin tot duurzame tuinverlichting. En er zijn nog veel meer mogelijkheden. Ga eens Googelen voor meer inspiratie. Je zult verrast zijn van de vele ideeën en mogelijkheden.